Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- DAHIRA
- 50p
- Od: 19 kwie 2008, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Co to za roslinka? ( Aichryson laxum )
Zastanawiam sie co to za roslinka, rozgniecione listki maja dosyc intensywny zapach, ponoc kwitnie na zolto, drobniutkie kawiatki (aczkolwiek u mnie jeszcze nie kwitla). Jakies pomysly?
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Złoty wąs( Callisia fragrans ) - roślina lecznicza
znacie może tę roślinkę?
tak wyrastają pędy u podnóża roślinki:
pędy można puścić luzem, ale ja wolałam upiąć je do góry - swobodniej rośnie:
Dostałam ten kwiat od znajomej. Powiedziała, że to żeń-szeń (??)[jakaś doniczkowa odmiana]. Podobno ma właściwości lecznicze..
Kwiat szybko się ukorzenia w wodzie, przesadzony do doniczki puszcza od dołu pędy grubości ok. 0,5 cm, które mi np. urosły nawet do ponad 1m. Na końcu pędu robi się ładna odnóżka.
Liście podobne do juki, jasnozielone, z tym że niektóre lekko zabarwione na fioletowo [jakby nakrapiane], mięsiste
[kropelki są bo zdj. robiłam po spryskaniu wodą]
tak wyrastają pędy u podnóża roślinki:
pędy można puścić luzem, ale ja wolałam upiąć je do góry - swobodniej rośnie:
Dostałam ten kwiat od znajomej. Powiedziała, że to żeń-szeń (??)[jakaś doniczkowa odmiana]. Podobno ma właściwości lecznicze..
Kwiat szybko się ukorzenia w wodzie, przesadzony do doniczki puszcza od dołu pędy grubości ok. 0,5 cm, które mi np. urosły nawet do ponad 1m. Na końcu pędu robi się ładna odnóżka.
Liście podobne do juki, jasnozielone, z tym że niektóre lekko zabarwione na fioletowo [jakby nakrapiane], mięsiste
[kropelki są bo zdj. robiłam po spryskaniu wodą]
- DAHIRA
- 50p
- Od: 19 kwie 2008, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wielkie Dzięki za pomoc, to musi byc Aichryson laxum. Tylko dlaczego mi nie kwitnie?
moje roslinki do wgladu TUTAJ
Dorothy Galyean
Dorothy Galyean
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pierwsza to Plectranthus "NICO"
tutaj poczytasz o niej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... nthus+nico
Druga to roślina jednoroczna bardzo popularna kocanka włochata (Helichrysum petiolare), o pokrytych włoskami owalno-okrągłych liściach ,bywa juz w różnych odcieniach szarości.Używana jest jako dopełniacz wiszących koszy i skrzynek balkonowych
Uprawa i zimowanie pierwszej w domu jest możliwe,udaje się,
natomiast kocanki raczej nie,przynajmniej mnie sie nie udaje nawet jak próbowałam póżnym latem ukorzenić
tutaj poczytasz o niej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... nthus+nico
Druga to roślina jednoroczna bardzo popularna kocanka włochata (Helichrysum petiolare), o pokrytych włoskami owalno-okrągłych liściach ,bywa juz w różnych odcieniach szarości.Używana jest jako dopełniacz wiszących koszy i skrzynek balkonowych
Uprawa i zimowanie pierwszej w domu jest możliwe,udaje się,
natomiast kocanki raczej nie,przynajmniej mnie sie nie udaje nawet jak próbowałam póżnym latem ukorzenić
- Gosiulek78
- 10p - Początkujący
- Od: 22 lut 2007, o 12:26