Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 3

Post »

Ewciu - czyżby twoje gnojówkowe rzodkiewki waniały? :roll: Ja chciałam polać po wszystkim, jak leci - obornika nie daję, no po straszą pasożytami, czy tam coli... Trudno, może do jesieni wywietrzeją :lol: Z burakami to nie mam wyjścia - takie bidy, że szok. Jeśli nie podleję, to i tak nic z nich nie będzie. Jeśli się okaże, że zalatują, to pójdą na kompost, i wszystko wróci do gleby :wink:

Stokrociu - ja też będę uzdatniać (już uzdatniam, na ile mam "materiału"). Mam nadzieję, że za rok, dwa, poprawią się znacznie właściwości gleby, bo albo jest zbyt przepuszczalna, albo zbyt zwięzła.
Moja sąsiadka wywozi za płot skoszoną trawę - pryzma rośnie, a na jesieni wrzuca te zgniłki pod warzywnik, przekopuje i zostawia do wiosny. Warzywa rosną jak wściekłe!!!

Dawid - Bonica faktycznie ma dużo pąków, ale przede wszystkim bardzo bujnęła w górę, bo w zeszłym roku była malutka (kupiłam ją w lecie jako doniczkową, niezbyt mocną, sadzonkę). Widać, że już się zadomowiła, choć oczywiście ją przesadzałam późną jesienią (no jakżeby inaczej :;230 , bez przesadzania tego, co mi się pod rękę nawinie, jestem chora ;:224 )

Izuniu - a ja podziwiam twoje zmagania ;:180 Winorośl jest opóźniona, ale może i by dojrzała, tyle, że pewnie odbiła z pąków zapasowych, na których często nie ma kwiatostanów. Jeśli do 6-go liścia nic nie będzie, to raczej nie będzie (jeśli pokaże się wąs, a kwiatostanów nie ma na latorośli, to już niestety nie w tym roku). Ale nie ma tego złego... przynajmniej ładnie urośnie a to procentuje w kolejnym roku :wink:

Asiu - murarki żyją krótko. Po złożeniu jajeczek (właśnie w tych rurkach) kończą swój żywot. Larwy już się pewnie wykluły i korzystają z pyłku zgromadzonego przez mamusię w tych przegródkach rurki (każda ma swoją porcję). Potem się przeobrażą, i tak w kokonie będą czekać do wiosny. Zasklepione rurki to znak, że jajeczka zostały złożone.

U mnie rozpoczęły kwitnienie róże:

Falstaff (kolor jest taki bordowo-amarantowy, ale aparat wymięka :wink: ):

Obrazek

Clair:

Obrazek

Pink Hit (ma szanse okazać się prawdziwym hitem - małe kwiaty, ale w dużej ilości - kolor bardzo mi odpowiada):

Obrazek

Louise Odier:

Obrazek

Niektóre pomidory od kilku dni kwitną:

Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wspaniałe róże. Louise Odier kojarzę z zapachu. A Pink Hit to faktycznie urocza- kolorek taki pudrowy, delikatny.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Luisa u mnie jeszcze w pąkach ..
piękny kwiat Dominiko

a pink hit nie znam :(
muszę się na HMFie dokształcić :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja czekam az sasiedzi wyjadą i wtedy zrobię LU ,gdyż u mnie tez już jest tak daleko z gnojówką . Domiś piękne róże a Falstaff no ,no ,no . Zresztą różowe damulki również takie delikutaśne panienki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
potfoor
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 12:27

Post »

ale piękne różę :) śliczne :) u mnie też już zaczynają kwitnienie :) ale pomidory to za dlugo przetrzymałam w doniczkach i chyab nic z nich nie będzie...

pozdrawiam :)
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Cudne te Twoje różowości :) u nas to jeszcze trochę... od takich widoków oczy się szerzej otwierają :shock: aż czuję zapach ...
No ale, że pomidory postawiłaś w jednym rzędzie z różami :roll: o to Cię nie podejrzewałam :;230 No ale jak zwykle zazdroszczę, zazdroszczę i róż i pomidorów kwitnących, ale doczekam się :)
potfoor pisze:ale pomidory to za dlugo przetrzymałam w doniczkach i chyab nic z nich nie będzie...
Nie rezygnuj, ja też zbyt długo trzymałam, poczerniały, albo niemal całkiem wyblakły, na niektórych zdrowego listka nie było.... w końcu tydzień temu posadziłam i ruszają :shock:
Awatar użytkownika
potfoor
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 12:27

Post »

oj, to muszę je przesadzić w takim razie :) dzięki za podpowiedź :)
muszę się tyyyle nauczyć jeszcze...
moje zmagania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=26564
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Już róże?
I to Falstaff już kwitnie..? :roll:
Pięknie ;:138
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Melduję się :wit , bo jakoś mnie za dużo omineło . ;:223
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - LO faktycznie pięknie pachnie. Mam dwie, ale jedna rośnie wyżej (była mocniejszą sadzonką, choć gołokorzeniowa i sadzona później od słabszej doniczkowej).

Izuś - Pink Hit ma prawdopodobnie Monia (vertigo), no i Gosia (Deirde). Kwiaty (wg info Gosi) trzymają się nawet do 3 tygodni, więc super.

Jadziu
- no ja przynajmniej nie muszę się czaić (chyba że rodzina zaprotestuje ;:224 ). Falstaff to moja ulubiona róża. Mam ich 5 w sumie. Szkoda, że nie mogę uchwycić tego koloru, bo jest niesamowity ;:108

Moniś
- te pomidory są właśnie doniczkowe :wink: Rosną 4 sztuki w donicy. To takie mniejsze pomidory, te większe muszą w gruncie, niestety.

Aga - no widzisz, bo u mnie użytkowe na równi z ozdobnymi ;:108 Lubię jeść, no co :oops:

Aniu
- Falstaff na ścianie jest pierwszy, ale te w polu go gonią (ciekawe ile będzie różnicy, ale te w polu są cały dzień na słońcu, ale ten na domu to tylko rano, do południa.

Fabi
- jak się cieszę, że zajrzałaś ;:138 Ja też muszę do ciebie, bo już tam pewnie ogród pęka od kwiatów ;:224

Dziś zaczął się rozwijać Rouge Cardinal - zapowiada się wspaniale ;:65
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Codziennie coś nowego :wink:

Rouge Cardinal (coś ten upał chyba mu nie służy, bo te płatki takie powyginane :roll: )

Obrazek

I razem z Nike:

Obrazek

A tu Pink Hit w całej okazałości:

Obrazek

I pojedyńczy pęd z pąkami:

Obrazek

Nowości ciąg dalszy - dziś po raz pierwszy Rysiek skosił trawę :;230

Obrazek

A potem ja poprawiałam :? No cóż, nikt nie jest idealny - przynajmniej przyjął krytykę i obiecał poprawę ;:224

Wczorajsze pąki cytryny skierniewickiej:

Obrazek

A dziś...

Obrazek

Jezuuuu, jak to pachnie - jak wszystkie się otworzą, to będzie coś niesamowitego ;:65

I jeszcze jedna próba uchwycenia koloru Falstaffa - trochę lepiej, choć dalej nie to :|

Obrazek

I innne jego kwiaty:

Obrazek

Jagody kamczackie, zebrane kilka dni temu (fotka się gdzieś zawieruszyła :wink: ):

Obrazek

Więcej nie udało się zebrać, bo komary atakowały jak wściekłe :evil:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ach, jagódki, pozostało już tylko wspomnienie :)
Cytryna skierniewicka podobno może mieć olbrzymie owoce. Ja mam mały egzemplarz, kupiony w kwietniu, więc na razie popatrzę na Twoje pąki i kwiaty :D tylko zapachu nie da się przesłać.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

dominikams pisze: Nowości ciąg dalszy - dziś po raz pierwszy Rysiek skosił trawę

Obrazek

A potem ja poprawiałam :? No cóż, nikt nie jest idealny - przynajmniej przyjął krytykę i obiecał poprawę ;:224
Jeny!!!
Musiał aż rok upłynąć zanim dopuściłaś go do kosiarki :roll: :shock: Biedny chłopina, tak się cieszył... i jeszcze opr. dostał, co za jędza!!
Popatrzcie sami, tylko po prostej mu pozwoliła jechać ;:223 ... od razu mi się przypomniała historia, jak M remontował kuchnię... pojechał do pracy a my we 2 dziewczyny pomalowałyśmy całą kuchnię, bo już tylko malowanie zostało, a jakoś nam się nudziło. Kiedy skończyłyśmy, wpadłyśmy na pomysł, by zadzwonić i spytać czy możemy coś w kuchni pomalować, tak, żeby mu kawał zrobić ... wtedy łaskawca pozwolił nam pomalować jedną ścianę, za kredensem :;230

Powojniki rewelacja, jak Ty to robisz? :shock: O różach nie wspomnę, ale na tym polu radzę sobie lepiej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”