Kawon ( arbuz ) - część 6
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
Hej
Miałem jak co roku kupić nasiona Rosario F1 ale widzę Crimson Sweet firmy Legutko z opisem że nadają się pod osłony jak i bezpośrednio w gruncie. Czy ktoś je sadził w polskich warunkach pod chmurką ? pisze że są słodkie może będą tak samo mało wymagające jak Rosario F1 ?
Miałem jak co roku kupić nasiona Rosario F1 ale widzę Crimson Sweet firmy Legutko z opisem że nadają się pod osłony jak i bezpośrednio w gruncie. Czy ktoś je sadził w polskich warunkach pod chmurką ? pisze że są słodkie może będą tak samo mało wymagające jak Rosario F1 ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lut 2016, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawiałem Crimson sweet w gruncie świętna odmiana polecam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ludzie, nie straszcie mnie postami w wątku, już myślałem że ktoś wysiewa.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja też już kompletuje nasionka arbuzów na nadchodzący sezon.
W lidl mają się pojawić tunele foliowe pod sadzonki:
widziałem tez podobne w innych marketach, myślicie że można posadzić sadzonki arbuza do gruntu pod taki tunel na początku maja ?
Chodzi by przetrwały majowe przymrozki, po 20 maja bym je już odkrył.
widziałem tez podobne w innych marketach, myślicie że można posadzić sadzonki arbuza do gruntu pod taki tunel na początku maja ?
Chodzi by przetrwały majowe przymrozki, po 20 maja bym je już odkrył.
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arbuz jest bardzo ciepłolubny - moim zdaniem musiałbyś go nakryć kilkoma warstwami włókniny na wypadek zimnych czy mroźnych nocek. A i tak nie wiem, czy to by wystarczyło przy przymrozku.
Tunel z Lidla nie zda egzaminu. Miałam go kiedyś, folię poszarpał pierwszy silniejszy wiatr, ale pałąki na upartego można wykorzystać i przykryć właśnie włókniną, z tym że tunelik to maleństwo, za wiele tam nie wchodzi.
Tunel z Lidla nie zda egzaminu. Miałam go kiedyś, folię poszarpał pierwszy silniejszy wiatr, ale pałąki na upartego można wykorzystać i przykryć właśnie włókniną, z tym że tunelik to maleństwo, za wiele tam nie wchodzi.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Esmeralda a tych pałąków nie da się trochę wyregulować choćby i na wysokość? Bo rozumiem, że samemu się im kształt nadaje.
Inną sprawą jest folia. Jakby była z naddatkiem, takim do obfitego przesypania ziemią to może i wiatr by tego nie zabrał. Myślałam, że taka perforowana jest mocniejsza i trwalsza.
Inną sprawą jest folia. Jakby była z naddatkiem, takim do obfitego przesypania ziemią to może i wiatr by tego nie zabrał. Myślałam, że taka perforowana jest mocniejsza i trwalsza.
Pozdrawiam Jola
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Tak, oczywiście samemu nadaje się kształt, z tym że to cienki plastik, a folia to "beleco".
Zawsze można w sklepie "obmacać" towar i samemu zdecydować.
Wracając do arbuzów wysadzanych na początku maja - na noc chyba przykrywałabym je pudełkiem, doniczką, a na to dopiero włóknina/folia itd.
Zawsze można w sklepie "obmacać" towar i samemu zdecydować.
Wracając do arbuzów wysadzanych na początku maja - na noc chyba przykrywałabym je pudełkiem, doniczką, a na to dopiero włóknina/folia itd.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Dzięki Esmeralda za info
Dla mnie 34,99 to jest kasa jaką mam ale jak mam ją stracić na "byleco" to mija mi się to z rozsądkiem. Jak to powiedział pewien Pan (w butach za kilka tyśków ) schylając się po groszówkę: "Kto grosza nie szanuje, ten grosza nie wart"
anubis jak masz działkę z dojazdem to ja bym się nie bawiła w takie sadzenie. To samo będziesz miał jak posadzisz dobrze wyrośniętą w domu rozsadę, o normalnej porze, pod agrowłókninę. Dopóki owady nie są potrzebne, dopóty arbuzy mogę być okryte dla uzyskania ciepła. W sumie to będziesz miał wiecej bo raz, że ryzykując możesz stracić rozsadę a tym samym być 2-3 tyg w plecy a dwa, po co się nerwować nocami
Dla mnie 34,99 to jest kasa jaką mam ale jak mam ją stracić na "byleco" to mija mi się to z rozsądkiem. Jak to powiedział pewien Pan (w butach za kilka tyśków ) schylając się po groszówkę: "Kto grosza nie szanuje, ten grosza nie wart"
anubis jak masz działkę z dojazdem to ja bym się nie bawiła w takie sadzenie. To samo będziesz miał jak posadzisz dobrze wyrośniętą w domu rozsadę, o normalnej porze, pod agrowłókninę. Dopóki owady nie są potrzebne, dopóty arbuzy mogę być okryte dla uzyskania ciepła. W sumie to będziesz miał wiecej bo raz, że ryzykując możesz stracić rozsadę a tym samym być 2-3 tyg w plecy a dwa, po co się nerwować nocami
Pozdrawiam Jola
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lut 2016, o 18:52
Witam, moi drodzy czy uprawiał ktoś z Was odmianę Mini Love F1?
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Ja posiałam 8 marca arbuza, odmiana Red Star. Nasiona posadziłam w doniczce torfowej, żeby nie uszkodzić korzenia przy sadzeniu. Niestety nie wiem, czy to był dobry pomysł, bo cały czas muszę je podlewać. Dzisiaj włożyłam te doniczki do plastikowych butelek po mleku. Ponieważ jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie, chciałam się dowiedzieć, od osób bardziej doświadczonych, czy z moimi roślinkami wszystko w porządku?
Szczególnie zastanawia mnie roślinka po lewej stronie na zdjęciu, ponieważ ma liścienie wykręcone do dołu. Czy to może być dlatego, że rano miały sucho? Jeszcze jedno pytanie, czy arbuzy wrażliwe są na polanie ich liści wodą, tak jak pomidory?
Szczególnie zastanawia mnie roślinka po lewej stronie na zdjęciu, ponieważ ma liścienie wykręcone do dołu. Czy to może być dlatego, że rano miały sucho? Jeszcze jedno pytanie, czy arbuzy wrażliwe są na polanie ich liści wodą, tak jak pomidory?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Najlepiej wsadź sadzonki do większych doniczek z ziemią.
Ja na sianie arbuzów jeszcze czekam
Ja na sianie arbuzów jeszcze czekam
Kasia
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Dorota! Za bardzo pośpieszyłaś się z tą rozsadą. Ja będę wysiewać dopiero w drugiej połowie kwietnia. Rozsada jest wybiegnięta. Na pewno trzeba dosypać więcej ziemi do tych pojemników. Ale do czasu wysadzenia roślin, te pojemniki i tak będą za małe. Więc lepiej zrobić tak jak radzi ganio4 i wsadzić do większych pojemników, póki te torfowe doniczki się nie rozpadły. Posadź głębiej. Co tego jednego o opuszczonych liścieniach, to nie kojarzę żadnej choroby, która by powodowała taki efekt. Może ten typ tak po prostu ma . Ale nie jestem ekspertem od chorób dyniowatych. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
Ja żadnej rozsady nie polewam po liściach.
Pozdrawiam
Bea
Ja żadnej rozsady nie polewam po liściach.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea