Elila- Mój ogródek-początek.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Elila- Mój ogródek-początek.

Post »

Klarysko bardzo podoba mi się Twoje spojrzenie na mój klematis i poziomki. Moje obydwa klematisy to zwyczajne fioletowe, chyba pierwsze jakie pojawiły się na naszym rynku, roślina mateczna ma pewnie z 15 lat ;:108 Dzięki za odwiedziny... ;:196
Lucynko, amatorów na takie dobroci u mnie nie brakuje....
Megi ;:196 Widzę, że z tymi poziomkami pod klematisem to nie był tak całkiem głupi pomysł skoro Tobie się podoba.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Cieszę się,że potraktowałaś z :) moje uwagi. Takie było moje założenie. Ogródek cudny. Marzę o migdałku, może w miejscu wierzby, która padła? Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

U mnie też pojawił się pierwszy, jedyny jak na razie, kwiatek na poziomce, a mam 7 krzaczków... ;:108
Z kolei u mnie, oprócz mnie, amatorem poziomek jest córa, ona zjada nawet na wpół zielone owoce i mówi, że dobre, a dla mnie są kwaśne... :;230
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

...jak ślicznie i jeszcze będą poziomeczki ;:1
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poziomki jako rośliny zadarniające nogi clematisa na pewno się sprawdzą, gęste liście całe lato i do tego ładne, z białymi kwiatuszkami.
Ale czy dla kilku owoców poziomek rezygnować z dokarmiania clematisa i zubożyć jego kwitnienie? Może jakiś naturalny nawóz, który nie struje poziomek, a clematisa wzmocni?
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

...Ja tam sie nie znam co z tym przenawożeniem :oops: ale u mnie pod powojnikami rosną takie truskawki ozdobne i trzmieliny ,barwinki,suchodrzew chinski i jeszcze kilka innych ,sypie równo jak leci azofoską albo kurzakiem co akurat mam pod ręką i kwitna a owocami sie objadamy ;:196
Piekny migdałek !!Tez chcę!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Witam :wit Moje clematisy mają pod nogami lawendę. Założenie było dobre, ale życie sobie. Lawenda malutka i wymarza, a powojniki mają gołe stopy. Muszę coś wymyślić. Chociaż nie zauważyłam, żeby im to przeszkadzało. W tym roku idą jak burza. Ale mam takie zwykłe Warszawska Nike, jakiś biały botaniczny? z malutkimi pachnącymi kwiatkami i żółty. Nowo zakupiony niebieski nn jeszcze w domu w donicy. Nawożę je uniwersalnym do kwitnących lub naturalnym krowiakiem lub końskim. Czy kurzy nie ma za dużo azotu i roślina idzie w liście a nie w kwiaty? ;:88
Chyba się skusze na tego migdałka...
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ewelinko
ja też mam poziomki z kwiatami posadzone i nie wiem nawet jak smakują bo moje dwa bąble ciągle je objadają, ale dzięki nim widzą zmiany zachodzące w przyrodzie a poziomeczki owocują na okrągło
Spanielek uroczy a jak go wołacie? chyba robi nieco szkód w końcu to myśliwski piesek ;:14 potrzebuje twardej ręki
masz śliczną magnolie i tak wcześnie kwitnie u ciebie musisz mieć rękę do kwiatów ;:138
połączenie uczty dla oka(clematisy) z ucztą dla podniebienia(poziomki) to niesamowity pomysł ciekawa jestem jak się sprawdzi ;:196
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

klarysa pisze:Cieszę się,że potraktowałaś z :) moje uwagi. Takie było moje założenie. Ogródek cudny. Marzę o migdałku, może w miejscu wierzby, która padła? Pozdrawiam :wit
Bardzo polecam migdałka, Jest bardzo dekoracyjny nawet po opadnięciu kwiatów. Pożartować zawsze można, nie? :lol:
kamykkamyk2 pisze:U mnie też pojawił się pierwszy, jedyny jak na razie, kwiatek na poziomce, a mam 7 krzaczków... ;:108
Z kolei u mnie, oprócz mnie, amatorem poziomek jest córa, ona zjada nawet na wpół zielone owoce i mówi, że dobre, a dla mnie są kwaśne... :;230
Ciesz się, że córcia lubi owoce, znam takie dzieci, które truskawki do ust nie wezmą... :shock:
No, jak moja starsza córka zorientuje się, że to jadalne, to też nie będzę miała przyjemności spróbować... ;:108
agatka123 pisze:...jak ślicznie i jeszcze będą poziomeczki ;:1
Też się cieszę.... :heja
megi1402 pisze:Poziomki jako rośliny zadarniające nogi clematisa na pewno się sprawdzą, gęste liście całe lato i do tego ładne, z białymi kwiatuszkami.
Ale czy dla kilku owoców poziomek rezygnować z dokarmiania clematisa i zubożyć jego kwitnienie? Może jakiś naturalny nawóz, który nie struje poziomek, a clematisa wzmocni?

Przy wsadzaniu klematisa podsypałam trochę naturalnego nawozu końskiego, w razie co zawsze można podsypać :D
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Ewelino, masz pięknego migdałka ;:111 Może mi zdradzisz co robić żeby był tak obficie obsypany kwiatami :) Moje mają bardzo wybiórczo pąki na gałązkach :roll:
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

mm-complex pisze:...Ja tam sie nie znam co z tym przenawożeniem :oops: ale u mnie pod powojnikami rosną takie truskawki ozdobne i trzmieliny ,barwinki,suchodrzew chinski i jeszcze kilka innych ,sypie równo jak leci azofoską albo kurzakiem co akurat mam pod ręką i kwitna a owocami sie objadamy ;:196
Piekny migdałek !!Tez chcę!!
Te moje poziomki to eksperyment, jak się nie sprawdzi to za rok wymyślę coś innego, nie duża strata :D ;:196
klarysa pisze:Witam :wit Moje clematisy mają pod nogami lawendę. Założenie było dobre, ale życie sobie. Lawenda malutka i wymarza, a powojniki mają gołe stopy. Muszę coś wymyślić. Chociaż nie zauważyłam, żeby im to przeszkadzało. W tym roku idą jak burza. Ale mam takie zwykłe Warszawska Nike, jakiś biały botaniczny? z malutkimi pachnącymi kwiatkami i żółty. Nowo zakupiony niebieski nn jeszcze w domu w donicy. Nawożę je uniwersalnym do kwitnących lub naturalnym krowiakiem lub końskim. Czy kurzy nie ma za dużo azotu i roślina idzie w liście a nie w kwiaty? ;:88
Chyba się skusze na tego migdałka...
W tym roku przy zmianie rabat wszystko użyźniłam końskim nawozem (mąż się uparł, że będzie dobrze :wink: ).
Jak już wcześniej pisałam mam dwa powojniki zwykłe fioletowe., Ale w poprzednich latach nie były zbyt obfite, może w tym roku mnie zaszczycą ;:63
patkaza pisze::wit Ewelinko
ja też mam poziomki z kwiatami posadzone i nie wiem nawet jak smakują bo moje dwa bąble ciągle je objadają, ale dzięki nim widzą zmiany zachodzące w przyrodzie a poziomeczki owocują na okrągło
Spanielek uroczy a jak go wołacie? chyba robi nieco szkód w końcu to myśliwski piesek ;:14 potrzebuje twardej ręki
masz śliczną magnolie i tak wcześnie kwitnie u ciebie musisz mieć rękę do kwiatów ;:138
połączenie uczty dla oka(clematisy) z ucztą dla podniebienia(poziomki) to niesamowity pomysł ciekawa jestem jak się sprawdzi ;:196
Mam nadzieje, że moje poziomki wezmą przykład z Twoich ;:108
Piesek to Luna i nie robi mi jakichś większych szkód w ogrodzie (parę dpłków to chyba niezbyt wielka szkoda). Jedynie w tamtym roku gdzy była jeszcze malutka poobgryzała mi agawę i kolce jej nie powstrzymały :evil:

Migdałka polecam wszystkim z całego serca!!!!
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

7koliberek9 pisze:Ewelino, masz pięknego migdałka ;:111 Może mi zdradzisz co robić żeby był tak obficie obsypany kwiatami :) Moje mają bardzo wybiórczo pąki na gałązkach :roll:

Koliberku, przyznam się szczerze, że odkąd go posadziłam to nic z nim nie robiłam. W tym roku dowiedziałam się (na forum oczywiście), że po kwitnieniu należy go przyciąć Aby ładnie się zagęścił i tak zamierzam zrobić.
Dziękuję za odwiedziny!!! ;:196
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No i jeszcze fotki mojego hostarium, brakuje jeszcze tylko kory... :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek