Awokado - uprawa z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tiamat
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 wrz 2015, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Awokado - uprawa z pestki

Post »

Ja tam zauważyłam, że one raczej lubią dużo pić i nie przeszkadza im to bardzo, choć pewnie w połączeniu z drugim czynnikiem niekorzystnym może się awokado odmienić.

Faktycznie może to być kwestia małej wilgotności powietrza - jeśli roślina stoi w ciepłym, zamkniętym pokoju to rzeczywiście zaczynają brązowieć. Tylko, że z kolei przeciągi też nie są wskazane. Możesz ewentualnie zmienić też stanowisko nieco głębiej w pokoju i zobaczyć czy pomysł powyżej z przestawieniem coś poskutkuje, i lekko obniżyć temperaturę (zimą lubią mieć chłodniej, koło 17-20)...
Saththa
50p
50p
Od: 21 sty 2014, o 15:22

Post »

Witajcie.

Coś mi nie idzie z tym moim awokado. A utykam na samym początku drogi. Wszystko idzie dobrze do momentu jak nabijam pestkę na wykałaczki i wkładam do wody :P a później juz nic nie idzie. Tj nic się nie dzieje dobrego, jedyne co to pestka brązowieje, pęka na pół a z każdym dniem na jej czubku rośnie... nie wiem pleśń jakaś, nalot taki biały. Pestka moczy się od 10 września... chyba nic już z nią nie będzie. to druga juz z której nic mi nie wyszło. Macie może jakiś pomysł co robię źle? Pojemniczek stoi na parapecie zewnętrznym w słońcu (okno południowe) temperatura powyżej 20 stopni. W dzień nawet czasami powyżej 25 stopni w nocy koło 19-20.

Pozdrawiam
Sandra
Awatar użytkownika
Snow White
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 gru 2015, o 11:15

Post »

Witam wszystkich :)

Moje awokado już rośnie od 8 miesięcy. Z początku miał jedną łodygę, jednak jak przesadziłam go do ziemi, po kilku tygodniach kompletnie uschła. Na szczęście odbiły dwie kolejne, i na ten moment awokado ma się świetnie, dwie "nowe" łodygi rosną o wiele szybciej niż pierwsza. I właśnie tutaj pojawia się moje pytanie - jak to awokado będzie rosnąć w drzewko, z dwoma łodygami? Z początku nawet miał trzy, gdyby jedna nie wyschła. Jak przeglądam Wasze zdjęcia, oraz zdjęcia znalezione w internecie, widzę tylko jedną łodygę wyrastającą z pestki. Poniżej przesyłam zdjecie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tiamat
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 wrz 2015, o 12:53
Kontakt:

Post »

Nie przejmuj się, że rośnie inaczej, to normalne, skoro jedna, główna łodyżka uschła. Po prostu roślina urośnie bardziej na boki, więc to chyba dobrze, bo zwykle (sądząc po zdjęciach) awokado rośnie byleby dotknąć sufitu i potem jest problem:)
Awatar użytkownika
Mojekwiatki1108
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 gru 2015, o 20:51

Post »

Moje wygląda fajnie, wyrosły dwa pędy z jednej pestki. Drugie miało metr i się złamało w połowie.
Obrazek

Obrazek
Taka ja
Samahiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2016, o 16:22

Post »

Witam wszystkich pasjonatów opraw egzotycznych :wit . Z ciekawości po zjedzeniu awokado zasadziłem pestkę z myślą "może urośnie" i po paru tygodniach pestka pękła a z środka zaczął wychodzić pęd.
Na poniższym zdjęciu roślinka ma już około 2 miesięcy.
Obrazek
Podlewam ją gdy wierzchnia warstwa ziemi wyschnie i trzymam pod kopułką wyciętą z butelki dla odpowiedniej wilgotności powietrza i co dziennie na godzinę otwieram żeby się nie zapleśniało, a to wszystko dla tego i znajduje się na parapecie nad kaloryferem z południowej strony.
Do posadzenia użyłem ziemi do wysiewu i teraz zamierzam przesadzić ja do ziemi dla palm. Zastanawiam się jeszcze nad doświetleniem odpowiednią żarówką.
Jeśli macie jakieś propozycję odnośnie ziemi, czy oświetlenia to chętnie przeczytam rady doświadczonych awokadzistów :D

Ps:
Przesadzić do większej glinianej doniczki, bo korzeń już mi przez dziurę wyszedł i się pląta po podstawce :lol:
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Bez sensu jest kopułowanie awokado tak samo jak doświetlanie czy inne bajery ja swoje awokado miałem w doniczce o średnicy 14 cm i rosło w niej rok teraz przesadziłem do większej przez lato zasiliłem max 3 razy biohumusem i to połową dawki rósł w zwykłej ziemi uniwersalnej nawet drenażu nie miał i urósł w rok na wysokość około 64 cm.
Podlewam go gdy widzę że listki zaczynają klapnąć wtedy podlewam i czekam aż się przeleje albo wstawiam do wody tak żeby woda była nieco wyżej powierzchni ziemi mówiąc krótko zalewam potem zasuszam przez cały rok nawet w zimie 0 ograniczenia podlewania cały czas tak samo efekty 64 cm w 1 rok.
Z tym podlewaniem jeśli chciałbyś podlewać tak jak ja poczekałbym aż roślina rozwinie liście .
Moje awokado już zaczęło rosnąć w tym roku urosło mu jak na razie 1 cm wzrostu i 4 listki :D
Samahiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A nic się nie stanie roślinie jak ten korzeń jeszcze bardziej wyjdzie z doniczki ?
A spryskiwałeś swoje awokado ?
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Pokaż jak ten korzeń wygląda bo jakoś ciężko mi to jakoś wyobrazić :P
Awokado zraszałem od czasu do czasu jak mi się przypomniało
Samahiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek\
Zobacz jak ucieka :D
kasia78
50p
50p
Od: 2 lip 2011, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja myślałam, że to niemożliwe, gdyż już raz sadziłam awokado z pestki i nic. Ale skoro komuś się udało to spróbuję drugi raz. Te wasze roślinki są naprawdę super.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Samahiel Nie trzeba jeszcze przesadzać, doniczka jest nawet za duża, jak na wielkość siewki. A korzeń wyszedł ze spodu, to normalne bo to drzewo i korzenie idą w dół. Możesz go przyciąć, nic się nie stanie. Po roku możesz przesadzić, na razie niech rośnie w tej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Samahiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A ta ziemia do wysiewu też możne być ? Czy raczej zmienić ja na inną ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”