Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu

Post »

Ja swoje już schowalem do garażu. Obie cytryny zaczynają wypuszczać nowe gałązki i paki kwiatowe.
Pozdrawiam
Tomek
Bodzia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo :) jutro od razu się za nią zabiorę :)
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gethar pisze: Gratuluje kwitnącego drzewka, ale kwiatów nie osuwaj bo tym samym mobilizujesz roślinę do jeszcze mocniejszego kwitnięcia. Teraz cytryna jest nastawiona na wydanie owocu i będzie bardzo ciężko jej w tym przeszkodzić :) Cytryna skierniewicka posiada tą zdolność, że sama zrzuci kwiaty (później owoce) których nie utrzyma. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to powinna utrzymać jeden owoc:)
uparciucha jedna.....
Wiesz co ale jak ostatnio kwiatki oberwałam to przynajmniej się rozkrzewiła bo był sam badyl. Kwiatki suszyłam - są super do herbaty. Te muszę wyrzucić bo musiałam popryskać chemią balkonowe bo mi mączlik zarządził, skąd to dziadostwo się bierze....
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Witam :wit
Ja właśnie od pewnej forumowiczki dostałem ukorzeniona sadzonkę ów cytryny z korzeniami. Ma jeden listek, ale kilka lat temu też miałem skierniewicką. dostałem ją na 10 urodziny, niestety nie miałem zbyt dużo wiedzy na jej temat i po roku mi padła, a teraz z dużą pasją i z wiele większą wiedzą może doczekam się owoców i pięknego zapachu. W tym wątku też doczytałem wiele na temat uprawy i teraz wiem, ze muszę ja trzymać na strychu na oknie. Tam będzie miała odpowiednie warunki. Temp. ok. 4-5 st, dużo słońca i tylko czekać aż wypości następne listki ;:108 Jak się uda, to biorę się za resztę cytrusów ;:108
vales
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 gru 2012, o 09:36

Post »

Witam cytrusowiczów i mam pytanko bo nie mam takich warunków żeby na zimę gdzieś postawić ,cytrynka cały czas stoi na parapecie w pokoju ,temp.ok20st ale okna mam nieszczelne więc tam troszkę powiewa.teraz listki opadają i co z tym robic ?
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

vales pisze:Witam cytrusowiczów i mam pytanko bo nie mam takich warunków żeby na zimę gdzieś postawić ,cytrynka cały czas stoi na parapecie w pokoju ,temp.ok20st ale okna mam nieszczelne więc tam troszkę powiewa.teraz listki opadają i co z tym robic ?
najlepiej bedzie jak wstawisz zdjecia i napiszesz cos wiecej ile tych lisci spada :heja u mnie u cytryn tez liscie spadaja,ale nie jest to jakas duza ilosc ;:333
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Moja cytryna skierniewicka zimuje na strychu, nie wiem ile tam dokładnie jest stopni ale jak wchodzę to jest odczuwalne zimno, zgubiła 2 liście od początku zimowania ale jeszcze sporo zostało :D
Pozdrawiam,
Kasia
vales
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 gru 2012, o 09:36

Post »

Witam opadły wszystkie liście nie ma już ani jednego
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

vales moim zdaniem Twoja cytryna ma za ciepło, pocieszę Cię, że ja w zeszłym roku nie wiedziałam, że trzeba ją zimować i też trzymałam w ciepłym pokoju i też wszystkie listki opadły ale jak przyszła wiosna to z tych gołych patyków listki zaczęła puszczać i latem wyglądała już normalnie i nawet kwitła :D
Pozdrawiam,
Kasia
pysia34
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 wrz 2009, o 17:59
Kontakt:

Re: cytryna skierniewicka

Post »

Moja Skierniewicka w trudnych warunkach szklarni ptasiej. Zadałęś pytanie czy potrzebny jest cytrynie dwór ... Ja miałąm do czyniania z cytrynami nigdy nie ciętymi ani nie owocującymi w zielonogórskiej palmiarni. Intensywne cięcie, przesuszenie i odpoczynek na dworze do października mniejszych okazów pobudził wszystkie cytrusy do kwitnienia i owocowania (grapefruta, pomarańcze i awokado) Moja jest w szklarni zbyt duża po 3 latach żeby ją wynosić ale zimą dostaje nieźle popalić bo szyby pokryte są szronem czasami. Intensywnie ją tnę, przesuszam a jeszcze ptaki zjadają sporą manków gałęzie uginają się od owoców a największy z nich ważył 680g. http://www.garnek.pl/pysia34/25255233 , często są równoczęśnie i owoce i kwiaty i zawiązki z 3 kolejnych kwitnień. Myślę ze warto ją sezonowo taszczyć na ogród ja taszcze prawie wszystkie moje cytrusy dostająna jesień chłodu a zrzucają liście mając spoczynek i na wiosne zaczyna się szał kwitnienia potem owocowanie.
Barbarusia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lip 2012, o 14:16

Post »

Witam,
a moja cytryna skierniewicka ma paki do kwitnienia, stoi na klatce schodowej.
Postaram sie załaczyc zdjęcie.
pozdrawiam Basia
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

trochę źle że Ci teraz kwitnie, bo teraz powinna odpoczywać w chłodnym miejscu
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skierniewickie tak mają, że kwitną w różnych porach roku. Moja kwitła w na przełomie listopada i grudnia, teraz ma już owocki wielkości dużej fasoli. Stoi na parapecie w temp. ok. 12-15 st.C.

-
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”