Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
Co podgryzło moją sałatę?
Siedzi w gruncie, przykryta butelką. Ślimak tam nie wlazł. Co to mogło być?
Siedzi w gruncie, przykryta butelką. Ślimak tam nie wlazł. Co to mogło być?
moonniiaa, może sąsiad był głodny? . Mi w namiocie tak coś zjadło 2 caluteńkie sałaty ( ale te zjedzone u mnie były duuużo mniejsze od twoich). W pewnym wątku mi sugerowano, że to właśnie sąsiad, albo ślimak.
A tak w nawiasie, to jak kopałam kilka dni temu w namiocie, to znalazłam w ziemi rolnicę. W tamtym roku też były, ale odkryłam je późno. Mogą zaszkodzić pomidorom?
A tak w nawiasie, to jak kopałam kilka dni temu w namiocie, to znalazłam w ziemi rolnicę. W tamtym roku też były, ale odkryłam je późno. Mogą zaszkodzić pomidorom?
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Wszystkie larwy roślinożerne są szkodliwe, a larwy rolnic i drutowców najbardziej. Jednak ich "pole żerowania " to szyjka korzeniowa i korzenie, a to na fotce wygląda niczym lunch jakiegoś pomrowa . Pozdr, Francik
Francik
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dlatego warto posadzić sałatę w pomidorach, to pomidory będą bezpieczne, a sałata jak zacznie więdnąć, to należy wyrwać i z korzeni jej zniszczyć drutowce, czy inne robactwo.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 500p
Witam. Podstawą ekologii to właśnie poświęcanie rośliny wabika celem ochrony roślin podstawowych. W inny sposób nie pozbędziesz się tak łatwo intruza. Pozdr, Francik.
Francik
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To był taki eksperyment. Wysadziłam 8 szt. pod butelki, chciałam sprawdzić czy dadzą radę. Dzięki za rady
-- 29 mar 2012, o 09:02 --
francikrecza te pomrowy to w ziemi się chowają?
-- 29 mar 2012, o 09:02 --
francikrecza te pomrowy to w ziemi się chowają?
-
- 500p
Witam, Moonniiaa. Wiem,że pogoda nie ciekawa, ale rzeczywiście one chowają się w ziemi . I, niestety , nie są moje. A przy obecnej aurze to i w dzień mogą wychodzić na żer. Pozdr, Francik.
Francik
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Czy ktoś z was uprawiał sałate kruchą Bakata? jeśli tak to napiszcie czy z rozsady czy do gruntu.Na opakowaniu piszą ze zaleca się z rozsady ale nie wiem czy mi parapetów wystarczy. Wysiałam 3 dni temu sałata masłową Saba, ale dopiero dziś zaczyna wschodzić. Stała na południowym parapecie pod którym jest grzejnik. Myślicie że za ciepło miała? Przestawiłam na biurko koło okna zachodniego. Zastanawiam się czy nie wynieść jej na nieogrzewane poddasze, są tam 4 spore okna dachowe więc swiatła powinno wystarczyć, ale czy za zimno nie będzie?
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj cały wątek, dowiesz się, ze taki chłód sałacie nie szkodzi. Może jej za to zaszkodzić zbyt wysoka temperatura.
Alicja
Paula ,możesz spokojnie przenieść tę sałatę na poddasze. Sałata lepiej rośnie w chłodzie. Moja Justynka i Królowa majowych rosną w nieogrzewanej szklarni i mają się dobrze.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Re: Sałata -odmiany
Czerwienieją od zimna ale sałata wytrzymuje chłód miną zimna to ruszy
- PaulaPola
Re: Sałata -odmiany
Witam, mam pytanko. W jakich temperaturach uprawiać sałate Lollo Rossa i sałate Siewną na zbiór listkowy. Chodzi mi o to czy w domu na parapecie nad grzejnikiem mają stać czy mogą na nieogrzewanym poddaszu?
- PaulaPola
Rumianka skoro Twoje salatki siedza w takich warunkach to chyba nie bedziesz juz ich hartowac? A czy swiezo wysiane Lollo Rossa i Salata Siewna na zbior listkowy wykielkuja na poddaszu? Czy do pokoju z nimi?