Mój ogród -koci raj.
Re: Mój ogród -koci raj.
Ten berberys ostrokrzewowy ma bardzo ciekawe listki
Żurawki całkiem nieźle wyglądają, ale nie wszystkie. Rozmnożę tę poniżej wiosną.
Uploaded with ImageShack.us
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
Rabatka centralna, po długim weekendzie należycie poszerzona i wydłużona czeka na kilka worków ziemi i nowe roślinki. Fotki będą po skończeniu poszerzania następnej rabaty.
Teraz kolej na następną. :P
Nie mam juz gdzie wyrzucać darni.
Teraz kolej na następną. :P
Nie mam juz gdzie wyrzucać darni.
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- E-mienta
- 500p
- Od: 21 mar 2011, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu, podziwiam poszerzoną rabatkę.
Czy dobrze zauważyłam, że kostkę wkopujesz bokiem?
Większość ma w ogrodach rabaty obrzeżone kostką na płasko i po tym prowadzą kółko kosiarki.
Ja podobnie jak Ty preferuję kostkę/cegłę na boku, koło kosiarki idzie obok opierając się na obrzeżu.
I jeszcze moją uwagę przykuły trzmieliny na pniu. Ile mają lat? strzyżesz je jakoś? Ja mam malutkie 3 sztuki (pierwszy rok) i jeszcze ich nie cięłam, a domyślam się, że dla utrzymania owalnego pokroju chyba troche trzeba - jak tak to kiedy?
Cudny ostrokrzew - jeszcze takiego nie widziałam.
Czy dobrze zauważyłam, że kostkę wkopujesz bokiem?
Większość ma w ogrodach rabaty obrzeżone kostką na płasko i po tym prowadzą kółko kosiarki.
Ja podobnie jak Ty preferuję kostkę/cegłę na boku, koło kosiarki idzie obok opierając się na obrzeżu.
I jeszcze moją uwagę przykuły trzmieliny na pniu. Ile mają lat? strzyżesz je jakoś? Ja mam malutkie 3 sztuki (pierwszy rok) i jeszcze ich nie cięłam, a domyślam się, że dla utrzymania owalnego pokroju chyba troche trzeba - jak tak to kiedy?
Cudny ostrokrzew - jeszcze takiego nie widziałam.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Witaj Emienta! Trzmieliny wszystkie przycinam, bo z natury pną sie w górę, a ja nie mogę sobie pozwolić na to, żeby zagłuszyły mi inne rosliny. Tnę jak widzę, że nowe gałązki przerastaja koronę. Korona zresztą rośni szybciej niż łodyga i taka ogromiasta kula mogłaby być zbyt duzym obciążeniem dla pnia. Poza tym trzmieliny rosną jak oszalałe.
Widzę, że wszystkich mylą otrzokrzewowe listki mojego berberysika. To nie jest ilex tylko berberys.
Kostkę układam bokiem. Tak mi się wydaje, że wkopana głębiej będzie bardziej stabilna. Jak wystaje 2-3cm nad ziemią, to i kosiarką można po niej przejechać.
Widzę, że wszystkich mylą otrzokrzewowe listki mojego berberysika. To nie jest ilex tylko berberys.
Kostkę układam bokiem. Tak mi się wydaje, że wkopana głębiej będzie bardziej stabilna. Jak wystaje 2-3cm nad ziemią, to i kosiarką można po niej przejechać.
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
Zima i do mnie dotarła. Dzisiaj z okna zrobiłam kilka fotek. Coś dzieje się z komputerem i muszę je wklejać pojedynczo.
-- 15 sty 2012, o 19:05 --
-- 15 sty 2012, o 19:08 --
-- 15 sty 2012, o 19:05 --
-- 15 sty 2012, o 19:08 --
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- kociara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zasypało Cię na biało , ale zanim zasypało to pięknie sfotografowany Berberys lologensis (x) "Myster Fire"
(oczywiście pięknie wyglądający). Bardzo mi się Twój ogród podoba nawet bez kotów w śniegu.
(oczywiście pięknie wyglądający). Bardzo mi się Twój ogród podoba nawet bez kotów w śniegu.
Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
wpadam z rewizytą... przespacerowałam cały wątek... i jestem pod wielkim wrażeniem.
Ogród wygląda na bardzo duży, każda rabata z innego ujęcia wygląda jak nowa a nie ta sama. Tyyyyle zielonych kulek.
Bardzo zazdroszczę i podziwiam za zapał w tworzeniu zimowych rabat. Ja jeszcze roślin nie zdążyłam okryć i gdybym nie musiała to w ogóle bym nie wynurzała nosa z domu
Ogród wygląda na bardzo duży, każda rabata z innego ujęcia wygląda jak nowa a nie ta sama. Tyyyyle zielonych kulek.
Bardzo zazdroszczę i podziwiam za zapał w tworzeniu zimowych rabat. Ja jeszcze roślin nie zdążyłam okryć i gdybym nie musiała to w ogóle bym nie wynurzała nosa z domu
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękując za odwiedziny, pobuszowałem w twoim ogrodzie
U mnie też bywały kocury sąsiada - Felek i Ziutek (już ich nie ma) ale .... sąsiedzi przychodzą z młodą kotką - już jej się u mnie podoba i spaceruje po moich włościach.
U mnie też bywały kocury sąsiada - Felek i Ziutek (już ich nie ma) ale .... sąsiedzi przychodzą z młodą kotką - już jej się u mnie podoba i spaceruje po moich włościach.
Czy to ta nowa rabata?
Witam
Od niedawna jestem forumowiczem.
Przyznaję, że przez przypadek trafiłem na forum, jestem jeszcze w szoku to co tu oglądam - cuda.
Na stronie Tadeusza odpowiedziałaś, że wiciokrzewy rzeczywiście są problematyczne ale zniewalająco pachnące.
Dziękuję
Spacerując po Twoim ogrodzie zauważyłem że oprócz wiciokrzewów masz inne pnącza.
Mam problem jakie pnącze wybrać na nasłonecznioną i dość wietrzną stronę domu (tarasu) dodam że jest to część reprezentacyjna, boję się że nie mam doświadczenia i nie utrzymam w dobrej kondycji wiciokrzewu. Może posadzić coś mniej wymagającego. Trudna decyzja dla laika.
Tomasz
Od niedawna jestem forumowiczem.
Przyznaję, że przez przypadek trafiłem na forum, jestem jeszcze w szoku to co tu oglądam - cuda.
Na stronie Tadeusza odpowiedziałaś, że wiciokrzewy rzeczywiście są problematyczne ale zniewalająco pachnące.
Dziękuję
Spacerując po Twoim ogrodzie zauważyłem że oprócz wiciokrzewów masz inne pnącza.
Mam problem jakie pnącze wybrać na nasłonecznioną i dość wietrzną stronę domu (tarasu) dodam że jest to część reprezentacyjna, boję się że nie mam doświadczenia i nie utrzymam w dobrej kondycji wiciokrzewu. Może posadzić coś mniej wymagającego. Trudna decyzja dla laika.
Tomasz
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajne są te zdjęcia "z dachu" też będę musiała spróbować
Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
Paweł, rabata nie nowa, tylko wydłużona i nieco poszerzona. Obawiam się, że te poszerzone rabaty nie wystarczą w tym roku.
Rad75 - możesz posadzić milin lub kiwi. Milin trzeba okrywać .Wycinam go co roku do głównego pnia i tak odrasta kilka metrów. Bardzo ekspansywny jest.
Kiwi też rosnie jak zwariowane. Trzeba je przycinać co roku, żeby jakoś to opanować, ale przynajmniej są owoce. Kiwi jest rodzaju męskiego i żeńskiego.Podobno trafiają się egzemplarze szczepione -parki na jednym pniu. I jedno i drugie pnącze potrzebują dużo wilgoci.Kiwi w razie niedoboru wody traci liście.
Marta_S Zdjęcia zimowe były robione z okna na piętrze. Na dach nie w chodzę, bo mam lęk wysokości.
Rad75 - możesz posadzić milin lub kiwi. Milin trzeba okrywać .Wycinam go co roku do głównego pnia i tak odrasta kilka metrów. Bardzo ekspansywny jest.
Kiwi też rosnie jak zwariowane. Trzeba je przycinać co roku, żeby jakoś to opanować, ale przynajmniej są owoce. Kiwi jest rodzaju męskiego i żeńskiego.Podobno trafiają się egzemplarze szczepione -parki na jednym pniu. I jedno i drugie pnącze potrzebują dużo wilgoci.Kiwi w razie niedoboru wody traci liście.
Marta_S Zdjęcia zimowe były robione z okna na piętrze. Na dach nie w chodzę, bo mam lęk wysokości.
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka