Formowanie drzew owocowych
Re: Formowanie drzew owocowych
Kiedyś sprawdzało się przywiązywanie gałązek do pieńka drzewa jakąś włóczką, która się potem rozpadała ;) Jakoś nie pamiętam, aby jakieś drzewko na tym ucierpiało.
Jak myślicie nie jest już za późno na cięcie drzewek? Trochę się zagapiłam i teraz nie wiem czy mogę i też jak to zrobić. Może ktoś się zlituje i pomoże. Wszystkie drzewka były sadzone poprzedniej wiosny i przycięte przeze mnie (śliwa i grusza) i sprzedawcę (czeresnie). Największy problem mam z czereśniami bo dolne pietro jest za nisko a drugie za wysoko. Ale po kolei.
1. Czereśnia rivan na giseli5. Dolne gałązki na wysokości ok 30 cm a górne 1,2m.
2. Czereśnia burlat na giseli5. Dolne na ok. 50cm a gorne na 1,2m.
3. Grusza konferencja na kaukaskiej. Rośnie mizernie i po przycieciu okulanta wytworzyla tylko jeden konarek.
4. Węgierka wczesna podkł. Ałycza.
5. Nektaryna harco. Ją mam plan uformować na koronę kotłową zostawiając 4 górne gałązki i obcinając przewodnik. Gałązki poniżej usunę tylko nie wiem czy to zrobić od razu przy pniu?
1. Czereśnia rivan na giseli5. Dolne gałązki na wysokości ok 30 cm a górne 1,2m.
3. Grusza konferencja na kaukaskiej. Rośnie mizernie i po przycieciu okulanta wytworzyla tylko jeden konarek.
5. Nektaryna harco. Ją mam plan uformować na koronę kotłową zostawiając 4 górne gałązki i obcinając przewodnik. Gałązki poniżej usunę tylko nie wiem czy to zrobić od razu przy pniu?
Coś spaprałam z linkami obrazków, więc jeszcze raz:
3. Grusza konferencja na kaukaskiej. Rośnie mizernie i po przycieciu okulanta wytworzyla tylko jeden konarek:)
3. Grusza konferencja na kaukaskiej. Rośnie mizernie i po przycieciu okulanta wytworzyla tylko jeden konarek:)
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czereśniom obetnij wszystkie gałęzie znajdujące się poniżej 1m.
Twoje drzewka rosną w trawie. Jeśli zostawisz te gałęzie , to prędzej czy później połamiesz je kosiarką.
Twoje drzewka rosną w trawie. Jeśli zostawisz te gałęzie , to prędzej czy później połamiesz je kosiarką.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Ok. Ciachnę, choć trochę szkoda bo takie już wyrośnięte Ale czy pierwsze pietro na 1,2m to nie za wysoko i czy istnieje jakis sposób żeby pobudzić drzewka do utworzenia gałęzi poniżej?
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie tylko ciachnij, jak każe Krzysztof ale dokładnie sprawdź czy na przewodniku pomiędzy obcinanymi gałązkami a obecnym niby drugim piętrem nie masz nowych pąków. Może właśnie tam szukaj pierwszego piętra. Niestety wiąże się to z następnym ciachaniem, ale o tym po dokładnej informacji, co też na przewodniku znalazłaś(eś). Pozdrawiam.elusial pisze:Ciachnę, choć trochę szkoda
Pąki są, ale czy to są pąki liściowe, kwiatowe czy takie co chcą być przyszłymi konarami to nie wiem. Zrobiłam zdjęcia z bliższej odległości to może rzucisz okiem:
Podejrzewam że zalecisz mi obcięcie tego wyższego piętra ?
ale może istnieje sposób żeby je jakoś ocalić a skłonić drzewko do wypuszczenia pączków niżej? Jest taka metoda z nacinaniem kory nad pąkiem u śliw bodajże, ale nie wiem czy u czereśni by podziałało i nad którym pąkiem to uczynić?
Podejrzewam że zalecisz mi obcięcie tego wyższego piętra ?
ale może istnieje sposób żeby je jakoś ocalić a skłonić drzewko do wypuszczenia pączków niżej? Jest taka metoda z nacinaniem kory nad pąkiem u śliw bodajże, ale nie wiem czy u czereśni by podziałało i nad którym pąkiem to uczynić?
-
- 200p
Jakbyś czytała w moich myślach. A więc bez sentymentów obcinaj dolne gałązki i przewodnik na wysokości około 1 metra, ale dwa cm nad pąkiem. Poniżej najwyższego pąka pozostaw 4 - 5 pąków, to pierwsze piętro na Twoich czereśniach. W tym roku czeka Cię tylko systematyczne odginanie przyrostów bocznych i to przez cały sezon do jesieni, ale do poziomu i wyprostowanie przewodnika jak uzyska tak około 8-10cm. Zadbaj o dobre warunki przy swoich czereśniach, zwłaszcza walcz z chwastami. Można się pobawić z nacinaniem kory nad pąkami, ale Twoje drugie piętro za atrakcyjne nie jest, więc nie ma co go żałować. Pokaż efekt swojego ciachania, tak pod koniec czerwca. Pozdrawiam.elusial pisze:Podejrzewam że zalecisz mi obcięcie tego wyższego piętra ?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doradźcie proszę jak przyciąć takie świeżo posadzone czereśnie (Vega i Rivan).
Tutaj jeszcze jedna zeszłoroczna (Burlat). Przyciąć ją jakoś?
Z góry dziękuję za rady
Tutaj jeszcze jedna zeszłoroczna (Burlat). Przyciąć ją jakoś?
Z góry dziękuję za rady
Pozdrawiam, Jacek
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ale one są na Giseli! -karłowe. Po co takie kupować, żeby je potem ciągnąć w górę? Jak urosną, dopiero na wysokości zasięgu rąk, żeby drabiny nie trzeba było.krzysztofkhn pisze:Czereśniom obetnij wszystkie gałęzie znajdujące się poniżej 1m.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Za pozno. Z ciężkim sercem obcięłam dolne gałęzie. Obcielam tez te wysoko. Zobaczymy co z tego będzie.
To jeszcze korzystajac z okazj podpytam co zrobic z ta gruszka? Ciecie okulanta w zeszlym roku zaowocowało wytworzeniem dwóch pędów przy czym ten z niższego pąka przerósł ten z wyższego i stał się przewodnikiem. Jakoś ją w tym roku ciachnąć? Wysokosci ma ok metra. Tą mniejszą gałązkę zostawić i odgiąć czy tą większą?
To jeszcze korzystajac z okazj podpytam co zrobic z ta gruszka? Ciecie okulanta w zeszlym roku zaowocowało wytworzeniem dwóch pędów przy czym ten z niższego pąka przerósł ten z wyższego i stał się przewodnikiem. Jakoś ją w tym roku ciachnąć? Wysokosci ma ok metra. Tą mniejszą gałązkę zostawić i odgiąć czy tą większą?
-
- 200p
elusial, śpij spokojnie, nie zrobiłaś im żadnej krzywdy. Jeżeli przypilnujesz odginania gałązek, które mają być w przyszłości konarami, to na jesieni zobaczysz dobrze uformowane drzewka. Podkładki skarlające mają tę właściwość, że ograniczają docelową wielkość drzewa, ale nie zwalniają z wyprowadzania jego prawidłowej formy. Jak formować gruszę, ja nie wiem. Pozdrawiam.elusial pisze:Z ciężkim sercem obcięłam dolne gałęzie. Obcielam tez te wysoko