Mój kwiecisty zakątek cz. 2
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój kwiecisty zakątek cz. 2
Tadziu pokazałeś pień drzewa z zapisaną historią - to ciekawy obiekt.
Jeżdżąc na rajdy rowerowe lubię rozgladać się choć czasami jazda różnie sie kończy ...
Jakis czas temu mijalismy drzewo na którym była plantacja grzybów.
Pozwolę sobie odpowiedzieć Ani - tak to Krokosmia 'Lucifer' i tej odmiany nie wykopuje się na zimę.
Jeżdżąc na rajdy rowerowe lubię rozgladać się choć czasami jazda różnie sie kończy ...
Jakis czas temu mijalismy drzewo na którym była plantacja grzybów.
Pozwolę sobie odpowiedzieć Ani - tak to Krokosmia 'Lucifer' i tej odmiany nie wykopuje się na zimę.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Coś jeszcze znajdę Gosiu , aloe nie dzisiaj. Co chwilę strona nie wchodzi , jakieś problemy, przerwy techniczne. A jeżeli chodzi o różowe o pstrych liściach , to najpierw muszę obejrzeć Twój język, bo nie zgadnę
Aniu , Nie wykopałem przez dwie zimy krokosmii, niestety trzecia wykończyła je. Teraz wykopuję.
3 koty , to co można dopatrzeć się na na dziwnych kształtach drzewa , zależy od naszej wyobrażni.
Krysiu , niebezpieczna jest obserwacja terenu podczas jazdy. Na tandemie najlepiej takie eskapady organizować. Pojedynsze grzyby widziałem , ale w takiej ilości
Aniu , Nie wykopałem przez dwie zimy krokosmii, niestety trzecia wykończyła je. Teraz wykopuję.
3 koty , to co można dopatrzeć się na na dziwnych kształtach drzewa , zależy od naszej wyobrażni.
Krysiu , niebezpieczna jest obserwacja terenu podczas jazdy. Na tandemie najlepiej takie eskapady organizować. Pojedynsze grzyby widziałem , ale w takiej ilości
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Moja krokosmia wykopywana nie kwitnie.
I ostatniej zimy połowę wykopałam, połowę zostawiłam na próbę.
Zakwitła tylko ta część, którą zostawiłam, ale też niezbyt obficie.
I ostatniej zimy połowę wykopałam, połowę zostawiłam na próbę.
Zakwitła tylko ta część, którą zostawiłam, ale też niezbyt obficie.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie odwrotnie, wykopywana kwitnie, a pozostawiona w gruncie ma tylko listki lub przepada .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tadziu,co to jest takie różowofioletowe chyba przy liliowcach?Wydaje mi sie,że widziałam u nas nasionka czegoś podobnego.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Aniu , Elu , początkowo miałem tylko tę ,,zwykłą'' krokosmię. Różnie z nią było. Nawet jak nie przemarzła , to wychodziła z ziemi bardzo póżno i nie kwitła. Teraz wykopuję i kwitnie choć nie szaleje z kwiatami. Inne czynniki także mogą decydować o kwitnieniu, ale jakie
Gosiu , to odętka wirginijska , dość popularna roślina. Ma wadę , jest bardzo ekspansywna. Od czego mam sprzęt do kopania, radzę sobie z nią . Mam także białą.
Gosiu , to odętka wirginijska , dość popularna roślina. Ma wadę , jest bardzo ekspansywna. Od czego mam sprzęt do kopania, radzę sobie z nią . Mam także białą.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Tadziu powiadasz ... tandem by sie przydał ... takowego sprzętu nie posiadam a nawet nie chcę.
Wolę czuć wolność w każdym momencie życia, żyć swym rytmem ... i jechać na rowerze też własną prędkością.
Tak mam i już się nie zmienię ...
Co do Krokosmii to chyba nasza działka jest zaczarowana - każdego roku obficie czyli jak dla mnie to normalnie kwitnie, cebulki mocno sie namnażają i jak dla mnie to bezproblemowa roślina.
Wolę czuć wolność w każdym momencie życia, żyć swym rytmem ... i jechać na rowerze też własną prędkością.
Tak mam i już się nie zmienię ...
Co do Krokosmii to chyba nasza działka jest zaczarowana - każdego roku obficie czyli jak dla mnie to normalnie kwitnie, cebulki mocno sie namnażają i jak dla mnie to bezproblemowa roślina.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
A mnie krokosmia zawiosdła na całej linii Zostawiłam w ziemi i przestanę o niej myśleć i jej dogadzać. Fajne fotki podajesz. Za 39 dni wiosna!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
No przypomniało mi się odętka moja variegata jest fajna i nie ekspansywna na razie
hmm, zainteresowała mnie dyskusja o krokosmiach... prawdę mówiąc nawet nie słyszalam, że się je wykopuje przed zimą... ja swoje trzymam w ziemi i zawsze kwitną latem - jeszcze nie zawiodły...
gdzie ta wiosna? dobrego dnia!
gdzie ta wiosna? dobrego dnia!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 lut 2012, o 17:58
W końcu znalazłam i chciałam podziękować za rady odnośnie liliowców. A tak na marginesie to piękne te Twoje wiosenno letnie foty. Proszę o więcej bo zima za długo już trzyma. Ech
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
A mnie krokosmia zawodzi na całej linii.Już kupowałam cebulki kilka razy i niestety bez powodzenia, a marzy mi się taki łan pomarańczowych kwiatów, już z mieczykami lepiej się dogaduję.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Tak mi się kojarzyło,że mam takie coś białe,dostałam od Bożenki. Kwitła mi jednym kwiatkiem,mówisz,że jest ekspansywna,to mam nadzieje,że teraz będzie ich więcej.
Krokosmię wykopuję, ale ostatnio zakwitła mi aż jednym kwiatkiem.
Krokosmię wykopuję, ale ostatnio zakwitła mi aż jednym kwiatkiem.