Permakultura cz.1
- MarcinekSz
- 50p
- Od: 25 sty 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Permakultura
Mam jeszcze parę pytań do Ciebie. Czy dobrze zrozumiałem, że robisz też kule nasienne z warzyw liściowych i korzeniowych? Czy nie obawiasz się iż wysiane skiełkują bardzo gęsto i plon będzie mizerny? Czy zamierzasz je później przerywać po wschodach? Wydaje mi się że będzie to dość uciążliwe a taki sposób wysiewania warzyw to dla mnie trochę marnotrawstwo nasion. Niektóre warzywka jak np. koper to i owszem można siać rzutowo ale korzeniowe to trochę ryzykowne jak dla mnie. Ale może przesadzam. Zdaję sobie sprawę że w naturze nic nie rośnie w rzędach o czym pisała edysqa. Z drugiej strony prawdą jest też iż z dajmy na to młodnika świerkowego (samosiejki) tylko część ma szansę wyrosnąć w okazałe drzewa. Reszta niestety jest skazana na słabowity wzrost i marnieje przez duże zagęszczenie.
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sialam rzutowo w tamym roku i stwierdzilam ze nie jest to niestety dobra metoda dla wszystkich warzyw. Dlatego w tym roku raczej posieje w rzędach, chociaz wiem ze w naturze nic tak nie rosnie.
glebogryzarka- używana jest w przydomowym ogrodzie Adama, gdzie cały czas jest zielono, jest też uprawiana tradycyjna trójpolówka
u siebie wbijałem szpadel tylko podczas sadzenia chrzanu ziemia nie ruszona, tylko zaścielona...
siew rzutowy tak jak pisałem: ma być dziki...
co do warzyw korzeniowych są wysiane w ramach eksperymentu, podstawową uprawę korzeni będziemy mieli w przydomowym ogrodzie który jest już używany od 8 lat...
ciekaw jestem jaką siłę mają korzenie i ile zdziałają w takiej nieobracanej ziemi w pierwszym roku..
gęsto.? nie wiem przetrwają najsilniejsze a będzie zjadać się mam nadzieję na bieżąco zieleninę
to właśnie one- korzenie mają poruszyć moją ziemię
drogo.? nie wydaję mi się, koszt partii takich kul to jakieś 25zł.
wszystkiego dowiemy się w swoim czasie będę uaktualniał swój "pamiętnik"
zmykam na śniadanie a później do lasu zobaczyć jak tam z sokiem z brzozy..
3majcie się ciepło w całym Kosmosie
u siebie wbijałem szpadel tylko podczas sadzenia chrzanu ziemia nie ruszona, tylko zaścielona...
siew rzutowy tak jak pisałem: ma być dziki...
co do warzyw korzeniowych są wysiane w ramach eksperymentu, podstawową uprawę korzeni będziemy mieli w przydomowym ogrodzie który jest już używany od 8 lat...
ciekaw jestem jaką siłę mają korzenie i ile zdziałają w takiej nieobracanej ziemi w pierwszym roku..
gęsto.? nie wiem przetrwają najsilniejsze a będzie zjadać się mam nadzieję na bieżąco zieleninę
to właśnie one- korzenie mają poruszyć moją ziemię
drogo.? nie wydaję mi się, koszt partii takich kul to jakieś 25zł.
wszystkiego dowiemy się w swoim czasie będę uaktualniał swój "pamiętnik"
zmykam na śniadanie a później do lasu zobaczyć jak tam z sokiem z brzozy..
3majcie się ciepło w całym Kosmosie
Zycie UPrawa Roli PrzyRodzie
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74480
- geomantik
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2008, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich serdecznie, chciałbym dołączyć do tego wątku. Własny ogród uprawiam od kilku lat, dwa lata temu powstał plan żeby spróbować permakultury jako sposobu na prowadzenie ogrodu, ubiegły sezon minął mi na przygotowaniach i zgłębianiu tematu, m.in. odwiedziłem taki ogród (permakultura stosowana od kilkunastu lat) w Pryszczowej Górze koło Lublina u Andrzeja i Moniki ? gdzie obejrzałem jak to wygląda w praktyce. W tym sezonie wystartowałem ? uprawianą już wcześniej ziemię nawiozłem przerobionym obornikiem (kurzy i króliczy) oraz wielką górą kompostu, wyściółkowałem (głównie słomą jęczmienno-pszeniczną, ale również przekompostowanymi liśćmi, ubiegłorocznym majowym sianem i gdzieniegdzie korą sosnową. Posadziłem czosnek i różne rodzaje cebul, wysiałem szpinak, rzodkiewkę, marchew, pietruszkę, groszek, sukcesywnie będę wysiewał dalej, teren na którym rosła darń wyłożyłem kartonami i tekturą, położyłem na to warstwę słomy ? to ma być zaczyn na przyszłoroczne uprawy. Czekam na pierwsze efekty i problemy (bo tych pewnie nie da się uniknąć) i jak na razie wierzę, że da się to wszystko robić bez chemii, w zgodzie z naturą, stosując organiczne nawożenie, biodynamikę, naturalne sposoby ochrony ? tak jak natura to robiła przez tysiące lat sama, zanim pojawił się człowiek i jego rabunkowa cywilizacja. Na koniec jeszcze dwa pytania: czy za gruba warstwa słomy może utrudnić docieranie wody do gleby? Ile tej słomy powinno być tak mniej-więcej? Ja położyłem ok. 20 cm i zastanawiam się czy nie za grubo. Przepraszam, za ten przydługi post i pozdrawiam wszystkich, dla których liczy się jakość a nie ilość.
Daniel
hej hej hej...
20cm to odpowiednia dawka. słoma nie przeszkadza wodzie, ona przesiąknie i będzie w ziemi chroniona właśnie przez ściółkę ;)
oto ciekawostka ;)
https://www.youtube.com/watch?v=tBPfPZYACQM
20cm to odpowiednia dawka. słoma nie przeszkadza wodzie, ona przesiąknie i będzie w ziemi chroniona właśnie przez ściółkę ;)
oto ciekawostka ;)
https://www.youtube.com/watch?v=tBPfPZYACQM
Zycie UPrawa Roli PrzyRodzie
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Pod koniec marca wsadziłam dwie odmiany NN podkiełkowanych ziemniaków. Jedna już bardzo wyrosła, ściółkuję je podsuszoną trawą. Czy dobrym pomysłem byłoby nałożenie na tę trawę-sianko nie przesianego kompostu lub uniwersalnego podłoża?
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
terecha a już obsypywałaś?
-
- 100p
Te ziemniaki rosną w ziemi, na podwyższonej grządce (taka "piaskownica" by ziemia się nie obsypywała, a ziemniaczkom było "cieplej"). Te ziemniaki, które już wyrosły są wyściółkowane dobrze przesuszoną trawą, takim "siankiem" - dałam tego sporo lekko ugniatając. I tak pomyślałam, że może dobrze byłoby jednak trochę je rozgarnąć, i obsypać te zielone pędy ziemniaczane ziemią, podłożem lub kompostem. Myślę, że gdybym całe to sianko pokryła ziemią, to może zgnić i zaszkodzić ziemniakom. Stąd moje pytanie...
- danutka66
- 500p
Terecha ziemniaki się okopuje czyli zasypuje wyrastającą łodygę,coś na kształt:
https://www.google.pl/search?q=uprawa+z ... B600%3B449
Inaczej plon będzie marniutki
https://www.google.pl/search?q=uprawa+z ... B600%3B449
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Ceny naprawdę atrakcyjne! Jestem na etapie tworzenia ogrodu i zakupu roślin, i trochę się w nich orientuję.edysqa pisze:Znalazłam szkółkę drzew i krzewów ozdobnych i zalesieniowych, gdzie sprzedają naprawdę tanio drzewka, już przejrzałam ich ofertę i wybrałam kilkadziesiąt różnych krzewów i drzew.
Mogłabyś podać namiary? W jakim stanie przysłali Ci zamówione rośliny?
Sharing - no nie całkiem będę sadzić warzywa na tych samych miejscach.
Mam 4 boxy, w jednym rosły pomidory, w drugim ogórki, w pozostałych różne warzywa.
Teraz będzie na odwrót.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 100p
dzięki za radę, w ubiegłym roku uprawiałam tak ziemniaki, ale w tym roku próbuję inaczejdanutka66 pisze:Terecha ziemniaki się okopuje czyli zasypuje wyrastającą łodygę,coś na kształt: (...)
sharing_garden we wpisie z 10 marca pisała o ściółkowaniu ziemniaków trawą, co spodobało się nie tylko mnie, bo edysqa napisała, że też spróbuje takiej uprawy, mimo że nie planowała w tym roku uprawiać ziemniaków.
Pomyślałam, że skoro uprawia się ziemniaki w belach słomy i ich nie okopuje się, to pewnie można je uprawiać też w suszonej trawie. Jakiś czas temu widziałam film, jak Francuzka uprawiała ziemniaki wycinając otwory w kartonie, wkładając w każdy po jednym ziemniaku, przykrywając je tylko słomą; z komentarzem, że można też przykryć wełną owczą (nawet myślałam, czy nie spróbować, bo mam w domu b. stare kołdry)
Wczoraj - nie czekając już na Wasze sugestie - rozgarnęłam przy każdym krzaczku ziemniaków warstwę siana i "okopałam" każdy dużą warstwą ziemi i zgarnęłam sianko z powrotem.
- danutka66
- 500p
Jestem ciekawa co Ci wyjdzie z tej uprawy
Z tego co wiem,przez zakopywanie łodygi ,ziemniak wypuszcza z niej pędy ,na których zawiązuje dodatkowe bulwy.Coś w tym musi być,bo inaczej po co rolnicy dodawaliby sobie roboty?
Czy siano się sprawdzi?Hmmm może gnić,w przeciwieństwie do słomy długo schnie.Dlatego np. truskawek nie sciółkuje się trawą/sianem
Z tego co wiem,przez zakopywanie łodygi ,ziemniak wypuszcza z niej pędy ,na których zawiązuje dodatkowe bulwy.Coś w tym musi być,bo inaczej po co rolnicy dodawaliby sobie roboty?
Czy siano się sprawdzi?Hmmm może gnić,w przeciwieństwie do słomy długo schnie.Dlatego np. truskawek nie sciółkuje się trawą/sianem
- geomantik
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2008, o 08:47
Jak często uzupełniacie słomę w swoich uprawach? Wiem, że to od tempa rozkładu zależy - wilgotności, temp. itp. ale tak z ciekawości pytam.
Daniel