Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Znowu pocieszyłam oczyska kolorami u Ciebie..dzisiaj szary deszczowy dzień..):
Liliowce ..uważam że są piękne i wdzięczne..Dalie rosną mi u sąsiada na grządkach:))Rozchodniki masz piękne..a ja znowu coraz mniej miejsca w ogrodzie :wink: Pozdrawiam ..
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku ależ masz wspaniałą kolekcję rozchodników ;:oj wszystkie cudne .... to bardzo fajne rośliny, lubię je o każdej porze.... i zielone kuliste kapustki wiosną, i soczyste piękne kępy latem i najwspanialsze chyba, kwitnące, jesienią i suche kwiatostany wychylające się spod śniegu zimą :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Marysiu, nigdy nie byłem u Szymanowskich. Po rozchodnika pofatygowałem się do Panków (Piastów/Pruszków), bo dostałem kupon rabatowy na wystawie "ZtŻ" :lol:

Reniu, dzięki wielkie! Ty masz coraz mniej miejsca, a ja coraz mniej czasu, by obrobić rozrastający się ogród. Stąd znów mam miejsca półdzikie, bo nie było czasu ich uporządkować :oops: . Za to drobna zwierzyna może sobie tam poużywać i to jest pocieszające :)

Agnieszko, masz całkowitą rację - rozchodniki okazałe (+wielkie+hybrydy) należą do nielicznych roślin ozdobnych przez okragły rok. Suche kwiatostany, jeśli się nie połamią wcześniej, ścinam dopiero w kwietniu, jak już pojawią się "zielone kapustki". Potrzebowałem tylko dla nich suchszego miejsca, bo mi wygniwały. Na przyszły rok powinny już w pełni zaprezentować swoje walory na nowej rabacie dla roślin o małych wymaganiach wodnych.

Dziś jesiennie - różne koraliki na roślinach:
dziurawce w pełni zasługują na uznanie, bo nie dość że kwiaty piękne to jeszcze furorę robią gatunki i odmiany o ozdobnych owocach
Obrazek

wiele osób narzeka na nieopanowane rozsiewanie się szkarłatki; u mnie jest odwrotnie - nie rozsiewają się i wypadają często :?
Obrazek

roślina dość pospolita ale swoimi koralami może konkurować z niejedną, bardziej szlachetną ;:108
Obrazek

kaliny tradycyjnie kojarzą się z koralikami; ale ta tradycyjna ma ich "aż" tyle :;230
Obrazek

honor kalin podtrzymuje ten gatunek :wink:
Obrazek

byliny nie są gorsze w lśniących nasiennikach-koralach
Obrazek

i pokazywana niedawno psianka dziś w wydaniu owocowym :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku wspaniale uchwyciłeś aparatem owocujące krzewy.
Nawet nie wiedziałam, że belamkanda ma takie ładne owoce, dopiero w tym roku ją posadziłam, jeszcze nie kwitła u mnie.
Śnieguliczki białą i o różowych owocach wykopałam, gdyż owoce zaatakowała jakaś choroba i szpeciły zamiast zdobić.
Twoja ślicznie wyglądaja. :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Szkarłatka zmarzła mi dwa lata temu.W tym roku znalazłem siewki.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Belamkanda mi wymarzła kilka lat temu i chyba nie podoba jej się taka ciężka ziemia.
Tym bardziej podziwiam twoją i to z nasiennikiem. ;:333
To piękna i mało znana roślina.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko, belamkanda ma piękne nasiona, o czym już wiedziałem podczas sadzenia siewek, bo miały je jeszcze poprzyczepiane na korzonkach.
Nawet nie przypuszczałem, że śnieguliczki mogą chorować. To takie żelazne rośliny. Ja mam jeszcze czerwoną.

Janku, mi też wymarzają szkarłatki ale co roku dostaję od kogoś siewki i zaczynam od nowa. Może tym razem sama się wysieje?

Grażynko, moje belamkandy z kolei mają za wilgotno i podgniwają. Ale na szczęście sporo ich jest i zawsze któraś zostanie. Na wszelki wypadek zbiorę nasiona.
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Podziwiam kolekcję "koralików" i przy okazji zastanawiam się gdzie jest moja belamcanda ;:24 W zeszłym roku przecież kwitła i nawet portretowałam nasienniki...
Owocujący dziurawiec dostałam w zeszłym roku. Miał tylko kilka kwiatków ...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iza :!: Belamkanda jest niedużą rośliną to może gdzieś się u Ciebie skryła w innych roślinach? Owocki ma piękne, błyszczące!
Dziurawce potrafią podmarznąć zimą i potem sporo czasu zajmuje im dojście do siebie. Moje dwa nie wypuściły jeszcze kwiatów i chyba w tym roku już nie wypuszczą.

W tym sezonie nie było jeszcze krwawników. Biedne były, podgniłe i teraz dopiero zakwiłt jeden przesadzany więc jest okazja, by pokazać i pozostałe:
najwcześniejszy i zarazem najmniejszy
Obrazek

Obrazek

jedynie ten rośnie jak oszalały na wszystkie strony świata :lol:
Obrazek

Obrazek

to właśnie tego odratowałem
Obrazek

i na koniec podobne do krwawników wiązówki, których też jeszcze nie było w tym roku. W przeciwieństwie do poprzednich uwielbiają taki podmokły teren jak u mnie 8-)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Jacku, mam krwawniki i mam wiązówki, tylko u mnie zupełnie odwrotnie: krwawniki szaleją a wiązówki muszę prosić by zechciały przetrwać :roll: Ptarmica /kichawiec/ oczywiście nieco gorzej w suchym piasku, więc rośnie na lepszej ziemi w półcieniu.
Najlepszy dla nas byłby zapewne... złoty środek...ale trzeba kochać co się ma i cieszyć się, że jest ! ;:306
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Bardzo lubię przeglądać Twój wątek. Masz wspaniałą kolekcję roślin. Wszystko układasz tematycznie. I tak trzymaj.
Dzięki małej wymianie zdań,Twojej i Tajki, na temat zimowit/krokus już wiem co u mnie zakwitło. Aż wstyd się przyznać, bo do niedawna nie rozróżniałam tych kwiatów.
Twoja kolekcja dalii jest imponująca. To moje ulubione roślinki. Ubolewam nad tym, iż nie mam gdzie trzymać przez zimę karp. Trudno. Za radą Krysi/christinkrysi będę co roku wysiewać te kwiaty.
Masz też spory zbiór rozchodników okazałych, astrów, chryzantem... Jesteś pod tym względem, jak dla mnie, niedoścignionym wzorem.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Strasznie mi się podoba Twój nowy ciemny rozchodnik ;:138
Reszta też ciekawa. :D
Kuleczki fantastyczne, szkarłatkę by się zjadło ale nie można, a ostatnie solanum można ? :;230
Czy wiązówki są miododajne ? Jak myślisz ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Uwielbiam wiązówki bo mają pachnące kwiaty i przyciągają owady.
Ale też są roznosicielami mączniaka, więc niestety wywaliłam białą.
Każdego roku obrastała białym puchem. ;:222
Mam jeszcze białą bulwkowatą, ta na szczęście nie choruje i jest piękna.
Służę sadzonką w przyszłym roku jeśli chcesz. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”