Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych
Ale prędkie te Wasze aksamitki-moja dopiero pierwszy liść właściwy ale wyglądają imponująco:)
Zawsze siałem aksamitki prosto do gruntu zaraz na początku maja. W tym roku zrobię też rozsadę, żeby wcześniej cieszyć się ich kwitnieniem.
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
kffiatek- Bardzo się Pośpieszyłaś.... , wcześniej za to przekwitną... Ja bym te pączusie urywał, żeby nie marnowały sił a może lepiej się krzewiły :P .
Ja się tam nie śpieszę i może dzisiaj posieję pierwsze tegoroczne aksamitki.... .
Ja się tam nie śpieszę i może dzisiaj posieję pierwsze tegoroczne aksamitki.... .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Myślisz że one mogą kiedyś przekwitnąć? Mam nadzieję że nie ;) To takie kwiatki, co kwitną przecież całe lato...
W zeszłym roku posiałam w marcu i zaczęły kwitnąć dopiero na początku sierpnia (naprawdę nie mam wiele słońca). Przy pierwszych przymrozkach zmroziło krzaczki pełne pąków... No i szkoda mi ich było. Ale człowiek na błędach się uczy, zobaczymy co z tego wyrośnie w tym roku ;)
W zeszłym roku posiałam w marcu i zaczęły kwitnąć dopiero na początku sierpnia (naprawdę nie mam wiele słońca). Przy pierwszych przymrozkach zmroziło krzaczki pełne pąków... No i szkoda mi ich było. Ale człowiek na błędach się uczy, zobaczymy co z tego wyrośnie w tym roku ;)
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
To rzeczywiście zadziwiająco późno zakwitły , ale jak Masz mało słońca to jest to jakiś powód żeby siać wcześniej bo na pewno wolniej rosną . Ja czasami jak kupowałem kwitnące w doniczkach w kwietniu i sadziłem na rabatkę to już nie były na jesieni takie piękne bo robiły się przerośnięte i wyradzały się z kwitnienia .
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Kttiatek na pewno nie przekitną. One bardzo długo kwitną aż je mróź uś mierci
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Wysiałam aksamitki: Bolero, Tangerine, Mr Majestic i Pascal. Wybrałam właśnie te, bo uważam, że najlepiej prezentują się na słonecznej rabacie odmiany aksamitki rozpierzchłej (patula nana). Kwitną namiętnie.
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
A ja nie mogłam powstrzymać zdumienia gdy otworzyłam otrzymane z allegro białe aksamitki a w opakowaniu było ich aż .........6. Szkoda że wyraźnie tego nie napisano w ogłoszeniu ani na opakowaniu bo zamówiłabym więcej. Czy ich nasiona jakoś trudniej zebrać niż innych odmian czy jest to kwestia tego że wciąż są rzadziej dostępne w sprzedaży?
Paulina
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Tulipan998
- Kontakt:
Anpio7 - To szybko wzeszła, moja wąskolistna od soboty się leni , może ze 3 siewki wzeszły, ale czekam .
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
Ja też mam już posiane aksamitki po pół opakowania niska Petite yellow, rozpierzchłe Tagetes patula nana, Mr. Majestic, kremowobiała Tagetes erecta a druga część poczeka jeszcze do kwietnia na wysianie
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Ja też już wysiałam białą i połowę opakowania Bolero. A do gruntu to jeszcze mam z pięc opakwań wysokie żółte i pomarańczowe, niskie żółte i pomarańczwe i Orange Flame. No to będzie aksamitkowo jeszcze są te, które sie wysiały jesienią
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Paulino, nie martw się o nasiona białej aksamitki. Opinie na jej temat są skrajne - jednym podoba się innym nie. Warto przeczytać wcześniejsze posty. Najlepiej jak sama przekonasz się o tym.
Ja jestem zdecydowanie na "nie".
Ja jestem zdecydowanie na "nie".