Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Chleb - przepis Eli (pela11)
Potrzebne jest , najlepiej okrągłe , szklane , żaroodporne naczynie z przykrywką .
40dkg mąki pszennej zwykłej
30 dkg mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2-3 dkg świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
około 2 szklanek ciepłej wody
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody z cukrem ,łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia .
Do sporej miski wsypać obie mąki , sól ,dodać oliwę , resztę wody i zaczyn drożdżowy . Wyrobić ręką lub robotem ,ma być dosyć zwarte . Miskę owinąć folią spożywczą i do lodówki najlepiej na noc .Ciasto pięknie wyrośnie .
Rano , obsypać blat mąką , na nią wyłożyć ciasto z miski . Ja zdejmuję folię i przekręcam miskę do góry dnem i ciasto praktycznie samo pomału wypada na blat z mąką . Ręką delikatnie rozpłaszczam ciasto i brzegi zawijam do góry w kopertę ,dłońmi formuję w kulę a następnie przekładam na duży płaski talerz odwracając złączeniem do spodu . Piekarnik nagrzewam do 160 stopni razem ze szklanym garnkiem i przykrywką a po 10, 15 minutach wyjmuję nagrzany garnek , zsuwam okrągły chlebek z talerza . przykrywam pokrywką i piekę w 180 - 200 stopniach
góra ,dół przez 35 minut jak się lekko zarumieni , po czym zdjąć przykrywkę i piec jeszcze około 30 minut a nawet dłużej jak ładnie zarumieni się spód chleba . Po zdjęciu przykrywki można ze 2 razy zwilżyć chlebek zimną wodą .Po upieczeniu wysunąć bochenek na kratkę do ostygnięcia . Oczywiście można jeszcze dołożyć różne ziarna według upodobania ale wtedy dać odrobinę mniej mąki . Chlebek zawsze się udaje , wychodzi spory bochenek .Naczynia szklanego nie trzeba niczym smarować . Przepis wydaje się długi i skomplikowany ale to pozór bo naprawdę robi się go dosyć szybko . Ja robię go wieczorem i rano piekę .
Dziękuję, Eluniu
Potrzebne jest , najlepiej okrągłe , szklane , żaroodporne naczynie z przykrywką .
40dkg mąki pszennej zwykłej
30 dkg mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2-3 dkg świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
około 2 szklanek ciepłej wody
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody z cukrem ,łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia .
Do sporej miski wsypać obie mąki , sól ,dodać oliwę , resztę wody i zaczyn drożdżowy . Wyrobić ręką lub robotem ,ma być dosyć zwarte . Miskę owinąć folią spożywczą i do lodówki najlepiej na noc .Ciasto pięknie wyrośnie .
Rano , obsypać blat mąką , na nią wyłożyć ciasto z miski . Ja zdejmuję folię i przekręcam miskę do góry dnem i ciasto praktycznie samo pomału wypada na blat z mąką . Ręką delikatnie rozpłaszczam ciasto i brzegi zawijam do góry w kopertę ,dłońmi formuję w kulę a następnie przekładam na duży płaski talerz odwracając złączeniem do spodu . Piekarnik nagrzewam do 160 stopni razem ze szklanym garnkiem i przykrywką a po 10, 15 minutach wyjmuję nagrzany garnek , zsuwam okrągły chlebek z talerza . przykrywam pokrywką i piekę w 180 - 200 stopniach
góra ,dół przez 35 minut jak się lekko zarumieni , po czym zdjąć przykrywkę i piec jeszcze około 30 minut a nawet dłużej jak ładnie zarumieni się spód chleba . Po zdjęciu przykrywki można ze 2 razy zwilżyć chlebek zimną wodą .Po upieczeniu wysunąć bochenek na kratkę do ostygnięcia . Oczywiście można jeszcze dołożyć różne ziarna według upodobania ale wtedy dać odrobinę mniej mąki . Chlebek zawsze się udaje , wychodzi spory bochenek .Naczynia szklanego nie trzeba niczym smarować . Przepis wydaje się długi i skomplikowany ale to pozór bo naprawdę robi się go dosyć szybko . Ja robię go wieczorem i rano piekę .
Dziękuję, Eluniu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ten chleb musi byc pieczony w naczyniu żaroodpornym nie może być w brytfannie ?
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Tak mam zapisane, że najlepiej w naczyniu żaroodpornym
Mąka pszenna to taka zwykła 480, a żytnia to taka jak na żurek, a jak będzie trochę grubsza, to też nie przeszkadza
Mąka pszenna to taka zwykła 480, a żytnia to taka jak na żurek, a jak będzie trochę grubsza, to też nie przeszkadza
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
sos z musztardy francuskiej
Doskonały do polędwiczek wieprzowych, wołowych, kurczaka
3 łyżki masła
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2,5-3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
sól, pieprz, tymianek
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem (polędwiczki wieprzowe można też doprawić lekko gałką muszkatołową), a następnie obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w 190 stopniach.
W międzyczasie na patelnię po smażeniu mięsa wlać śmietankę. Dodać miód, musztardy, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (sos ma być mocno słodkawy). Gdy minie czas pieczenia mięsa, do naczynia wlać cały sos z patelni. Lekko wymieszać i piec jeszcze kolejne 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na pięć minut, aby mięso odpoczęło. Następnie mięsko rozkładać na talerze i polewać kremowym sosem. Podawać w towarzystwie ryżu parabolicznego z ryżem dzikim.
Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/09/Del ... z4ZgcdTYXR
Doskonały do polędwiczek wieprzowych, wołowych, kurczaka
3 łyżki masła
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2,5-3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
sól, pieprz, tymianek
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem (polędwiczki wieprzowe można też doprawić lekko gałką muszkatołową), a następnie obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w 190 stopniach.
W międzyczasie na patelnię po smażeniu mięsa wlać śmietankę. Dodać miód, musztardy, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (sos ma być mocno słodkawy). Gdy minie czas pieczenia mięsa, do naczynia wlać cały sos z patelni. Lekko wymieszać i piec jeszcze kolejne 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na pięć minut, aby mięso odpoczęło. Następnie mięsko rozkładać na talerze i polewać kremowym sosem. Podawać w towarzystwie ryżu parabolicznego z ryżem dzikim.
Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/09/Del ... z4ZgcdTYXR
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Witam
Wczoraj piekłam Twoją chałkę, przepyszna !
Wczoraj piekłam Twoją chałkę, przepyszna !
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Swietne przepisy ,na pewno skorzystam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 41
- Od: 22 lis 2011, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Alanio, jak długo piec polędwiczki
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Haniu, masz na myśli te w sosie z musztardy, czy w sosie kurkowym?
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7672
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Muszę zaistnieć w tym wątku co by się rodzinie przypodobać.
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1198
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
cieszę sięPrzemekt23 pisze:Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję
Robi się prosto i jest pyszny
Ja dzisiaj robię cynamonki Również polecam - proste do zrobienia także dla faceta
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Tiramisu deser
składniki:
4 jajka
opakowanie długich biszkoptów
2 szk.mocniejszej kawy z ekspresu
1/4szkl.likieru amaretto
3 łyżki cukru
3 x 250g opakowania serka mascarpone
kakao
W pucharkach lub szklankach ułożyć na dnie namoczony w kawie biszkopt.
Ubić białka.
Osobno ubić żółtka z cukrem na kogel - mogel. Dodać mascarpone i ubić na pulchna masę. Dodać do tego likier, wymieszać, a następnie białka i również delikatnie wymiksować.
Nakłada masę na ułożone biszkopty. Na warstwę masy ułożyć kolejna warstwę dobrze namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty masa mascarpone, a na wierzchu posypać kakao.
Wstawić na noc do lodówki.
Pychotka
składniki:
4 jajka
opakowanie długich biszkoptów
2 szk.mocniejszej kawy z ekspresu
1/4szkl.likieru amaretto
3 łyżki cukru
3 x 250g opakowania serka mascarpone
kakao
W pucharkach lub szklankach ułożyć na dnie namoczony w kawie biszkopt.
Ubić białka.
Osobno ubić żółtka z cukrem na kogel - mogel. Dodać mascarpone i ubić na pulchna masę. Dodać do tego likier, wymieszać, a następnie białka i również delikatnie wymiksować.
Nakłada masę na ułożone biszkopty. Na warstwę masy ułożyć kolejna warstwę dobrze namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty masa mascarpone, a na wierzchu posypać kakao.
Wstawić na noc do lodówki.
Pychotka
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ale do tiramisu nie dodaje się białek, tylko same żółtka.
Białka zostają do innego celu.
Ja mam przepis na 500g mascarpone - 5 żółtek, a reszta podobnie.
Wszyscy moi znajomi zachwalają i Włosi (skąd pochodzi tiramisu) też tak robią.
Pozdrawiam
Białka zostają do innego celu.
Ja mam przepis na 500g mascarpone - 5 żółtek, a reszta podobnie.
Wszyscy moi znajomi zachwalają i Włosi (skąd pochodzi tiramisu) też tak robią.
Pozdrawiam
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem