Mały sucholubny zbiorek III - sokolica

ODPOWIEDZ
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek III - sokolica

Post »

Gymnolki u Ciebie bardzo ładne jak zawsze :) , ale te nazwy to już chyba nie funkcjonują.
Przyznaj się jakich gatunków poszukujesz od kilku lat ?
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

piasek pustyni pisze:Ale jakbyś jednak wyrzucała jakieś- to w moim kierunku poproszę
Żanetka, będę pamiętać :wink: Choć na pewno nie są to plany na ten sezon.
hen_s pisze:hoja vitellinoides która u mnie już chyba ze dwa razy była i zeszła tutaj tak piękna i ogromna...
Co jej robisz że ona taka? Doradź - może jeszcze raz z nią się spróbuję siłować, tym razem w hydro?
Heniu, nic nie robię. Moja kołkowała co najmniej rok. Teraz rośnie stale. Nawet za szybko, jak na możliwości parapetu. Dlatego stale przycinam. Jak chcesz kawałek, pisz pw. U mnie rośnie w podłożu. Niewiele się ono różni od tego, jakie mają kaktusy. Stoi w kącie okna, żeby nie łapała słońca, bo inaczej płowieją liście.
hen_s pisze:A gymnokalicja u Ciebie jak namalowane, nawet na nich plamki nie widać ani kurzu.
Coś mi się wydaje, że pędzelek mi trzeba w dłoń i pucować je wypada...
Albo spryskiwacz ;:306 Ja tak robię. Nie przyjechały takie czyściutkie. Po prostu miały prysznic.
Karolina__ pisze:Madzia... Ty musisz mnie o tak:
EPC 318 i Pentaphlebia cudowne, tylko ten liść finki podejrzany. Choć pewnie te plamy od słońca, inaczej już byś się nim zajęła
Żeby tak się dało na odległość :lol:
Te plamy to wybarwienie. Było czerwone, ale pociemniało. Nie jest to żadna choroba. I nawet ładnie wygląda na żywo.
DAK pisze:Anisitsii - zwyklak powiadasz? Może i zwyklak, ale u ciebie to one wyglądają jak rarytasy.
Anisitsii to w byle kwiaciarni czy markecie można dostać, więc dlatego uważam że to zwyklak :wink:
ejacek pisze:Podoba mi się także "jakościowe" prowadzenie zbiorku i przede wszystkim fotki z doskonałą ostrością
Dziękuję. Jakościowe to tak nie do końca. O jakości to może stanowiłyby jakieś wyszukane stanowiska, niekoniecznie same nazwy. Tym bardziej, że większość, jak słusznie zauważyła Honorka i Dawid, to synonimy dość popularnych roślin.
honorka22 pisze:I Ty się pytasz, co trzymać, chyba nikt tu nie ma wątpliwości, że gymno , bo widać, że mają u Ciebie jak w domu
Problem w tym, że mam już wszystkie, jakie chciałam mieć (bez ledwie 4-5szt). Nie chcę zbierać kolejnych gymnoli, tylko dlatego, że to gymnole. Nie chcę też powtarzać roślin, tylko dlatego, że mają inne stanowiska, albo dopisek var. coś tam, nawet jeśli często takie rośliny znacznie się różnią. Np nie mam G. zegarrae, czy riograndense, ale mam pflanzii i saglionis. A to przecież właściwie prawie to samo. I takich przykładów jest wiele.
Dlatego zastanawiam się, co dalej. Podobają mi się Pyrrhocactus, tylko jeszcze nie wiem, czy zach wystawa się nadaje. No i jak z dostępnością. Albo tefraki... Zasadnicze pytanie, to czy zach okno w ogóle do czegoś się nadaje.
honorka22 pisze:A a propos Twoich wyszukanych nowości, to zmartwię Cię troszkę - parę z nich to synonimy znanych już gymno i występują jako n.n
Ależ ja doskonale o tym wiem. Moja lista była przemyślana :wink: Nie przeszkadza mi to. Masa gymnoli to synonimy innych. Kiedyś był bum na polygonum, choć czysto teoretcznie takiego nie ma, bo to tylko bodenbenderianum. Armatum to cardenasianum, a różnice w dostępności i cenie są wielkie. Obductum = stellatum itd itp. I tak by można wymieniać. Jochumi to tylko ritterianum, a jak go znajdziesz to ja osobiście skręcę się z zazdrości :;230 Albo meregallii. Ponoć papschii, a trzeba zapomnieć na następne ze dwa lata o dostaniu rośliny.
D-avi-D pisze:ale te nazwy to już chyba nie funkcjonują
Mi wystarczy, że pod tą nazwą zostały wysiane :wink: Za kilka lat jakaś część gymno będzie może wrzucona do jednego wora i okaże się, że mam co najwyżej z 50 różnych roślin :lol: Poza tym, z tym funkcjonowaniem też jest różnie. Dla mnie p. Darek jest jednak jakimś autorytetem w kwestii gymnoli i jak trzeba, naprowadza mnie na właściwe tory. Jeśli pytam o jakieś gymnole, tam gdzie trzeba, wprost mi mówi, że nie warto, bo to np tylko to czy tamto, co zapewne mam.
D-avi-D pisze:Przyznaj się jakich gatunków poszukujesz od kilku lat ?
Przede wszystkim jochumii, knebelii, sindae. I jeszcze ze 2-3 jakieś :wink:

Mam kolejną paczkę. Mało roślin. I do tego część z nich to uzupełnienie luk po stracie na zimowisku (tam padły trzy, ale z czasem okazało się, że jeszcze trzy nie pozbierały się po zimowaniu i też wyleciały). I dramat, bo na tą chwilę nie mam już nic do znalezienia (nie licząc tych, których nie da się, póki co, znaleźć).
A z poprzedniej paczki jeszcze takie mam do pokazania:

Gymnocalycium riojense v. pipanacoense VS 63

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium paediophyllum FR 1177 odrost do ukorzenienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium rotundicarpum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zwykle piękne fotki :!:
Zasadnicze pytanie, to czy zach okno w ogóle do czegoś się nadaje.
Wg mnie zewnętrzny parapet na zachodnim nadaje się do bardzo, bardzo wielu :!:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Wspaniale cierniste zadziorne gymno.... i pytanie po co im kwiaty, jak one są piękne i bez nich ;:167
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sokolica pisze: Żeby tak się dało na odległość
Te plamy to wybarwienie. Było czerwone, ale pociemniało. Nie jest to żadna choroba. I nawet ładnie wygląda na żywo.
Przyjedź, to nie będzie na odległość ;:oj
Rozumiem :) Na fotce liść trochę straszy ale pewnie na żywo te piegi są urocze :) Zwłaszcza, że Twój okaz zjawiskowy ;:173
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

sokolica pisze:Ależ ja doskonale o tym wiem. Moja lista była przemyślana Nie przeszkadza mi to. Masa gymnoli to synonimy innych. Kiedyś był bum na polygonum, choć czysto teoretcznie takiego nie ma, bo to tylko bodenbenderianum. Armatum to cardenasianum, a różnice w dostępności i cenie są wielkie. Obductum = stellatum itd itp. I tak by można wymieniać. Jochumi to tylko ritterianum, a jak go znajdziesz to ja osobiście skręcę się z zazdrości Albo meregallii. Ponoć papschii, a trzeba zapomnieć na następne ze dwa lata o dostaniu rośliny.
nazwa ma najmniejsze znaczenie, nazwy się zmieniają, wrzuca się do jednego worka lub odwrotnie, rozmienia się na drobne. Znacznie istotniejsze są stanowiska bo rośliny moga znacznie się różnić , stanowisko pozostaje zawsze te same dla danej rośliny, nawet wysiewane z tych samych nasion potrafią być nie identyczne . Form stellatum jest ogromna ilość, dużo z nich to praktycznie formy stanowiskowe ewentualnie odmiany.Jakby tak dalej patrzeć to michanovichi friedrichii , stenopleurum to też praktycznie to samo, następne mazanense, nidulans, weissianum, guanchinense a jednak się różnią i właśiwie można by podać dużo przykładów tego typu. Prawie to samo robi dużą różnice. U mnie praktycznie tych z dziwnymi nazwami nie uświadczysz bo to w większości przypadków tworzenie gatunków na potrzeby handlu alba chęć zaistnienia. Właściwie nazwy mogły by zniknąć, są mało użyteczne, wystarczył by sam numer z przypisanym stanowiskiem
Nowości super u ciebie, jak z reklamy, po spryskaniu chyba jakiegoś nabłyszczacza używasz :twisted: Kiedy mi wyślesz tego mojego spegazzinii co mu nie urosły ciernie to mutant a u mnie mutanty jak najbardziej mile widziane. Jestem pełen podziwu trzymania się listy, ja bym tak nie potrafił. Ogólnie bardzo dobrze...3.
;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

I znów tutaj wspaniałe, doskonale pokazane gymnokalicja. Magda - nie myśl o innych gatunkach, te u Ciebie doskonałe! ;:oj

Szczególnie nie znane mi Gymnocalycium rotundicarpum jak z żurnala, doskonałe w kształcie, kolorze i ociernieniu... ;:173

A sposób ze spryskiwaczem warto przysposobić do siebie, moje jakoś takie... brudne przy tych Twoich. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

No i znowu kolejne super nowinki!!
Gymnocalycium riojense v. pipanacoense VS 63 ;:oj - Świetne na baczność stojące ciernie!!
(Leci na listę chciejstw :lol: )
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Madziu, nie znam się na gymno, dobrze o tym wiesz, ale jeśli jesteś zadowolona - a tego jestem pewna- to najważniejsze! A ponieważ do tego bardzo fajnie się Twoje zdjęcia ogląda, więc czekam na następne :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

świetnie uciernione roślinki, jest co pooglądać :!: ;:333
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze.
ejacek pisze:Wg mnie zewnętrzny parapet na zachodnim nadaje się do bardzo, bardzo wielu
A ja nie jestem taka pewna. Słońce od 15-20 maks. Za miesiąc będzie już tylko od 16-19. A na wschodnim cały czas od 7-13.
Intensywność słońca też nie jest jakaś porażająca. Widzę to po hojach, które na tym parapecie się nie wybarwiają, a na wsch owszem.
A pamiętam, jak miałam na wschodzie rebucje i nie dały rady, powyciągały się okrutnie. Zakładam więc, że zachodnie okno musi być dla jeszcze mniej wymagających roślin, niż gymno. A czy takie istnieją? :lol:
banditoo pisze:Kiedy mi wyślesz tego mojego spegazzinii co mu nie urosły ciernie to mutant
;:306 a Ciebie nadal żarty się trzymają.
hen_s pisze:Magda - nie myśl o innych gatunkach, te u Ciebie doskonałe!
Pewnie tak to się skończy :wink:
Heniu, do mnie jak z żurnala to tylko przyjeżdżają. Po jakimś czasie u mnie brzydną :? A to się poparzą, a to jakiś korek, albo coś. Jak mi córa w minionym sezonie puszczała bańki przez okno, a płyn kapał na kaktusy, to do dziś patrzeć na niektóre nie mogę, takich parchów czy plam dostały :(

Kwiatków coraz mniej, wysyp się skończył, teraz pojawiaj się pojedynczo, w sporych odstępach czasu.
Niezmordowane G. anisitsii:

Obrazek

Obrazek

I jego pąk, z którego wyrastają ciernie, coraz dłuższe zresztą.

Obrazek

Obrazek

Jeden z moich ulubionych, który mógłby nie kwitnąć, a i tak jest cudny:
Gymnocalycium pungens

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kolejne nowości, albo raczej powtórki tych, co mi kiedyś padły.

Gymnocalycium bayrianum LAU 447

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium platygonum JS 273

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium robustum LF 80

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium obductum P 121

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Magda i znów mnie połechtałaś!!!!
G.pungens mam ,aG. bayrianum LAU 447,G. platygonum JS 273,G. robustum LF 80 to chyba muszę mieć :!:
Piękne ... ;:167
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Bayrianum świetny, aż żałuje, że go nie kupiłem.....
Oby dobrze się trzymał :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”