Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
Po tygodniu przerwy pomidory w gruncie zostały opryskane OW wczoraj.Następny oprysk będzie z HT.Zależnie od pogody.Na razie upał.
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marago robiłaś próby KSM na ślimakach?Ciekawa jestem efektów.
Pozdrawiam!!!
- Maraga
Jeszcze nie.Trochę je załatwiły granulki niebieskie.A ostatnio było upalnie to ich nie widziałam.Dzisiaj mam zamiar opryskać pomidory HT to jak je zobaczę to popryskam.Ale pewnie trzeba większe stężenie.
- Maraga
Niestety z moich wieczornych oprysków nic nie wyszło.Może to i lepiej,zrobiło się chłodniej po deszczu.Z samego rana zanim słońce zacznie grzać to opryskam.Dostały wilgoci z nieba to jeszcze i ja miałabym je katować na noc?
Za to poczęstowałam mrówki i ich dziury gnojówką zrobioną z pomidorowych liści.To taki mój eksperyment.Nie wiem na ile pomoże.Ale wymyśliły sobie zamieszkać akurat pod krzakami pomidorowymi.
Za to poczęstowałam mrówki i ich dziury gnojówką zrobioną z pomidorowych liści.To taki mój eksperyment.Nie wiem na ile pomoże.Ale wymyśliły sobie zamieszkać akurat pod krzakami pomidorowymi.
- Maraga
Pomidorki w gruncie po pielęgnacji "kosmetykiem" z serii forumowicz czyli HT,jeszcze reszta towarzystwa została do oprysku.Muszę przyznać,że wczorajszy deszcz bardzo im pomógł.Od razu zaczęły żyć.
Tak się zastanawiam-czy dodanie krochmalu w ilości 0,5l na 5 l wody nie zmniejsza stężenia tymolu.Przecież to dodatkowy płyn.
Wygląda na to,że sama ze sobą tu rozmawiam.Nie ma chętnych na pogawędkę w tym temacie.
Sprawdziłam miejsca potraktowane gnojówką z pomidorów.Mrówek nie widziałam. Wyniosły się albo jeszcze śpią
Tak się zastanawiam-czy dodanie krochmalu w ilości 0,5l na 5 l wody nie zmniejsza stężenia tymolu.Przecież to dodatkowy płyn.
Wygląda na to,że sama ze sobą tu rozmawiam.Nie ma chętnych na pogawędkę w tym temacie.
Sprawdziłam miejsca potraktowane gnojówką z pomidorów.Mrówek nie widziałam. Wyniosły się albo jeszcze śpią
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ale masz wielu słuchaczy, a w jakim celu jest dodawana mączka ziemniaczana.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Maraga
Dalszy ciąg mojego wywodu.Otóż zostało trochę HT w opryskiwaczu.Wylałam na tę ścieżkę miedzy krzakami gdzie wczoraj wlałam gnojówkę wcześniej opisaną.Zrobiłam niewielką dziurkę żeby płyn wlał się do środka.Po chwili zaczęła wyłazić z tej dziury dżdżownica.Miała na sobie jajko mrówki.
Zaś mrówki zaczęły biegać jak szalone,pewnie wlot im zasypałam.
Dżdżownicę przeniosłam na patyku w inne miejsce.
Ekopom!
Właśnie to zauważyłam.Ale jak już taki wątek jest to sobie piszę.Może ktoś w wolnej chwili przeczyta co nie co.
Mączka nie, tylko krochmal z niej zrobiony.Daje się po to aby dłużej utrzymał się na liściach nasz "kosmetyk"
Zaś mrówki zaczęły biegać jak szalone,pewnie wlot im zasypałam.
Dżdżownicę przeniosłam na patyku w inne miejsce.
Ekopom!
Właśnie to zauważyłam.Ale jak już taki wątek jest to sobie piszę.Może ktoś w wolnej chwili przeczyta co nie co.
Mączka nie, tylko krochmal z niej zrobiony.Daje się po to aby dłużej utrzymał się na liściach nasz "kosmetyk"
Witam
Mam serdeczna prośbę o poradę.
Szukałam w internecie metod zapobiegawczych zarazie ziemniaka na pomidorach i tak trafiłam na FORUMOGRODNICZE.info
Od kilku tygodni, co czwartek opryskuję pomidory roztworem z mleka. Nie wiem czy to zasługa mleka ale owocują, że hej
Martwi mnie jedna rzecz.
Co prawda, na razie nic się nie dzieje, liście są prawidłowe, owoce też ale chodzi mi o sąsiedztwo pomidorów.
Jedyne miejsce, gdzie mogłam posadzić pomidory, sąsiaduje z ogórkami i ziemniakami sąsiadki - aż się prosi o zarazę ale nie miałam wyjścia. Czy możliwe jest dohodowanie pomidorów w takim sąsiedztwie ? Czy oprócz mleka można jeszcze czymś, w razie czegoś , opryskać pomidory ?
Pozdrawiam
Mam serdeczna prośbę o poradę.
Szukałam w internecie metod zapobiegawczych zarazie ziemniaka na pomidorach i tak trafiłam na FORUMOGRODNICZE.info
Od kilku tygodni, co czwartek opryskuję pomidory roztworem z mleka. Nie wiem czy to zasługa mleka ale owocują, że hej
Martwi mnie jedna rzecz.
Co prawda, na razie nic się nie dzieje, liście są prawidłowe, owoce też ale chodzi mi o sąsiedztwo pomidorów.
Jedyne miejsce, gdzie mogłam posadzić pomidory, sąsiaduje z ogórkami i ziemniakami sąsiadki - aż się prosi o zarazę ale nie miałam wyjścia. Czy możliwe jest dohodowanie pomidorów w takim sąsiedztwie ? Czy oprócz mleka można jeszcze czymś, w razie czegoś , opryskać pomidory ?
Pozdrawiam
Czy da się połączyć z tą miksturą to nie wiem ale mydło ogrodnicze dodają do oprysków. Ale pewnie Ci już owocują.
Daj znać jak z mrówkami bo mi się plęgną i czasem dokuczają, ja im dokuczać nie chcę ale jeśli będę zmuszona to chcę naturalnie.
Daj znać jak z mrówkami bo mi się plęgną i czasem dokuczają, ja im dokuczać nie chcę ale jeśli będę zmuszona to chcę naturalnie.
Elpiodo przeczytaj caly ten watek a znajdziesz odpowiedz czym opryskujemy pomidory oraz watek "pomidory w pigulce" gdzie znajdziesz przepisy.
- Maraga
Elpiodo!
Witamy Cię serdecznie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym czym pryskać oprócz mleka poczytaj:
POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
Dzisiaj zauważyłam,że u sąsiada zaczynają żółknąć liście na ziemniakach.
Odległość 15 m od moich pomidorków.Ale sąsiad nic nie stosował przeciwko zz.
Zresztą ziemniaki są gęściej to mają więcej wilgoci.
Planuję na sobotę oprysk KSM.W/g prognozy od niedzieli do środy ma u nas padać.
Witamy Cię serdecznie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym czym pryskać oprócz mleka poczytaj:
POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
Dzisiaj zauważyłam,że u sąsiada zaczynają żółknąć liście na ziemniakach.
Odległość 15 m od moich pomidorków.Ale sąsiad nic nie stosował przeciwko zz.
Zresztą ziemniaki są gęściej to mają więcej wilgoci.
Planuję na sobotę oprysk KSM.W/g prognozy od niedzieli do środy ma u nas padać.
- Maraga
Witam!
Zgodnie z planem udało się opryskać pomidorki i ogórki wieczorem KSM.
W dzień było dość ciepło.Na jutro po południu zapowiadają opady deszczu.
Zgodnie z planem udało się opryskać pomidorki i ogórki wieczorem KSM.
W dzień było dość ciepło.Na jutro po południu zapowiadają opady deszczu.
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też marzy mi się deszcz.Jak na razie to moje uprawy potraktowałam HT.Ja krochmal liczę jako wodę.Jak daję 0,5 l ,to wody 4,5l.
Mam dużo ziół -oregano,mięta,melisa ,ogórecznik estragon itp.Zastanawiam się czy nie zrobić z nich gnojówki,zamiast pokrzywianki.Czy ktoś może robił taką gnojówkę?
Mam dużo ziół -oregano,mięta,melisa ,ogórecznik estragon itp.Zastanawiam się czy nie zrobić z nich gnojówki,zamiast pokrzywianki.Czy ktoś może robił taką gnojówkę?
Pozdrawiam!!!