Magnolie kwitnienie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
efka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lis 2008, o 08:35

Post »

Wasze magnolie są wspaniałe i prawie Wam nie chorują. Ja swoją Betty cieszyłam się 8 lat. Była moją dumą. Piękne kwiaty, piękne błyszczące liście, piękny pokrój krzewu.
W zeszłym roku wierzchnie płatki kwiatów były lekko brązowe, potem część krzewu zaczęła chorować. Wyglądało to na chorobę grzybową, liście brązowiały. Zrobiłam zalecane opryski kawałek krzewu usunęłam i wdawało mi się, że problem zażegnany, bo zawiązała na jesień pąki. Niestety, w tym roku nie zakwitła cała, a kwiaty są w dużej części brązowe i takie "zdechłe", wiszące.
Wygląda mało ozdobnie. W sąsiedztwie jest też Betty, tyle że młodziutka i wygląda cudownie. Tak jak moja kiedyś. Co z tą moją można zrobić? Macie może jakiś pomysł?
efka
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

susana zakwitła :P
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam te sama odmianę pierwszy rok, zimowała, ale kwiatków tylko dwa :?
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Ja sobie chyba odpuszczę liczenie :lol:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ale piękności :P Nie wiem czy dobrze zrobiłam wchodząc na ,,ogrody,,Dzięki Waszym fotkom mój ,,bzik.. z kotów perskich i storczyków ,powiększył się o chciejstwa magnoliowe i powojniki :wink: Nie wiem jak to budżet domowy zniesie i mąż :P
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Post »

Witam! Ja w tym roku zakładałam swój ogród i też zachorowałam na magnolię. Kupiłam białą gwiaździstą. miała już 3 kwiaty, które opadły ale teraz otwierają się wszystkie pozostałe pąki. Już nie mogę się doczekać tego widoku i zapachu!
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Spoko, jurek górą ;:215
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Moja magnolia FENG(...) zółta wypuszcza pierwszy kwiatek.Tak sie martwiłam ,ze zmarzła,a ona po prostu jest puźną odmianą.Jak sie rozwiną wszystkie kwiaty wstawię fotkę.

Mozilla ma wbudowany słownik, który sam podkreśla nasze błędy. Warto zainstalować i korzystać. Nalewka
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Prosimy, prosimy :shock:
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te wasze magnolie. Tak wam pozazdrościłam, ze w zeszłym tygodniu posadziłam sobie Susan. Mam nadzieje, że w przyszłym roku zobaczę jakieś kwiaty, bo w tym juz nie ma szans.
isek
50p
50p
Od: 1 kwie 2009, o 11:30

Post »

Witam , przyszłam z prośbą i zapytaniem . Trzy tygodnie temu posadziłam sobie moją wymarzoną magnolię susan , z pięknymi kwiatami i pąkami , miała ich 28 . I zobaczcie co z niej zostało. ;:98 Niestety - coś się stało ,czy to możliwe że wykończył ją przymrozek? Czy ja ją mam wykopać czy zostawić , doradźcie coś, bo nie wiem jak postąpić .Pozdrawiam - Izabela.

Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Daj jej czas, nie reaguj nerwowo na tę sytuację. Myślę,że za jakiś czas wypuści nowe liście.A kwiatów doczekasz się w przyszłym roku.
Jaką dawałaś ziemię?
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

A może przelałeś?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”