Mój ogród -koci raj.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Re: Mój ogród -koci raj.

Post »

Ten berberys ostrokrzewowy ma bardzo ciekawe listki :D
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Żurawki całkiem nieźle wyglądają, ale nie wszystkie. Rozmnożę tę poniżej wiosną.
Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
dangar1
500p
500p

Post »

Rabatka centralna, po długim weekendzie należycie poszerzona i wydłużona czeka na kilka worków ziemi i nowe roślinki. :heja Fotki będą po skończeniu poszerzania następnej rabaty.

Teraz kolej na następną. :P
Nie mam juz gdzie wyrzucać darni.
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, podziwiam poszerzoną rabatkę.

Czy dobrze zauważyłam, że kostkę wkopujesz bokiem?
Większość ma w ogrodach rabaty obrzeżone kostką na płasko i po tym prowadzą kółko kosiarki.
Ja podobnie jak Ty preferuję kostkę/cegłę na boku, koło kosiarki idzie obok opierając się na obrzeżu.

I jeszcze moją uwagę przykuły trzmieliny na pniu. Ile mają lat? strzyżesz je jakoś? Ja mam malutkie 3 sztuki (pierwszy rok) i jeszcze ich nie cięłam, a domyślam się, że dla utrzymania owalnego pokroju chyba troche trzeba - jak tak to kiedy?

Cudny ostrokrzew - jeszcze takiego nie widziałam. :shock: :D :D
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
dangar1
500p
500p

Post »

Witaj Emienta! Trzmieliny wszystkie przycinam, bo z natury pną sie w górę, a ja nie mogę sobie pozwolić na to, żeby zagłuszyły mi inne rosliny. Tnę jak widzę, że nowe gałązki przerastaja koronę. Korona zresztą rośni szybciej niż łodyga i taka ogromiasta kula mogłaby być zbyt duzym obciążeniem dla pnia. Poza tym trzmieliny rosną jak oszalałe.

Widzę, że wszystkich mylą otrzokrzewowe listki mojego berberysika. To nie jest ilex tylko berberys. :wink:

Kostkę układam bokiem. Tak mi się wydaje, że wkopana głębiej będzie bardziej stabilna. Jak wystaje 2-3cm nad ziemią, to i kosiarką można po niej przejechać.
dangar1
500p
500p

Post »

Zima i do mnie dotarła. Dzisiaj z okna zrobiłam kilka fotek. Coś dzieje się z komputerem i muszę je wklejać pojedynczo.
Obrazek

-- 15 sty 2012, o 19:05 --

Obrazek

-- 15 sty 2012, o 19:08 --

Obrazek

Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

:wit Zasypało Cię na biało ;:108 , ale zanim zasypało to pięknie sfotografowany Berberys lologensis (x) "Myster Fire"
(oczywiście pięknie wyglądający). Bardzo mi się Twój ogród podoba nawet bez kotów w śniegu. ;:63
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

;:7 wpadam z rewizytą... przespacerowałam cały wątek... i jestem pod wielkim wrażeniem.
Ogród wygląda na bardzo duży, każda rabata z innego ujęcia wygląda jak nowa a nie ta sama. Tyyyyle zielonych kulek.
Bardzo zazdroszczę i podziwiam za zapał w tworzeniu zimowych rabat. Ja jeszcze roślin nie zdążyłam okryć i gdybym nie musiała to w ogóle bym nie wynurzała nosa z domu :D
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

dziękując za odwiedziny, pobuszowałem w twoim ogrodzie :)
U mnie też bywały kocury sąsiada - Felek i Ziutek (już ich nie ma) ale .... sąsiedzi przychodzą z młodą kotką - już jej się u mnie podoba i spaceruje po moich włościach.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Obrazek
Czy to ta nowa rabata? ;:63
Rad75
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sty 2012, o 09:03

Post »

Witam :wit

Od niedawna jestem forumowiczem.
Przyznaję, że przez przypadek trafiłem na forum, jestem jeszcze w szoku to co tu oglądam - cuda.
Na stronie Tadeusza odpowiedziałaś, że wiciokrzewy rzeczywiście są problematyczne ale zniewalająco pachnące.
Dziękuję ;:180
Spacerując po Twoim ogrodzie zauważyłem że oprócz wiciokrzewów masz inne pnącza.
Mam problem jakie pnącze wybrać na nasłonecznioną i dość wietrzną stronę domu (tarasu) dodam że jest to część reprezentacyjna, boję się że nie mam doświadczenia i nie utrzymam w dobrej kondycji wiciokrzewu. Może posadzić coś mniej wymagającego. Trudna decyzja dla laika.

Tomasz
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Fajne są te zdjęcia "z dachu" :wink: też będę musiała spróbować :)
Zapraszam
Ogród Marty_S
dangar1
500p
500p

Post »

Paweł, rabata nie nowa, tylko wydłużona i nieco poszerzona. :D Obawiam się, że te poszerzone rabaty nie wystarczą w tym roku. :roll:

Rad75 - możesz posadzić milin lub kiwi. Milin trzeba okrywać .Wycinam go co roku do głównego pnia i tak odrasta kilka metrów. Bardzo ekspansywny jest.
Kiwi też rosnie jak zwariowane. Trzeba je przycinać co roku, żeby jakoś to opanować, ale przynajmniej są owoce. Kiwi jest rodzaju męskiego i żeńskiego.Podobno trafiają się egzemplarze szczepione -parki na jednym pniu. I jedno i drugie pnącze potrzebują dużo wilgoci.Kiwi w razie niedoboru wody traci liście.

Marta_S Zdjęcia zimowe były robione z okna na piętrze. Na dach nie w chodzę, bo mam lęk wysokości. :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”