Pielęgnacja starych drzew owocowych

Drzewa owocowe
seebbek
100p
100p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pielęgnacja starych drzew owocowych

Post »

Niestety za duże uszkodzenia. Jedynie próbować zaszczepić tą odmianę półki daje przyrosty. Tymczasowo możesz zatkać te dziury
https://m.youtube.com/watch?v=DQ_BQCMkV4A
BartekM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2024, o 10:58

Post »

A ten grzyb/choroba nie przejdzie na zaszczepione drzewko? Oprysk grzybobójczy jej w czymś pomoże?
seebbek
100p
100p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16

Post »

BartekM pisze: 24 cze 2024, o 16:16 A ten grzyb/choroba nie przejdzie na zaszczepione drzewko?
Może i nie musi, tak naprawdę nic nie tracisz, możesz najwyżej zyskać.
BartekM pisze: 24 cze 2024, o 16:16 Oprysk grzybobójczy jej w czymś pomoże?
Na pewno nie zaszkodzi, ale musisz sie liczyć z tym że te drzewo ma już policzony czas głównie z powodu tych ubytków w pniu.
Mozesz dać kilka kropel miedziany lub wapna do tego lepiszcza.
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Od: 24 mar 2013, o 13:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

BartekM Drzewo terminalnie chore, ale się nie poddawaj. Mam podobną sytuacje w mojej Antonówce.
Pień cieńszy, ubytek długości 60 cm, szeroki na 4 cm.
Zrobiłem tak: wyfrezowałem do żywego, robiąc na dole w ubytku frezem odpływ, żeby w środku nie zalegała woda z opadów.
Odgrzybiłem/corocznie ponawiam/, emulsja z Miedzianem, i z Topsinem. Dzisiaj możesz ze Switschem.
Nawet jakimś impregnatem do drewna. Też stosowałem.
Jabłoń po tym zabiegu rośnie i corocznie owocuje, już 20 lat.A w tym roku ptaszek uwił sobie w koronie gniazdko.
Aha, na zimę dobrze jest czymś osłonić tę dziurę po ubytku, co by pień nie przemarzał w środku.
Walcz i pochwal się za dwa lata. :wit
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
BartekM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2024, o 10:58

Post »

Dzięki za rady, pień oczyszczać jej teraz czy czekać na jakąś określoną porę? Z grzybobójczych mam do dyspozycji KaptanWP 50, Miedzian oraz Mocznik, coś z tego się nada? Mam szlifierkę trzpieniową więc może frez i u mnie zda egzamin, jakiego używałeś? Zastanawiałem się czy dało by się ją zaszczepić gdzieś niżej w najzdrowszym miejscu a górę skracać po trochę z sezonu na sezon, moja wiedza na ten temat jest zerowa więc nie wiem czy ma to sens. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Od: 24 mar 2013, o 13:04

Post »

Teraz jest dobra,słoneczna pogoda, więc jak najszybciej powywalaj ten gruz z pnia i wyczyść z grubsza.
Zobaczysz wtedy lepiej wnętrze i stan pnia.Później możesz frezować. Frez trzpieniowy powinien wystarczyć.
Po frezowaniu wnętrze niech nieco przeschnie i wtedy farba emulsyjna z Miedzianem lub innych środkiem w ochronie kory drzew.
Może w sklepie ci polecą. Mocznik odpada - to nawóz.
Po frezowaniu może okazać się , że osłabiony pień stanie się słabszy , toteż koronę drzewa zredukuj, aby wiatr nie przewrócił drzewa. Szczepienie niżej? gdzie? skoro pień do samego dołu jest chory. Wyjściem jest szczepienie na wiosnę pobranych zrazów w zimie, ale to na jakiejś podkładce; ewentualnie innym drzewie , dziczce.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jimmy1991
50p
50p
Od: 17 sty 2017, o 14:04

Post »

Witajcie. Mam w moim ogrodzie dosyć dziwny problem. Drzewa owocowe (jabłonki, śliwy i wiśnie) wiosną obficie kwitną a kiedy przychodzi czas na zbiory to owoców jest raptem kilkanaście na każdym drzewku. Część leży niewykształconych, niedojrzałych pod drzewkami. I tak już 3 rok. Co może być tego przyczyną? Brak nawożenia?
Jakub.
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

W moim sadzie, w ubiegłym roku, śliwy i jabłonie zrzuciły owoce z powodu suszy.
Pozdrawiam

Karol
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Susza na pewno się do takiej sytuacji przyczynia, ale za prawidłowe wykształcanie owoców odpowiada bor. Kiedy ostatnio uzupełniałeś bor w swoim sadzie?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
jimmy1991
50p
50p

Post »

Szczerze? Ziemia nie była nawożona jakieś 10 lat :oops: Co roku odchwaszczam, przycinam, grabie liście, pielęgnuje a nawożenie schodzi na dalszy plan niestety.
Jakub.
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Drzewa są w takim razie zagłodzone i nie mają z czego wytworzyć owoców. Nawieź szybko, najlepiej obornikiem. Nie wygrabiaj liści i trawy, niech zostaje i nawozi glebę
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
jimmy1991
50p
50p

Post »

Obornik pod drzewka najlepiej na zimę, czy wiosnę? A w kwestii liści to nie powiem dużo zabawy z tym robieniem porządku pod każdym drzewkiem ale boję się, że pozostawione liście mogą być przyczyną chorób grzybowych. Jest w tym prawda?
Jakub.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest.
Albo wygrabić (potem zakopać, spalić; z kompostowaniem trudniej utrzymać temperaturę w pryzmie żeby się "samozdezynfekowały") albo opryskać jesienią mocznikiem żeby się szybko rozłożyły i nie były wiosną źródłem chorób, np. parcha.
Pozdrawiam,

J
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”