Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
mag jak urosną sadzoneczki sama ocenisz czy są one jednoroczne czy też wieloletnie bardzo łatwo można poznać
jednoroczne w odróżnieniu od wieloletnich mają kwiaty mniejsze ,około 20 cm. skierowane pionowo w górę ,wieloletnie ich kwiaty dorastają do 50 cm. długości jednoroczne po przekwitnieniu zawiązują owoce takie kolczaste kuleczki pełne brązowych nasion
jednoroczne w odróżnieniu od wieloletnich mają kwiaty mniejsze ,około 20 cm. skierowane pionowo w górę ,wieloletnie ich kwiaty dorastają do 50 cm. długości jednoroczne po przekwitnieniu zawiązują owoce takie kolczaste kuleczki pełne brązowych nasion
- Agii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu te pospolite żółte mają intensywny zapach ale mam u siebie inną żółtą , ma pokrój krzaczasty, nie rośnie taka wysoka, ta to dopiero pachnie. Wiozłam ją w samochodzie jakieś 5 km to powiem Ci że nie dało się w samochodzie wytrzymać . Musiałam się zatrzymywać ,żeby oddechu złapać.Basia k pisze:Niestety nie pachną a przynajmniej nie tak jak ich kuzynki ,mi się wydaje że żółta wieloletnia ma najintensywniejszy zapachAgii pisze:Te Twoje mag są jednoroczne więc czy one pachna to nie wiem. Musi Ci ktoś odpowiedzieć co je posiada u siebie Ja gustuję w wieloletnich
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem w posiadaniu różowych i kremowych datur, z chęcią wymienię się w przyszłościmag pisze:No cóż już się pogodziłam z myślą, że to tylko jednoroczne. Za to odpadnie problem z zimowaniem, ale niestety uroda nie ta . Jedyny plus to multum nasionek po pierwszym sezonie, będzie co rozdawać A jakby ktoś miał nadmiar badylków po wiosennym cięciu, to cichutko polecam się pamięci
na nasionka
Witam wszyskich
Jest już marzec czy zaczynacie już coś robić ze swoimi daturami?
Do tej pory obrywałam swoim daturom pojawiające się pędy,ale zaczęły
odrastać ze zdwojoną siłą więc dałam na spokój. Przechowuję swoje datury w zimnym
nieogrzewanym pokoju z zasłoniętymi oknami ale one uzanały,że już czas ruszyć z wegetacją.
Podlewam trochę częściej ale jeszcze nie nawoziłam ani nie przesadzałam.
Napiszcie jak to wygląda u Was.
Jest już marzec czy zaczynacie już coś robić ze swoimi daturami?
Do tej pory obrywałam swoim daturom pojawiające się pędy,ale zaczęły
odrastać ze zdwojoną siłą więc dałam na spokój. Przechowuję swoje datury w zimnym
nieogrzewanym pokoju z zasłoniętymi oknami ale one uzanały,że już czas ruszyć z wegetacją.
Podlewam trochę częściej ale jeszcze nie nawoziłam ani nie przesadzałam.
Napiszcie jak to wygląda u Was.
Pozdrawiam GOSIA
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałabym zapytac czy ktoś ma, lub będzie miał, do odstąpienia badylki datur? Wasze roślinki są takie piękne, że i ja chciałabym spróbować je hodować, a potem cieszyć się kwiatami.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki