Keiki (nowy przyrost) - porady
Re: Keiki (nowy przyrost) - porady
No swojego wyniosłam prawie ze śmietnika bo każdy mówił, że z niego już nic nie będzie. Postawiłam go na uboczu na wschodnim oknie i tylko od czasu do czasu podlewałam. Bo wcześniejszego bez korzeni za bardzo ratowałam i codziennie zaglądałam, poprawiałam więc biedak tego nie wytrzymał. A ten miał spokój i się bardzo postarał Trzymam kciuki żeby Twój też się uratował.
Kiedy gnije stożek wzrostu, to właściwie jest wyrok dla rośliny, lecz być może uda jej się "wykarmić" maleństwo. Na to rozwiązanie bym stawiała i raczej tego bym się spodziewała.
Pozdrawiam Paula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na moje oko najprawdopodobniej jest to tzw "chorągiewka" tzn liść na pędzie. Jednak czasami zdarza się, że pojawia się keiki. Poczekaj na opinie bardziej doświadczonych
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
Niektóre falaenopsisy tak mają, np. mojej mamy stary fioletowy właśnie takie pędy kwiatowe ma i nigdy z tego keiki nie było
- 2iza
- 1000p
No trudno, ale w sumie to dobrze bo zazwyczaj jak się pojawiają keiki to oznaka tego, że matka choruję bodź kończy swój żywot... tak przedłuża swoją pulę genetyczną
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2015, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dowiedziałam się na forum że z jednego mam 3 storczyki hehe ! Cudowna wiadomość Storczyk zaniedbany przez rodziców Już się martwiłam że jakiś dziwoląg wyrósł, bo najładniej to nie wygląda a Tu taka pozytywna wiadomość Aż się pochwale i może ktoś zechce coś zaradzić, jak najlepiej postępować w tym przypadku Muszę o niego teraz zadbać, jakoś to chyba rozsadzić, pielęgnować, może jakieś nawozy.. ;)
Paulina
Pola 22 ja mam taki sam listek dosłownie na pędzie, u mnie z niego wychodzi nowy pęd bo tamten jest już prawie cały suchy:)
Storczyku wyzdrowiej!!:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
No Paulinko będziesz miała trochę zabawy z rozplątywaniem korzeni. Proponuje przed zabiegiem pomoczyć korzenie tak ok pół godziny by były bardziej elastyczne.
Powiedzcie mi ile czekaliście aż Wasz basal keik wypuścił korzenie? jeśli się ich doczekaliście to jak czuła się matka po odczepieniu keika?
Storczyku wyzdrowiej!!:)
U mnie keiki długo rósł z rośliną mateczną, po prostu nie wiedziałem co dalej począć.
Po rozłączeniu obie roślinki cały czas kwitną , aż nie mam kiedy zmienić podłoża.
Po rozłączeniu obie roślinki cały czas kwitną , aż nie mam kiedy zmienić podłoża.
- 2iza
- 1000p
To kiedy można keik oddzielić od matki to sprawa indywidualna... zależy od pory roku, oświetlenia i pielęgnacji. Powinien mięć przynajmniej trzy dobrze rozwinięte korzenie, a czy matka po oddzieleniu będzie się czuć to też nie da się tak po prostu określić.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje oddzieliłam po ponad roku, a teraz czekam aż kolejny maluszek urośnie.
Miał 5 długich korzeni i trzy liście, z czego jeden był taki nie wyrośnięty. Ale teraz po przesadzeniu zauważyłam że ruszyły wszystkie mu korzenie, oraz ten najmłodszy liść zaczął ponownie rosnąć. Przynajmniej tak myślę.
Pola22, liści na pędach kwiatowych, widziałam nie tak dawno zdjęcie u kogoś chyba na forum - storczyk wypuścił pęd kwiatowy. Więc pewnie wszystkie opcje są prawdopodobne i ponowne kwitnienie, jak i keiki, czy zupełnie nic.
Miał 5 długich korzeni i trzy liście, z czego jeden był taki nie wyrośnięty. Ale teraz po przesadzeniu zauważyłam że ruszyły wszystkie mu korzenie, oraz ten najmłodszy liść zaczął ponownie rosnąć. Przynajmniej tak myślę.
Pola22, liści na pędach kwiatowych, widziałam nie tak dawno zdjęcie u kogoś chyba na forum - storczyk wypuścił pęd kwiatowy. Więc pewnie wszystkie opcje są prawdopodobne i ponowne kwitnienie, jak i keiki, czy zupełnie nic.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?