Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
Ja swoje już schowalem do garażu. Obie cytryny zaczynają wypuszczać nowe gałązki i paki kwiatowe.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Dziękuję bardzo jutro od razu się za nią zabiorę
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
uparciucha jedna.....Gethar pisze: Gratuluje kwitnącego drzewka, ale kwiatów nie osuwaj bo tym samym mobilizujesz roślinę do jeszcze mocniejszego kwitnięcia. Teraz cytryna jest nastawiona na wydanie owocu i będzie bardzo ciężko jej w tym przeszkodzić Cytryna skierniewicka posiada tą zdolność, że sama zrzuci kwiaty (później owoce) których nie utrzyma. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to powinna utrzymać jeden owoc:)
Wiesz co ale jak ostatnio kwiatki oberwałam to przynajmniej się rozkrzewiła bo był sam badyl. Kwiatki suszyłam - są super do herbaty. Te muszę wyrzucić bo musiałam popryskać chemią balkonowe bo mi mączlik zarządził, skąd to dziadostwo się bierze....
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam
Ja właśnie od pewnej forumowiczki dostałem ukorzeniona sadzonkę ów cytryny z korzeniami. Ma jeden listek, ale kilka lat temu też miałem skierniewicką. dostałem ją na 10 urodziny, niestety nie miałem zbyt dużo wiedzy na jej temat i po roku mi padła, a teraz z dużą pasją i z wiele większą wiedzą może doczekam się owoców i pięknego zapachu. W tym wątku też doczytałem wiele na temat uprawy i teraz wiem, ze muszę ja trzymać na strychu na oknie. Tam będzie miała odpowiednie warunki. Temp. ok. 4-5 st, dużo słońca i tylko czekać aż wypości następne listki Jak się uda, to biorę się za resztę cytrusów
Ja właśnie od pewnej forumowiczki dostałem ukorzeniona sadzonkę ów cytryny z korzeniami. Ma jeden listek, ale kilka lat temu też miałem skierniewicką. dostałem ją na 10 urodziny, niestety nie miałem zbyt dużo wiedzy na jej temat i po roku mi padła, a teraz z dużą pasją i z wiele większą wiedzą może doczekam się owoców i pięknego zapachu. W tym wątku też doczytałem wiele na temat uprawy i teraz wiem, ze muszę ja trzymać na strychu na oknie. Tam będzie miała odpowiednie warunki. Temp. ok. 4-5 st, dużo słońca i tylko czekać aż wypości następne listki Jak się uda, to biorę się za resztę cytrusów
Witam cytrusowiczów i mam pytanko bo nie mam takich warunków żeby na zimę gdzieś postawić ,cytrynka cały czas stoi na parapecie w pokoju ,temp.ok20st ale okna mam nieszczelne więc tam troszkę powiewa.teraz listki opadają i co z tym robic ?
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
najlepiej bedzie jak wstawisz zdjecia i napiszesz cos wiecej ile tych lisci spada u mnie u cytryn tez liscie spadaja,ale nie jest to jakas duza iloscvales pisze:Witam cytrusowiczów i mam pytanko bo nie mam takich warunków żeby na zimę gdzieś postawić ,cytrynka cały czas stoi na parapecie w pokoju ,temp.ok20st ale okna mam nieszczelne więc tam troszkę powiewa.teraz listki opadają i co z tym robic ?
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Moja cytryna skierniewicka zimuje na strychu, nie wiem ile tam dokładnie jest stopni ale jak wchodzę to jest odczuwalne zimno, zgubiła 2 liście od początku zimowania ale jeszcze sporo zostało
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Witam opadły wszystkie liście nie ma już ani jednego
- Kasienkar
- 500p
vales moim zdaniem Twoja cytryna ma za ciepło, pocieszę Cię, że ja w zeszłym roku nie wiedziałam, że trzeba ją zimować i też trzymałam w ciepłym pokoju i też wszystkie listki opadły ale jak przyszła wiosna to z tych gołych patyków listki zaczęła puszczać i latem wyglądała już normalnie i nawet kwitła
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 wrz 2009, o 17:59
- Kontakt:
Re: cytryna skierniewicka
Moja Skierniewicka w trudnych warunkach szklarni ptasiej. Zadałęś pytanie czy potrzebny jest cytrynie dwór ... Ja miałąm do czyniania z cytrynami nigdy nie ciętymi ani nie owocującymi w zielonogórskiej palmiarni. Intensywne cięcie, przesuszenie i odpoczynek na dworze do października mniejszych okazów pobudził wszystkie cytrusy do kwitnienia i owocowania (grapefruta, pomarańcze i awokado) Moja jest w szklarni zbyt duża po 3 latach żeby ją wynosić ale zimą dostaje nieźle popalić bo szyby pokryte są szronem czasami. Intensywnie ją tnę, przesuszam a jeszcze ptaki zjadają sporą manków gałęzie uginają się od owoców a największy z nich ważył 680g. http://www.garnek.pl/pysia34/25255233 , często są równoczęśnie i owoce i kwiaty i zawiązki z 3 kolejnych kwitnień. Myślę ze warto ją sezonowo taszczyć na ogród ja taszcze prawie wszystkie moje cytrusy dostająna jesień chłodu a zrzucają liście mając spoczynek i na wiosne zaczyna się szał kwitnienia potem owocowanie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lip 2012, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
a moja cytryna skierniewicka ma paki do kwitnienia, stoi na klatce schodowej.
Postaram sie załaczyc zdjęcie.
pozdrawiam Basia
a moja cytryna skierniewicka ma paki do kwitnienia, stoi na klatce schodowej.
Postaram sie załaczyc zdjęcie.
pozdrawiam Basia
- Kasienkar
- 500p
trochę źle że Ci teraz kwitnie, bo teraz powinna odpoczywać w chłodnym miejscu
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skierniewickie tak mają, że kwitną w różnych porach roku. Moja kwitła w na przełomie listopada i grudnia, teraz ma już owocki wielkości dużej fasoli. Stoi na parapecie w temp. ok. 12-15 st.C.
-
-
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof