Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?
Śiarczan magneu 1/2 herbacianej łyż. na litr wody. Podlewać co miesiąc. Najlepijej wymianić przy okazji ziemie.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
-
- 200p
Jak rozpoznac czego brakuje bugenwilli
Niedobór azotu: liscie staja sie blado zielone, zylki czerwonawe.
Niedobór fosforu: zylki staja sie czerwone lub purpurowe
Niedobór potasu: brzegi starszych lisci staja sie purpurowe
Niedobór magnezu: najpierw widoczny na starszych lisciach, które zaczynaja miec zóltawe przebarwienia.
Niedobór cynku lisc jest jakby skrecony.
Niedobór zelaza: mlody przyrost jest skarlaly i blady, a zylki pozostaja zielone.
Niedobór wapnia: martwe fragmenty pojawiaja sie na mlodych przyrostach, a ich czubki predko obumieraja.
Znalezione w sieci.
Pozdrwiam Emet
Niedobór fosforu: zylki staja sie czerwone lub purpurowe
Niedobór potasu: brzegi starszych lisci staja sie purpurowe
Niedobór magnezu: najpierw widoczny na starszych lisciach, które zaczynaja miec zóltawe przebarwienia.
Niedobór zelaza: mlody przyrost jest skarlaly i blady, a zylki pozostaja zielone.
Niedobór wapnia: martwe fragmenty pojawiaja sie na mlodych przyrostach, a ich czubki predko obumieraja.
Znalezione w sieci.
Pozdrwiam Emet
emet - a skąd ta wiedza? Możesz dać jakiś link?
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyjrzałam się jeszcze raz mojej bugenvilli. Listki mają nerwy zielone a i przyrosty w tym i zeszłym roku były niewielkie. Czy to oznacza niedobór żelaza i magnezu? Podlewałam w zeszłym roku kilka razy siarczanem magnezu, ale efektu nie było. Może trzeba częściej. Spróbuję jeszcze przesadzić do nowej ziemi. Dziękuję za rady.
Pozdrawia Urszula.
-
- 200p
Jeszcze raz przeczytałam Twoje rady Emet i stwierdziłam, że robiłam za słaby roztwór siarczanu magnezu. Dlatego mogło to nie przynosić efektu. Artykuł o bugenvilli jest po angielsku i nie wiem czy bym dotrwała w tłumaczeniu do 8 strony z moją znajomością języka. Dziękuję za informacje.
Pozdrawia Urszula.
-
- 200p
Dore jest też opryskać roztworem dolistnie,szybciej zadziała.Do tłumazcenia polcam https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 7494,d.ZGU lub podobne.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
A jeżeli w młodych liściach żyłki są zielone, a liście są blade, choć nie są skarlałe, ale takie jakby trochę poskręcane, to czego brakuje bugenwilli? Czy fakt, że moja bugenwilla to duże i już dość leciwe drzewko na pniu może jakoś niekorzystnie wpływać na wygląd jej liści? Inna bugenwilla, młoda szczepka z tamtej posadzona w takiej samej ziemi, nawożona podobnie, nie ma tego problemu.emet pisze:Jak rozpoznac czego brakuje bugenwilli
Pozdrawiam, Megan
-
- 200p
Kilka dni temu za radą Emeta spryskałam moją bugenvillę siarczanem magnezu i przesadziłam do innej ziemi /innej firmy/ i już dzisiaj widzę że listki zmieniają kolor. Nie są jeszcze zielone, ale już nie tak bladocytrynowe. Megan25 może Twojej brakuje właśnie składników mineralnych, jeśli długo rośnie w tym samym podłożu.
Pozdrawia Urszula.
Megan - ja też tak miałam z dwoma moimi.
Były traktowane jaki inne, z tym że były ogromne.
Podobno właśnie brakuje im minerałów.
Przez jesień i zimę ich wtedy nie nawoziłam.
Do połowy lata miały takie listki, ale kwitły równie intensywnie jak inne.
Mi się te listki nawet podobały
Były traktowane jaki inne, z tym że były ogromne.
Podobno właśnie brakuje im minerałów.
Przez jesień i zimę ich wtedy nie nawoziłam.
Do połowy lata miały takie listki, ale kwitły równie intensywnie jak inne.
Mi się te listki nawet podobały
Ixeska, może to rzeczywiście brak minerałów. Zasilam ją od miesiąca, może się poprawi. Na razie liście ciągle jakieś takie marne, blade.
Ulpen11, podłoże zmieniałam w zeszłym roku i zasilałam ją przez całe lato, więc raczej podłoże jeszcze jest dobre.
A tak z ciekawości, ile bugenwilla może żyć?
Ulpen11, podłoże zmieniałam w zeszłym roku i zasilałam ją przez całe lato, więc raczej podłoże jeszcze jest dobre.
A tak z ciekawości, ile bugenwilla może żyć?
Pozdrawiam, Megan
-
- 200p
Bardzo długo.Moja najsarsza ma ponad 20 lat.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
Zobaczcie jak zmieniła się moja bugenwilla od lutego Pierwszy raz ZAKWITŁA ;) Zdjęcie nie odzwierciedla jej koloru. Od razu mam uśmiech na twarzy jak przechodzę obok i na nią zerknę Tak się cieszę, że musiałam się pochwalić
Pozdrawiam Ania