Kalendarz biodynamiczny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kalendarz biodynamiczny

Post »

Kolejność wyboru dni pracy przy pomidorów to: dni owocu, potem kwiatu, korzenia i na końcu liścia, ale prace w okresie liściowym mogą sprzyjać rozwojowi nadmiaru liści, co prowadzi do rozwoju chorób grzybowych.
luna2002
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudownie....Ludwiku skad Ty to wiesz?W owocowy dzien wsialam a przepikowalam w korzeniowy...wiec kiedy wsadzic do gruntu bo juz zglupialam doszczetnie. ;:218 ...Wydawalo mi sie ze pomidorki powinny wzmosnic teraz korzenie...wsadzilam je po pierwsze listki i czekam.aha i jeszcze jedno...czy my tu na forum mamy skrzynki mailowe?Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Staraj się wzmacniać w dniu owocu, więcej napisałem na pw.
luna2002
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:58

Post »

Dziekuje Ludwiku serdecznie ale...jestem nowicjuszem i nie mam uprawnien do czytania priv :( Dostalam wiadomosc ze napisales...ale przeczytac nie moge :(
Mam angielski kalendarz Pani Thun,chetnie sie podziele..wlasnie nauczylam sie scan...ale wyszlo za duze i gmail nie chce tego przyjac-jakis pomysl? Dzięki wszyskim serdeczne za wsparcie.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

luna2002 pisze:Jestem nowicjuszem i nie mam uprawnien do czytania priv :( Dostalam wiadomosc ze napisales...ale przeczytac nie moge :(
Mam angielski kalendarz Pani Thun,chetnie sie podziele..wlasnie nauczylam sie scan...ale wyszlo za duze i gmail nie chce tego przyjac-jakis pomysl? Dzięki wszyskim serdeczne za wsparcie.
O ile wiem, każdy (nawet nowo narodzony) może czytać PW, ale tylko ci z dłuższym stażem mają prawo wysłać. Kto chce, może udostępnić swój mail dla wszystkich na forum, ale oprócz mnie mało ludzi tak zrobiło.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p
Od: 17 mar 2012, o 00:39

Post »

Ja dopiero zaczynam.....Czy dynie i pomidory wysiewamy w dniu owocu? Rozsadę dyni muszę zrobić - teraz to chyba 18 kwietnia najlepiej?
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Tak.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Od 18-go, od godz. 18 do 21-go do godz. 6 rano - księżyc w znaku barana.
Bardzo korzystne:
- sianie i flancowanie roślin, które powinny szybko rosnąć i przeznaczone będą do natychmiastowego użytku

Korzystne:
sadzenie i wysiew roślin owocowych.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Znalazłam przypadkiem taki kalendarz - warto zaglądnąć w zakładkę dom i ogród i kalendarz biodynamiczny
http://www.rytmnatury.pl/
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 15:52
Kontakt:

Post »

smonika pisze:Znalazłam przypadkiem taki kalendarz - warto zaglądnąć w zakładkę dom i ogród i kalendarz biodynamiczny
http://www.rytmnatury.pl/
Swoistym miksem obu wyżej wymienionych kalendarzy jest kalendarz ogrodnika
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Rzeczywiście.
Ale całkiem przyjemnie zredagowany.
Grażyna.
kogro-linki
enha3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 gru 2008, o 18:25

Post »

Witajcie,

mam dostęp do kalendarzy "Mój piękny ogród", kalendarza pana Przybylaka i zaglądam do kalendarza na stronie magazynwino.pl.
Te trzy kalendarze zgadzają się ze sobą mniej więcej. Natomiast niestety kalendarz na stronie rytmnatury.pl pokazuje coś zupełnie innego. Zastanawiam się, czy przypadkiem ta strona nie zaciąga danych dla jakiegoś innego regionu (z zagranicznych serwisów na przykład)?

Być może to jest też powodem rozbieżności kalendarza Marii Thun i kalendarza Przybylaka. Maria Thun była Brytyjką i podejrzewam, że jej obliczenia wynikały z położenia Wysp Brystjskich względem Księżyca (inne położenie geograficzne). Dlatego ten kalendarz nie mógł być miarodajny dla Polski. Chyba, że dla każdego kraju rok księżycowy obliczany był oddzielnie...nie mam pojęcia. W kalendarzu Mój piękny ogród napisano, że przyjęto za punkt obserwacyjny miejsce o współrzędnych 52 stopnie 04 minuty N i 19 stopni 28 minut E (czyli geometryczny środek Polski)-dla innych miejscowości dane z kalendarza mogą się nieco różnić - różnice mogą sięgać kilkunastu minut. Momenty przechodzenia Księżyca przez znaki zodiaku podano w czasie urzędowym polskim.
Mimo to nie rozumiem skąd tak duże rozbieżności z kalendarzem działkowca!

Dla mnie bardziej miarodajnie wyglądają te trzy pozycje (Mój piekny ogród/Przybylak/magazynwino.pl) skoro się wzajemnie pokrywają...

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :D
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 15:52
Kontakt:

Post »

enha3 pisze:Witajcie,

mam dostęp do kalendarzy "Mój piękny ogród", kalendarza pana Przybylaka i zaglądam do kalendarza na stronie magazynwino.pl.
Te trzy kalendarze zgadzają się ze sobą mniej więcej. Natomiast niestety kalendarz na stronie rytmnatury.pl pokazuje coś zupełnie innego. Zastanawiam się, czy przypadkiem ta strona nie zaciąga danych dla jakiegoś innego regionu (z zagranicznych serwisów na przykład)?
Mogę Cię zapewnić, że kalendarz RytmNatury.pl nie "zaciąga" danych z zewnątrz. Jest zwyczajnie oparty na innej teorii niż np. kalendarz Marii Thun. Na tej samej teorii, co kalendarz Rytm Natury, jest oparty kalendarz biodynamiczny Wydawnictwa Działkowiec.
enha3 pisze: Być może to jest też powodem rozbieżności kalendarza Marii Thun i kalendarza Przybylaka. Maria Thun była Brytyjką i podejrzewam, że jej obliczenia wynikały z położenia Wysp Brystjskich względem Księżyca (inne położenie geograficzne). Dlatego ten kalendarz nie mógł być miarodajny dla Polski. Chyba, że dla każdego kraju rok księżycowy obliczany był oddzielnie...nie mam pojęcia. W kalendarzu Mój piękny ogród napisano, że przyjęto za punkt obserwacyjny miejsce o współrzędnych 52 stopnie 04 minuty N i 19 stopni 28 minut E (czyli geometryczny środek Polski)-dla innych miejscowości dane z kalendarza mogą się nieco różnić - różnice mogą sięgać kilkunastu minut. Momenty przechodzenia Księżyca przez znaki zodiaku podano w czasie urzędowym polskim.
Mimo to nie rozumiem skąd tak duże rozbieżności z kalendarzem działkowca!

Dla mnie bardziej miarodajnie wyglądają te trzy pozycje (Mój piekny ogród/Przybylak/magazynwino.pl) skoro się wzajemnie pokrywają...

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :D
magazynwino.pl oparty jest o teorię Marii Thun - twórca tej strony pisze o tym w wyjaśnieniach
Oparliśmy się na kalendarzu opracowanym przez Marię Thun i jej syna Matthiasa Thuna, publikowanym w postaci broszur "When Wine Tastes Best" przez wydawnictwo Floris Books.
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”