Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie
Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie
Mam starą już brzoskwinię,którą kocham, wyjątkowa odmiana, "niepowtarzalna"...; niestety
choruje na bakteryjnego raka kory, przestudiowałem sporo materiałów jak wyciąć , czym zasmarować itd. ; nie wiem kiedy przeprowadzać "operacje" , czy teraz byłby odpowiedni czas ? Jeżeli odbiłoby się to na owocowaniu, trudno , chcę ratować to unikalne drzewo.
Czy leczenie z zaawansowanego porażenia jest możliwe?
choruje na bakteryjnego raka kory, przestudiowałem sporo materiałów jak wyciąć , czym zasmarować itd. ; nie wiem kiedy przeprowadzać "operacje" , czy teraz byłby odpowiedni czas ? Jeżeli odbiłoby się to na owocowaniu, trudno , chcę ratować to unikalne drzewo.
Czy leczenie z zaawansowanego porażenia jest możliwe?
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli drzewko jest unikalne, to może warto zasadzić pestkę w tym sezonie lub przeszczepić jakiś zdrowy pęd?
To dosyć późna odmiana, jeszcze nawet nie nabrzmiewają pąki.
"to może warto zasadzić pestkę w tym sezonie lub przeszczepić jakiś zdrowy pęd"
z pestki - odpada, przeszczepić; jeśli posadzę nowe drzewko to na pewno. ale z miejscem krucho
"to może warto zasadzić pestkę w tym sezonie lub przeszczepić jakiś zdrowy pęd"
z pestki - odpada, przeszczepić; jeśli posadzę nowe drzewko to na pewno. ale z miejscem krucho
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Leczenie raka bakteryjnego jest bardzo, bardzo trudne, ale możliwe. Polega bardziej na profilaktyce, bo nie ma chyba skutecznych środków układowych dla tej choroby. Ile lat ma ta brzoskwinia?
nie wiem ile ma lat - więcej niż 12,kupiłem razem z działką, już raz po bardzo silnym cięciu wybiła nowy szlachetny odrost, stary pień wyciąłem 5 lat temu, teraz ten nowy to już duże drzewko.
- ERNRUD
Miałem kiedyś starą brzoskwinię. Uschła w wieku 28 lat. Wydaje się, że to jest absolutny szczyt żywotności tego gatunku. Przeciętnie dożywają 15-20 lat, jeśli się o nie dobrze dba. Jeśli chodzi o Twoją, to spróbuj zaszczepić jej zrazy, albo to komuś zleć, bo to jedyny sposób na podtrzymanie satysfakcjonujących Cię cech.
"spróbuj zaszczepić jej zrazy, albo to komuś zleć, bo to jedyny sposób na podtrzymanie satysfakcjonujących Cię cech"
słusznie, nawet jeśli przeszczepię na nowe drzewko, to najpierw poćwiczę leczenie na tym starym, żeby zdobyć doświadczenie, przecież jeszcze go nie wycinam, na jesień postaram się posadzić nowe,może na wiosnę zaszczepię...; a jak nowe tylko zacznie chorować to już będę umiał/wiedział dzięki P.T. Wspaniałym Forumowiczom
słusznie, nawet jeśli przeszczepię na nowe drzewko, to najpierw poćwiczę leczenie na tym starym, żeby zdobyć doświadczenie, przecież jeszcze go nie wycinam, na jesień postaram się posadzić nowe,może na wiosnę zaszczepię...; a jak nowe tylko zacznie chorować to już będę umiał/wiedział dzięki P.T. Wspaniałym Forumowiczom
- ERNRUD
Możesz przesłać zdjęcie tej brzoskwini z zaznaczeniem jej problemów, to coś poradzimy.
Zamieszczać zdjęć jeszcze nie umiem, ale uczę się i w któryś deszczowy dzień.... opanuję tą potrzebną umiejętność.
Ran rakowych jest dużo, zamierzam w wolnych chwilach wycinać/smarować kolejne i zdobywać doświadczenie(będę robił zdjęcia,) a decyzję o posadzeniu/przeszczepieniu właściwie podjąłem- pod wpływem słusznych rad - dziękuję.
Zaraz idę do ogrodu; jeżeli pąki są duże, zrobię oprysk Sylitem (bo pogoda ok).
Jeszcze jedno; zauważyłem, że od 2 lat, gdy zimą bielę drzewka, ran powstaje mniej, nie są tak duże;
myślę, że tzw. mrozowych pęknięć jest mniej i mniej zakażeń bakteryjnych - Będę bielił, chociaż wielu wyśmiewa ten staryzwyczaj.
w tym roku pobieliłem wysoko, łącznie z grubszymi gałęziami, zobaczymy
Ran rakowych jest dużo, zamierzam w wolnych chwilach wycinać/smarować kolejne i zdobywać doświadczenie(będę robił zdjęcia,) a decyzję o posadzeniu/przeszczepieniu właściwie podjąłem- pod wpływem słusznych rad - dziękuję.
Zaraz idę do ogrodu; jeżeli pąki są duże, zrobię oprysk Sylitem (bo pogoda ok).
Jeszcze jedno; zauważyłem, że od 2 lat, gdy zimą bielę drzewka, ran powstaje mniej, nie są tak duże;
myślę, że tzw. mrozowych pęknięć jest mniej i mniej zakażeń bakteryjnych - Będę bielił, chociaż wielu wyśmiewa ten staryzwyczaj.
w tym roku pobieliłem wysoko, łącznie z grubszymi gałęziami, zobaczymy
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Oprysku nie rób rano.Dziś przewidywana pogoda nawet do 18st. Nie popal sobie brzoskwini. lepiej poczekać w ciągu dnia i obserwowac pogodę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2012, o 12:33
cewe to najlepiej kiedy robić oprysk Sylitem? Bo również planuje w sobotę coś podziałać w tym kierunku, gdyż teraz choróbsko mnie uziemiło, a w sobotę ma być jeszcze cieplej...
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Najlepiej oprysk wykonać późnym popołudniem lub pod wieczór,gdy temperatura jest nie mniejsza niż 6 st.,a noc przewidywana sucha i ciepła. Nie używaj lodowatej wody do rozpuszczania proszku i zlej dokładnie całe drzewko.Zlej( tzn.opryskaj ,aby sie zlewało)!
7,5g/l dawkowanie.Sprawdź jeszcze na etykiecie,bo juz nie pamiętam dokładnie od tygodnia.
7,5g/l dawkowanie.Sprawdź jeszcze na etykiecie,bo juz nie pamiętam dokładnie od tygodnia.
- ERNRUD
Jeśli komuś zależy na drzewach to nigdy nie pomija bielenia. Bardzo dobrze, że o tym pamiętasz. Wapno jest higroskopijne, więc ogranicza możliwości stworzenia dobrych warunków dla raka bakteryjnego.