Ogrody botaniczne, parki, itp.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to i ja sie dołożę. Wczoraj byłam w Wojsławicach. Naprawdę jest ślicznie, więc pozwolę sobie dorzucić do fotek Bogusi ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

I ja byłam w sobotę w Wojsławicach :) Po raz trzeci zresztą , ale tego nigdy dosyć!Cudny spacer wśród kwitnących krzewów azalii, różaneczników , ale też złotokapów , magnolii i bylin... Naprawdę warto się tam wybrać . Dziś zdjęć nie zamieszczam , bo są już tutaj :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

ZAMEK MOSZNA

Byłam niedawno w zamku Moszna i chciałabym pokazać Wam kilka zdjęć stamtąd. Sam zamek , zwany nieco patetycznie "zamkiem o stu wieżach ", nie robi specjalnego wrażenia . To eklektyczna budowla , częściowo neogotycka , częściowo neorenesansowa(ta aktualnie w remoncie ). Wewnątrz niewiele do zwiedzania i podziwiania.Budynek należy do NFZ-u i pełni funkcję szpitala-sanatorium.Przed wejściem kramy z " pamiątkami" wszelkiego rodzaju...

Za to z pewnością godny dłuższego spaceru jest okalający zamek park. Wielkie , stare krzewy różaneczników i azalii robią wrażenie, choć nie ma tu bogactwa odmian, form i barw porównywalnego z arboretum w Wojsławicach , Rogowie czy Kórniku. Różaneczniki występują w zasadzie w podstawowym, fioletowym kolorze, nieliczne krzewy są amarantowo-czerwone lub białe. Nie inaczej jest z azaliami; tu króluje kolor pomarańczowy i żółty. Imponujące są za to rozmiary tych kilkudziesięcioletnich roślin. Poza tym park ma wiele okazów starodrzewiu - niezwykłe dęby, klony, świerki i cedry o rozczochranych koronach... Po prostu trzeba tu pospacerować i nasycić się atmosferą starego parku.
Niestety , nie wszystkie zakątki są zadbane ( zaskrzeczała szara rzeczywistość) , obiektowi wyraźnie brak pieniędzy na utrzymanie i rekonstrukcję nasadzeń ... :(

Obrazek Obrazek
"Zamek o stu wieżach" - tu jego część neogotycka. Obok , w głębi po prawej widać niewielką , niestety zamkniętą oranżerię , w której zresztą nie ma wiele do oglądania.

Obrazek Obrazek
Nad stawem rosną wiekowe dęby , a obok , na schodach ... Nie ! To nie widmo białej damy , to ja :)

Obrazek Obrazek
Neorenesansową część elewacji pokrywa winobluszcz pięcioklapkowy

Obrazek Obrazek
W jednej z wież bystre oko dostrzeże ...kościotrupa (czyżby jakiś zabłąkany turysta?)

Obrazek Obrazek
Tu mamy aleję okazałych azalii i skwer z różanecznikami

Obrazek Obrazek
Jeszcze raz rzut oka ku niebu, na wieże i ...
rozpoczynamy spacer po parku :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
To zdjęcie może być ilustracją wysokości i rozłożystości krzewów różanecznikowych !

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
O wieku i wielkości krzewów może świadczyć grubość tych zdrewniałych, powykręcanych konarów.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

To tyle. Spacer polecam zwłaszcza osobom z okolic Opola :)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Oj dawno tam nie byłem, może znowu się wybiorę kiedyś.
Cały czas pamiętam tego wielkiego buka czerwonego rosnącego w tym parku.
Oczywiście rododendrony i azalie to tam to podstawa ilość kolorów i wielkość
kwiatów jest oszałamiająca. No i ten zamek jak z bajki :D
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne Rh, niedawno widziałem równie wielkie, ale tylko w jednym kolorze były, a tu widzę różne odcienie fioletu. No i jak fajnie zobaczyć Ciebie jak nie machasz tymi skrzydełkami w avatarku :D :D :D :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Byłam i widziałam to i wiele innych ciekawych miejsc a zwłaszcza roślinek.
Przepiękna kolekcja paproci , hortensji, powojników i liliowców.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Ogrody botaniczne

Post »

Tak się naoglądałam tych uroczych miejsc, że postanowiłam pokazać Wam na co się natknęłam podczas krótkiego urlopu na południu Polski.
Wybraliśmy się z mężem połazikować troszeczke po Górach Stołowych, a że niebisa nie dały nam pogody na górki, więc poruszaliśmy się po dołach.
Przypadkowo napotkaliśmy prywtny OGRÓD JAPOŃSKI, który został stworzony przez prywatną osobę pracą własnych rąk.

Oto kilka zdjęć z tego ogrodu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to mój mąż zastanawiający się, jakby kawałek tego ogrodu przenieść na swoją działkę

Obrazek
Obrazek

A to ja, marząca o odrobinie tej kultury u siebie na działce

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogród ten znajduje się na trasie Polanica Zdrój a Kudowa Zdrój w miejscowości JARKÓW.
Zachęcam do odwiedzenia
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Fajne zdjęcia tych ogrodów, zamek ma hmmm... ciekawą nazwę ale ten stary ogród - świetny. O ogrodzie botanicznym nawet nie piszę , bo w takim miejscu nie wiadomo gdzie najpierw się obrócić. I co fotografować. Tak czy owak - zdjęcia piękne i dziękuję za opisy - łatwiej takiemu laikowi jak ja zapoznawać się z florą... :oops: I ten ogród japoński też piękny... :)
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Ależ piękny ten ogród w Jarkowie :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Przepiękne miejsca, że nie wspomnę o krzewach... wzroku nie mogę oderwać :D
Wstyd przyznać ale nie byłam jeszcze nigdy w jakimkolwiek ogrodzie botanicznym. dobrze, że chociaż mogę pooglądać fotografie.
Sabina

Moje linki
bonna55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2007, o 11:30

Post »

Cudowne miejsca i wspaniałe ogrody. Szkoda ,że tak daleko . :?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Chciałabym pokazać niezwykłe miejsce , do którego trafiłam przemierzając nieznane jeszcze zakątki Toskanii.

Oto OGRÓD TAROTA / Giardino dei Tarocchi , na malowniczym wzgórzu Garavicchio ,w sercu toskańskiej Maremmy
----------------------------
W rzeczywistości jest to niby park, niby ogród , w którym pośród skał ,zieleni i drzewek oliwnych znalazły swe miejsce wielkie , surrealistyczne rzeźby.Ich autorką jest NIKI de SAINT PHALLE, francuska rzeźbiarka i malarka.
Zmagając się z depresją, przez 17lat począwszy od 1970r. mieszkała tu i tworzyła w swej toskańskiej posiadłości wielkie, barwne, nieco krzykliwe i kiczowate figury, symbolizujące postaci z kart tarota . Rzeźba i malarstwo było dla niej rodzajem terapii. Spacerując w upalne popołudnie przy akompaniamencie wszechobecnych cykad ze zdumieniem oglądałam więc PAPIEŻYCĘ, KOŁO FORTUNY, MAGA, KOCHANKÓW, SPRAWIEDLIWOŚĆ,WISIELCA,MĘDRCA, ŚMIERĆ... Artystka odtworzyła 22 karty, przedstawiające najważniejsze arkana.

Nie wiem , nie umiem powiedzieć , czy te kolosy są piękne czy brzydkie , ale niewątpliwie są ... niesamowite i trudno przejść koło nich obojętnie ! Zdumiewają i szokują.
Popatrzcie sami:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Murzynka NANA - aż trudno uwierzyć , ale to DOM NIKI !!! We wnętrzu tej rzeźby-budowli artystka mieszkała! W lewej piersi mieści się kuchnia , w prawej łazienka , wewnątrz głowy miała sypialnię !!!

Obrazek Obrazek
Widok "domu" z frontu - możecie dostrzec okna i drzwi wejściowe. I tył "budynku".

Nie mniej szokujące jest wnętrze tego mieszkania :

Obrazek Obrazek
Salon. Obok po prawej - łazienka , a schodki prowadzą do sypialni.

Obrazek Obrazek
Sypialnia ( czy tu można było zasnąć ???) i widok z okna

Obrazek Obrazek
Schody i taras

Obrazek Obrazek
Patio z brodzikiem :)

Obrazek Obrazek
Mozaikowy-szklano-lustrzany labirynt wokół patio

Obrazek Obrazek

Jest tu nawet prywatna kapliczka artystki :

Obrazek Obrazek
Na jej kopule - Anioł Powściągliwości , a po prawej - wnętrze .

O tym ogrodzie można by długo ... Powiem tylko ,że w tak dziwacznym i barwnym miejscu chyba jeszcze nie byłam. Rzadko wspominane jest w przewodnikach turystycznych .A przecież warto spędzić letnie popołudnie w OGRODZIE TAROTA - w niezwykłym świecie doskonale triumfującego kiczu, surrealizmu i dziecięcych sennych wizji...
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Ewelinko wspaniałe zdjęcia i dziękuję ci za tą fotorelacje.

Autorka ta jest bardzo popularna w Szwajcarii.Mnóstwo osób posiada jej rzeżby,co prawda ja spotkałam mniejsze egzemplarze i przyznam że robią wrażenie.Wprowadzaja taką inność i stają się centralnym punktem obok którego nie da się przejść obojętnie.
W hali głównej dworca w Zurychu wysoko nad głowami , wisi ogromny anioł dzieła Niki de Saint Phalle.
Niki była piękną kobietą i modelką zanim zaczęłą tworzyc.
No ale mieszkać w takich wnętrzach....czy ktoś by potrafił?
Miejsce to powinno być w każdym przewodniku(jak słusznie zauważyłaś) :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”