Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

AMADYNIE, na tym Forum , nie są tylko zawodowcy, wykonujący prace na zlecenie i za sowitą zapłatą. Są również amatorzy , mający trawniki na własne potrzeby i im nie jest wcale potrzebny sprzed profesjonalny kosztujący wiele tysięcy złotych.

Dla własnych potrzeb wystarczający jest amatorski sprzęt do aeracji i wertykulacji, z wymiennymi wałkami w postaci noży, czy szpilek. Takim sprzętem ( z uporem twierdzę) można również z powodzeniem zadbać o swój trawnik, co widać na moim trawniku.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale Ty tym sprzętem nie przeprowadzisz aeracji , tylko wertykulację i wygrabienie ( wałek ze sprężynami ) . Zobacz ( na filmie ) na czym polega aeracja i nie wprowadzajcie już ludzi w błąd jak to czyni producent tych urządzeń . Handel w Polsce i to w każdym asortymencie , zahacza o oszustwo .
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

ogrod2000 w sobotę opryskałem mój trawnik ( Exclusor ) wg Twojego przepisu, kiedy można zabieg powtórzyć ?
GIZIU
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2012, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Posiadam trwnik ok 500m2 poczety 3 lata temu na glebie gliniasto piaszczystej.Mieszanke traw kupilem w firmie Rolltraw ktora specjalizuje sie trawnikami z rolki ale i tez sprzedaja nasiona.Sklad mojej mieszanki to Życica trwała - 40%, Kostrzewa czerwona ? 40%, Wiechlina łąkowa ? 20%. Do tej pory trawnik zasilalem roznymi nawozami: florofit substrall polifoska itp..tej wiosny chcialbym zastosowac jakis godny polecenia nawoz o dlugim dzialaniu i tu moje pytanie jaki nalepiej zastosowac poniewaz jest tlye tego na rynku ze zglupiec mozna.
moze kolega ogrod2000 zasugerowal by mi cos konkretnego?? ;:180 z gory DZIEKUJE
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

marrcin pisze:ogrod2000 w sobotę opryskałem mój trawnik ( Exclusor ) wg Twojego przepisu, kiedy można zabieg powtórzyć ?
nie częściej jak 48godzin i nie więcej niż 3 aplikacje. Już powinne być efekty, jeśli nie widać śmiało możesz powtórzyć zabieg.
aniawoj pisze:Skoro zatem ten nawóz zaleca się także stosować jesienią to Twój test na rozpuszczalność sugerowałby, że w pierwszej kolejności po podwyższeniu temperatury uwalniają się związki potasowe. Zapewne potrzeba dużo wyższej temperatury na uwolnienie związków azotowych. W innej sytuacji patrząc na przykład tej zimy, to w grudniu mielibyśmy pięknie zasilony azotem trawnik ( temperatury były ok 15 stopni) :wink:

(PS mam producenta pod nosem i stosuję ich nawozy tego jednak nie stosowałam....)
Nawóz sypiesz gdy temp. spadnie ponizej 10"C
Im później tym lepiej może być grudzień
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

Dzisiaj po 72h od pierwszego oprysku zrobiłem drugi i teraz czekam. Na razie efektów brak :(
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23

Post »

Mam pytanie przede wszystkim do Tadeusza48.Wyczytałem w twoich postach że używasz aeratora zakupionego chyba w Lidlu.Akurat są one tam w sprzedaży za 349 zł o mocy 1300W i nieznanej firmy.Czy się sprawdza,czy po takiej aeracji musisz sam zgrabiać to co wyjdzie?Ja mam do obskoczenia ok 2000m2 trawy i zastanawiam się czy jest sens kupna czy lepiej wypożyczyć za 40-50 z sprzęt profesjonalny.Takie urządzenie zajmuje jednak miejsce,korzysta się z niego bardzo rzadko i ma małą moc .Drugie moje pytanie dotyczy wertykulacji.Mój trawnik ma dwa lata i zastanawiam się czy przeprowadzić wertykulację zwłaszcza że trawa jest dość gęsta i zbita.Czytałem że już posypałeś trawnik nawozami i też się zastanawiam czy to zrobić ale nie wiem czy jeszcze nie jest zbyt mokro.
GIZIU
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2012, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba uzyje substral osmocote co wy sadzicie o tym nawozie??
x - o -0
---

Post »

kgolebiowski pisze:Mam pytanie przede wszystkim do Tadeusza48.Wyczytałem w twoich postach że używasz aeratora zakupionego chyba w Lidlu.Akurat są one tam w sprzedaży za 349 zł o mocy 1300W i nieznanej firmy.Czy się sprawdza,czy po takiej aeracji musisz sam zgrabiać to co wyjdzie?Ja mam do obskoczenia ok 2000m2 trawy i zastanawiam się czy jest sens kupna czy lepiej wypożyczyć za 40-50 z sprzęt profesjonalny.Takie urządzenie zajmuje jednak miejsce,korzysta się z niego bardzo rzadko i ma małą moc .Drugie moje pytanie dotyczy wertykulacji.Mój trawnik ma dwa lata i zastanawiam się czy przeprowadzić wertykulację zwłaszcza że trawa jest dość gęsta i zbita.Czytałem że już posypałeś trawnik nawozami i też się zastanawiam czy to zrobić ale nie wiem czy jeszcze nie jest zbyt mokro.
Zmoderowałam.
Proszę powstrzymać się od obrażania innych forumowiczów.
babuchna

W marketach nie kupisz Aeratora. Można ewentualnie kupić kolce na wał i tym wykonać namiastkę aeracji.
Oglądnij filmy jakie zamieściłem wyżej, zrozumiesz na czym polegają te dwa kompletnie różne zabiegi.
Za 40-100zł wypożyczysz wertykulator czyli "grabie"
za 100-400zł wypożyczysz aerator czyli urządzenie do rozluźnienia zbitej ziemi zabieg ten kończymy piaskowaniem
x - o -0
---

Post »

ogrod2000 pisze: Zmoderowałam.
Proszę powstrzymać się od obrażania innych forumowiczów.
babuchna

Przepraszam, aby uniknąć w przyszłości błędnej interpretacji moich intencji
będę cytował wypowiedzi, aby w sposób klarowny i jednoznaczny
przedstawić dalece niezgodne z prawdą informacje przekazywane przez kolegę
Tadeusz48. W istocie rzeczy nie wiem czy to co nam przedstawia jest brakiem wiedzy,
czy też powielaniem informacji gdzieś zaczytanych i nie zweryfikowanych.
Każdy z nas może czegoś nie wiedzieć i po to mamy forum by taką wiedzę z doświadczenia innych nabyć.
Stwierdzenie,że kolega Tadeusz48 nie odróżnia wertykulacji od aeracji
nie jest obraźliwe, a jedynie stanowi konkluzję wszystkich w tej materii wypowiedzi
.

Pozdrawiam Szanowną
koleżankę moderatorkę
Babuchna
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Ja również pozdrawiam Szanownego kolegę Ogrod2000 i jednocześnie informuję,
iż dyskusja dotycząca w/w moderacji , jest zbędna.
Wypowiedź odnosząca się do Tadeusza48,
została zgłoszona przez innego forumowicza jako obraźliwa.
A do tego chyba tu na forum nie dążymy?
Proszę więc o wstrzymanie się od zbędnych komentarzy
i powrót do dyskusji ale... już w temacie wątku.
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23

Post »

Chciałbym żeby mój ogród wyglądał choć w 50 % tak jak ogród Tadeusza48,któremu zarzuca się brak wiedzy czy przekazywanie błędnych informacji.Od kilku lat korzystam z rad z różnych forów przy budowie domu i urządzaniu ogrodu.Jak do tej pory na tym się nie naciąłem. Potrafię odróżnić głupoty o których piszą forumowicze , różne pseudoreklamy i grafomańskie teksty.Chciałbym korzystać z porad osób ,które mają doświadczenie ,umieją je wykorzystać i chcą się nim dzielić. Wydaje mi się że jeśli ktoś kupi w Lidlu czy Biedronce urządzenie,które mu służy to jego chwała.
Również pozdrawiam kolegę Ogród2000
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

kgolebiowski pisze:Mam pytanie przede wszystkim do Tadeusza48.Wyczytałem w twoich postach że używasz aeratora zakupionego chyba w Lidlu.Akurat są one tam w sprzedaży za 349 zł o mocy 1300W i nieznanej firmy.Czy się sprawdza,czy po takiej aeracji musisz sam zgrabiać to co wyjdzie?Ja mam do obskoczenia ok 2000m2 trawy i zastanawiam się czy jest sens kupna czy lepiej wypożyczyć za 40-50 z sprzęt profesjonalny.Takie urządzenie zajmuje jednak miejsce,korzysta się z niego bardzo rzadko i ma małą moc .Drugie moje pytanie dotyczy wertykulacji.Mój trawnik ma dwa lata i zastanawiam się czy przeprowadzić wertykulację zwłaszcza że trawa jest dość gęsta i zbita.Czytałem że już posypałeś trawnik nawozami i też się zastanawiam czy to zrobić ale nie wiem czy jeszcze nie jest zbyt mokro.
Witaj KGOLEBIOWSKI, urządzenie do aeracji i wertykulacji na którym można wymiennie montować wałek ze sprężynami i wałek z nożami ( dwa w jednym) kupiłem na Allegro. Jako samo urządzenie a więc praca z nożami lub sprężynami sprawdziło mi się natomiast nie sprawdził mi się pojemnik do zbierania odpadów.

Głównie dlatego że mam zasilanie prądem za pomocą agregatu prądotwórczego i to urządzenie mi pracuje bez przerw, natomiast w pojemniku da się zebrać na raz 1/3 jego pojemności co zmusza mnie do częstego wyłączenia urządzenia ( ale nie agregatu), na opróżnienie kosza.

Po prostu nie da się do tego urządzenia wykorzystać w całości pojemność zbiornika na odpady z wartykulacji- aeracji.

Ktoś kto korzysta z prądu dostarczonego do ogrodu przez ZE może zbierać po 1/3 pojemnika i go opróżniać po wyłączeniu prądu, ja ze względów czysto ekonomicznych ( czy pracuję urządzeniem, czy nie, agregat zżera mi paliwo), po prost odpinam zbiornik , wtedy to nieczystości z trawnika pozostają na jego wierzchu i grabkami zgrabiam do taczki i wywożę na pryzmę kompostową.

Mój trawnik ma około 25 ary, i w dwa dni zdążę go wyczyścić urządzeniem i zgrabić nieczystości tak by trawnik dalej ładnie wyglądał.

Za 40-50 złotych to Ty wypożyczysz to co kosztuje te 300- 400 złotych, a za sprzęt profesjonalny, trzeba zapłacić dużo, dużo więcej nie mówiąc o robociźnie, bo nie wiem czy Ci ktoś wypożyczy drogą maszynę bez fachowca od jej użytkowania.

Amatorsko używanego trawnika nie ma potrzeby wspomagać wertykulacją, w pierwszych latach, możesz to zrobić, a nawet trzeba zrobić jeżeli go użytkowałeś intensywnie, nie zaszkodzi też użycia wałka z nożami do nacięć trawnika, wtedy to gęstość trawy na trawniku zmniejszy się, ale najlepiej to zrobić po pierwszym majowym koszeniu, wtedy to trawnik najszybciej się regeneruje i długo nie straszy swoim wyglądem.

Nawozami zasilam co roku swój trawnik gdy tylko zniknie śnieg i trochę obeschnie trawa, nie może być już wtedy wody w zagłębieniach trawnika. Na pierwszy rzut idą nawozy wieloskładnikowe, a dopiero w kwietniu dodatkowo zasilam trawnik nawozami o zwiększonej ilości azotu, ten dawkuję dwa- trzy razy co 3-4 tygodnie( oczywiście z ilości przeznaczonej do wiosennego zasilania nawozami).

Przy rozsiewaniu nawozu ziemia może być mokra, byle by trawa nie była mokra.

Pozwolisz że wypowiedzi OGRÓD 2000, nie będę komentował, Zmoderowano, a jak swoją wiedzę i doświadczenie wykorzystuję w uprawie swojego ogrodu, w tym obszernego trawnika, można zobaczyć w moim wątku ogrodowym.

Bardzo proszę o powstrzymanie się od uszczypliwości.
I zwracam się jednocześnie do obu zainteresowanych stron.
Panowie, wymieniajcie się konkretnymi, popartymi Waszą wiedzą wiadomościami.
To będzie korzystne, pomocne i znacznie bardziej miłe dla czytających wątek.
Bardzo o to od tej chwili tu proszę.
babuchna
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”