Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Witam Cię Iwonko
Dziękuję wszystkim za miłe słowa
Pamiętacie fiołeczka ???????? ?????? (?????) / Kamennyj Cvetok (Morev), który dziwnie zakwitł?
Oto jego braciszek, który kwitnie równie dziwnie. zupełnie nie wiem co to za odmiana. Nie wygląda na sport bo ma zupełnie inną formę kwiatka.
Zagadka póki co zostaje nierozwiązana... czekam na kwitnienia kolejnych rozetek...
A tu nie budzący żadnych wątpliwości King's Ransom (LLG/D. Herringshaw)
Ta odmiana jest bardzo zmienna, może kwitnąć za każdym razem inaczej, od prawie całkiem białego do różowego nakrapianego. Zdarza się też jej zakwitnąć po chimerowemu, w paski
Minusem jest ogromniata rozetka ze skłonnościami wyciągana liści do góry ale jest to jej wybaczane, gdyż kwiaty mogą osiągnąć nawet 9 cm wielkości
Moje pierwsze kwitnienie nie jest tak spektakularne ale obiecujące
Kwiaty mają ciekawą roztrzepaną formę, tak jak lubię i zapowiadają się być sporych rozmiarów.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa
Pamiętacie fiołeczka ???????? ?????? (?????) / Kamennyj Cvetok (Morev), który dziwnie zakwitł?
Oto jego braciszek, który kwitnie równie dziwnie. zupełnie nie wiem co to za odmiana. Nie wygląda na sport bo ma zupełnie inną formę kwiatka.
Zagadka póki co zostaje nierozwiązana... czekam na kwitnienia kolejnych rozetek...
A tu nie budzący żadnych wątpliwości King's Ransom (LLG/D. Herringshaw)
Ta odmiana jest bardzo zmienna, może kwitnąć za każdym razem inaczej, od prawie całkiem białego do różowego nakrapianego. Zdarza się też jej zakwitnąć po chimerowemu, w paski
Minusem jest ogromniata rozetka ze skłonnościami wyciągana liści do góry ale jest to jej wybaczane, gdyż kwiaty mogą osiągnąć nawet 9 cm wielkości
Moje pierwsze kwitnienie nie jest tak spektakularne ale obiecujące
Kwiaty mają ciekawą roztrzepaną formę, tak jak lubię i zapowiadają się być sporych rozmiarów.
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
King's Ransom był kiedyś moim marzeniem....
Jednakże wyleczyłam się z tej odmiany, gdy zakwitła sportem...
Jednakże wyleczyłam się z tej odmiany, gdy zakwitła sportem...
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
- Krychna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz rączkę do tych fiołasków
Jan Menuet- prześliczny
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
No co jeden to piękniejszy a King's Ransom cudo nad cudami. A te 9cm kwiaty to aż wierzyć się nie chce .
- Dusia 123
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 18:48
Wow fiołeczki przepiekne, czekam jak u mnie zakwitnie Jan Minuet ...mam pączusia
King's Ransom marzenie u mnie się zesporcił, zakwitł na biało, ale kwiatki ogromne
King's Ransom marzenie u mnie się zesporcił, zakwitł na biało, ale kwiatki ogromne
Pozdrawiam serdecznie Duśka
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Krysiu, witaj
Ja czekałam na pierwsze kwitnienie King's Ransom z duszą na ramieniu, bo kupiłam sadzonkę i obawiałam się, że trafię na sport. Naczytałam się, że u tej odmiany niestety często zdarzają się sporty. Miałam jednak szczęście i zakwitła odmianowo, przy czym wybarwienie bardzo mi się podoba Czekam jeszcze aż kwiat podrośnie, ciekawa jestem jego rozmiaru... To co prawda pierwszy kwiat ale ciekawość mnie zżera
Na razie przeraża mnie wielkość rozety, zobaczymy czy kwiaty będą warte trzymania takiego słonia
Sporty bardzo często zdarzają się u fiołkach fantasy, dlatego bezpieczniej jest rozmnażać liściem i doprowadzać do kwitnienia wszystkie sadzonki. Tylko gdzie to mieścić???
Ja czekałam na pierwsze kwitnienie King's Ransom z duszą na ramieniu, bo kupiłam sadzonkę i obawiałam się, że trafię na sport. Naczytałam się, że u tej odmiany niestety często zdarzają się sporty. Miałam jednak szczęście i zakwitła odmianowo, przy czym wybarwienie bardzo mi się podoba Czekam jeszcze aż kwiat podrośnie, ciekawa jestem jego rozmiaru... To co prawda pierwszy kwiat ale ciekawość mnie zżera
Na razie przeraża mnie wielkość rozety, zobaczymy czy kwiaty będą warte trzymania takiego słonia
Sporty bardzo często zdarzają się u fiołkach fantasy, dlatego bezpieczniej jest rozmnażać liściem i doprowadzać do kwitnienia wszystkie sadzonki. Tylko gdzie to mieścić???
- Dusia 123
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 18:48
Ilonko to jest mój sport ...kwiaty ogromne
Pozdrawiam serdecznie Duśka
Śliczne Dusiu
Zmierzę mojego gdy nabierze krzepy U mnie jak na razie największe kwiaty ma ?? ?????????? ???? / RS Utonchonnyj Vkus, prawie 7 cm
Zmierzę mojego gdy nabierze krzepy U mnie jak na razie największe kwiaty ma ?? ?????????? ???? / RS Utonchonnyj Vkus, prawie 7 cm
Witaj , mam takie pytanie czy sadziłaś kiedyś fiołki z nasion? Chciałabym się dowiedzieć czy to prawda, że mogą być koloru innego niż matka?
Pozdrawiam Paula
Witaj Pola
Ja nie sadziłam z nasion ale oczywiście, ze siewki mogą mieć kolor inny niż rodzice. Inaczej selekcja by się tak nie rozwinęła, fiołki początkowo były przecież tylko w niebieskim (fioletowym) kolorze. Dzięki temu, że dochodziło do mutacji genetycznych mamy dziś ok 10000 odmian.
Ja nie sadziłam z nasion ale oczywiście, ze siewki mogą mieć kolor inny niż rodzice. Inaczej selekcja by się tak nie rozwinęła, fiołki początkowo były przecież tylko w niebieskim (fioletowym) kolorze. Dzięki temu, że dochodziło do mutacji genetycznych mamy dziś ok 10000 odmian.
Dusia zainspirowała mnie do zmierzenia kwiatów moich fiołasków i oto rezultat:
Faworytem okazał się ?? ?????????? ???? / RS Utonchonnyj Vkus 8 cm
King Ransom 7 cm (trzymam kciuki może przybędzie jeszcze z centymetrzyk )
???????? ????? (?. ?????) / Moroznaja Vishnja (K. Morev) 7 cm
?? ?????? / Jan Menuet 6 cm
?? ???????????? ?????? / EK Goluboglazaja Rossija 6 cm
Dumpling (Swift) 5 cm
Sesja faworyta
Dziękuję za udział w badaniach
Faworytem okazał się ?? ?????????? ???? / RS Utonchonnyj Vkus 8 cm
King Ransom 7 cm (trzymam kciuki może przybędzie jeszcze z centymetrzyk )
???????? ????? (?. ?????) / Moroznaja Vishnja (K. Morev) 7 cm
?? ?????? / Jan Menuet 6 cm
?? ???????????? ?????? / EK Goluboglazaja Rossija 6 cm
Dumpling (Swift) 5 cm
Sesja faworyta
Dziękuję za udział w badaniach