Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Post »

Dzięki Ewelinko - w sobote "strzygę" moje sosenki ;:180
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, miło popatrzeć na Twoje piękne Rh w doborowym towarzystwie :P Tym bardziej, że u mnie już wszystkie różaneczniki i azalie przekwitły i teraz jestem na etapie wykręcania przekwitłych kwiatostanów i chodzę z wiecznie klejącymi rękoma. Niestety, ta czynność wymaga precyzji i nie można jej robić w rękawicach.
Lilak Meyera natomiast jest już po kwitnieniu i postrzyżynach, bo tak mi sie rozhulał w tym roku, że zarósł prawie całą ścieżkę :evil:
Lawenada...ach, lawenda...Też kojarzy mi się z upalnym latem, wakacjami, piękną Prowansją :P Ten zapach! To mój ulubiony, zwłaszcza w szafach i łazience. U mnie i pościel, i ręczniki zawsze pachną lawendą. Mydełka - też obowiązkowo lawendowe. No, a w ogrodzie mam cały lawendowy szpaler; niedługo więc czeka mnie lawendobranie, suszenie i robienie poduszeczek zapachowych :D
Miłego dnia, Ewelinko!
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Pięknie ;:63
Pod wpływem takich widoków nabyłam hortensje pnące i posadzę je ... pod sosnami :wink:
Dzięki za inspiracje ;:196
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ave pisze:Dzięki Ewelinko - w sobote "strzygę" moje sosenki ;:180
Strzyż ! I nie zapomnij o naleweczce :) Ktoś ( nie wiem , Iza Chatte, KaRo ?) podawał przepis.
Beata T pisze:Ewelinko uwielbiam Twój ogród za te widoczki ;:138 ;:138 ;:138 a teraz jest czas rh i azali oj popodziwiałam piękności i wcale nie widać że była mroźna zima bo wszystko tak ślicznie kwitnie :D
Oj, widać , widać ... niektóre krzewy kwitły słabiej , a żółty FLAVA nie rozwinął wcale przemrożonych pączków - wszystkie były w środku puste jak purchawki ! ;:145
dala pisze:Lawenada...ach, lawenda...
Niestety , u mnie też kwitną już tylko rododendronowe "niedobitki"... żal , bo znowu przyjdzie czekać cały sezon , drżąc o choroby, szkodniki i za ostrą zimę , na kolejne kwitnienie ! Ja wyłamuję kwiatostany sukcesywnie , w miarę przekwitania kolejnych krzewów (co jest na szczęście rozłożone w czasie od końca kwietnia gdzieś do połowy czerwca). Ale ... używam rękawiczek ! Tyle ,że tych cienkich , lateksowych , w których zresztą ( zakładając podwójnie) wykonuję większość prac w ogrodzie. Nie umiem pracować w niczym grubym czy sztywnym na dłoniach - " nie mam czucia" !

Ciekawa jestem Twojego lawendowego szpaleru ! Co do mydełek , olejków (esencji), saszetek zapachowych , itp. produktów...
w końcu lipca będę miała okazję zaopatrzyć się w "świeże , jeszcze ciepłe" wprost u producenta i to na szczęście po niewygórowanych cenach ! Już się cieszę :heja
katja pisze:Pod wpływem takich widoków nabyłam hortensje pnące i posadzę je ... pod sosnami :wink:
Dzięki za inspiracje ;:196
A proszę , proszę , niech rośnie zdrowo ! I dodam jeszcze , jak ten stary krawiec z dowcipu : "Będzie pani zadowolniona !" :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Zazdroszczę cudnej lawendy. Uwielbiam lawendę, ale jakoś ona mnie nie bardzo. :( Cudowna ta twoja hortensja ! Ja też mam pnącą hortensję już trzeci rok, ale - choć dobrze się zapowiada - wciąż jest jeszcze niewielka i nie kwitnie. Muszę się uzbroić w cierpliwość :D

A wracając do lawendy, jak ją pielęgnujesz? Kiedy i jak krótko przycinasz? A zimą? Czy ją jakoś okrywasz?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

[Iza] pisze:Zazdroszczę cudnej lawendy. Uwielbiam lawendę, ale jakoś ona mnie nie bardzo. :( Cudowna ta twoja hortensja ! Ja też mam pnącą hortensję już trzeci rok, ale - choć dobrze się zapowiada - wciąż jest jeszcze niewielka i nie kwitnie. Muszę się uzbroić w cierpliwość :D

A wracając do lawendy, jak ją pielęgnujesz? Kiedy i jak krótko przycinasz? A zimą? Czy ją jakoś okrywasz?
Tak, , HORTENSJA PNĄCA potrzebuje czasu (1-2 sezony), żeby się zadomowić i dobrze ukorzenić . Potem to prawdziwa sprinterka ! Z pewnością rozrośnie się i u Ciebie !

LAWENDĘ wstawiam wraz z donicą do większej i wyższej donicy , która stoi w zacisznym miejscu (pokażę Ci , gdzie :) ) Z góry okrywam świerkiem. Suche badylki - pozostałości po kwiatach przycinam niziutko nad zielonymi listkami tworząc kształt półkolisty. Podpatrzyłam ,że tak tną lawendę na polach Prowansji, widać jej to służy.

Szczegóły opowiem Ci w poniedziałek . Już się cieszę :wit

--------------------------------------------------------------------------

A teraz chciałabym pokazać Wam moje PAPROCIE , które są chyba troszkę niedoceniane. Sprawdzają się świetnie w półcienistych i cienistych zakątkach mojego ogrodu, gdzie rosną z powodzeniem w dwu miejscach ( stanowisko północne i południowo-wschodnie , pod drzewami). Są proste " w obsłudze " i niezawodne ! Wiosną dostają troszkę kompostowanego obornika i wodę , wodę wodę...

Obrazek Obrazek

Rozwijające się wiosną pastorały młodych liści są prześliczne !

Obrazek Obrazek

Latem potrzebują już tylko wilgoci. Jeśli mają jej bardzo mało zdarza się ,że podsychają , ale i to nie jest problemem - po ścięciu suchych liści z rozety wyrastają po krótkim czasie nowe , piękne liście .

Obrazek Obrazek
Po lewej PIÓROPUSZNIK STRUSI (DRYOPTERIS FILIX) , po prawej w głębi - PAPROTNIK SZCZECINKOZĘBNY (Polystichum setiferum)

Późną jesienią paprocie zamierają - stopniowo żółkną , brunatnieją , robią się brzydkie. Wtedy przycinam wszystkie krótko nad ziemią , a paprociowiska ściółkuję cienko warstwą kompostowanej kory, która zapewnia roślinom potrzebną próchnicę .Niczym nie okrywane i nie zabezpieczane bez problemu znoszą nawet najsroższe zimy !

Obrazek Obrazek
Z lewej - PAPROTNIK SZCZECINKOZĘBNY (Polystichum setiferum)

Obrazek Obrazek
Z lewej - PIÓROPUSZNIK STRUSI (DRYOPTERIS FILIX), z prawej zimozielony (!) JĘZYCZNIK ZWYCZAJNY (Phyllitis scolopendrium)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Każdej kolejnej wiosny ruguję z ogrodu kilkadziesiąt paproci , które wędrują do nowych ogrodów. To konieczny zabieg, inaczej zarosłyby już chyba cały mój ogród ! Trzeba więc konsekwentnie trzymać je w ryzach. Ale kłącza tych "rugowanych" paproci można posadzić także w donicach - ja mam trzy takie spore kępy na balkonie ( zimują już któryś rok z rzędu bez okrywania), nasadziłam też dla mojej córki, mamy, koleżanek. Można w ten sposób stworzyć zieloną , ruchomą kępę , którą wg. uznania ustawiamy wraz z donica tam , gdzie akurat brak nam zieleni :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I powtarzam , woda to jedyne ich wymaganie !
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko jestem tak nasycona kolorami, ze teraz bardzo przyciągają mnie zdjęcia kipiące zielonością 8-) :lol:
Świetnie wyglądają Twoje cieniste zakątki pełne paproci, bluszczu i innych kochających półmrok roślinek...
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Paprocie cudne, tajemnicze. A jeżeli jeszcze będą rosły pod brzozami, tak jak na Twojej fotce, to poważnie się nad nimi zastanowię; cienia brzozowo-sosnowego u mnie nie brakuje ;:108
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

mnie ostrzegali przed paprociami ale i tak przytargałam nie mogłam się oprzeć, chociaz jedną :wink:
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek
ZŁOCIEŃ KRZACZASTY w całej krasie - kwitnie niezawodnie przez wiele tygodni.

Obrazek Obrazek
Ostatnie już zdjęcia WISTERII (Wisteria floribunda "Alba") , niestety , już okwitła...

Obrazek Obrazek
Ta zielona kulka to BUKSZPAN obsypany młodymi , jasnozielonymi przyrostami.

Obrazek Obrazek
HOSTA i widoczek prawie z lotu ptaka na część ogrodu...

Obrazek Obrazek
PELARGONIE po prostu muszą być !
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam , ale muszę to napisać jeszcze raz ...pięknie u Ciebie Ewelino ;:180
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Witam serdecznie, jestem pod wielkim wrażeniem Twojego ogrodu :shock: Jest po prostu przepiękny, przemyślany a zarazem naturalny. Jeśli pozwolisz będę częstym gościem.
Czy znasz odmianę tej pięknej lawendy? To chyba kilkuletnia sadzonka bo wygląda bardzo okazale.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witam "starych " i "nowych " gości :)

Aniu -Aancyk To najpopularniejsza chyba LAWENDA WĄSKOLISTNA "Hidcote Blue Strain" ( LAVANDULA ANGUSTIFOLIA)

A to moje nowości :

Obrazek
BERBERYS "Maria" - posadziłam w miejsce IRGI, która całkiem przemarzła minionej zimy.

Obrazek Obrazek
Na skalniakach miejsce przekwitających już STOKROTEK zajmuje stopniowo DELOSPERMA COOPERII

Obrazek
Tu rozsiadły się posadzone w dużą grupę HORTENSJE OGRODOWE

Obrazek
Mała sosenka - PINUS SYLVESTRIS " Watererii"

Obrazek
JAŁOWCE PŁOŻACE ( Juniperus horizontalis " Blue Chip")
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

I kolejne zdjęcia ogrodu :

Obrazek Obrazek
Tu - złociste przyrosty na krzewie CISA i znów widoczek...

Obrazek Obrazek
NACHYŁEK WIELKOKWIATOWY i HORTENSJA

Obrazek Obrazek
Raz jeszcze misterny kwiat HORTENSJI w zbliżeniu i RÓŻANECZNIK , jeszcze kwitnie , ale już wypuścił młode przyrosty !

Obrazek Obrazek
WISTERIA , BUKSZPAN , niedobitki NIEZAPOMINAJEK ... obok IRYSY .

Obrazek Obrazek
IRYS w całej krasie i kępa BODZISZKÓW - ich zapach spowodował,że moje dzieci ochrzciły go mianem : "ANGINKA" , bowiem kojarzył się z lekarstwem. Rzeczywiście - niezbyt kusząco pachnie ...

Obrazek Obrazek
Widoczek z HORTENSJĄ i FUKSJA - UŁANKA .

Obrazek Obrazek
Garnkowo-ziołowy ogródeczek , a obok pospolita MACIERZANKA, która po zimowym przemarznięciu została króciutko ścięta i po pewnym czasie tak pięknie odbiła ! Teraz szykuje się do kwitnienia :) Ech, witalne są te roślinki !
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Bardzo mi się podoba ten zestaw kolorów u iryska...do tego stopnia, że kupiłam sobie na ryneczku ze dwie sztuki. Ale mam pytanie w wisterię: czy ona ma u Ciebie solidną podporę? I jak blisko od siebie rosna wuteria i bukszpan? Bardzo ładnie wygląda ten zestaw tym bardziej, że dół pnącza nie jest zbyt efektowny, a Ty świetnie go zamaskowałaś :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”