Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
Mnie to przypomina Monvillea spegazzinii, u Danusi (ktoś) nr3 - to samo. Danusiu, czy nr 3 ma ciernie? Jeżeli tak, to mogę mieć rację.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marian to moja dama wstawiła,ale ja podejrzewałem,że to hurenia
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
To jak go nazwiesz zależy tylko od Ciebie. Najważniejsze abyś wiedziała jaki to kaktus, jaki autor go tak podpisał. Bo nazwy się zmieniają i pewnie będą zmieniać.lalaith pisze:Ten kaktus jest u mnie jako Gymnocalycium pungens. Czy to prawidłowa nazwa? Bo widzę, że nie do końca jest pewne, czy to osobny gatunek, czy tylko podgatunek G. schickendantzii.
Sprawdziłem Twojego kaktusa i kiedyś był to odrębny gatunek Gymnocalycium pungens Z.Fleisch. później już tylko odmiana Gymnocalycium schickendantzii var. pungens (Frič) hort. a obecnie przypisany został do Gymnocalycium schickendantzii (F.A.C.Weber) Britton & Rose i nie jest nawet wyodrębniony jako podgatunek czy odmiana.
Podsumowując: u Ciebie ten kaktus może się nazywać Gymnocalycium pungens u kogoś innego dokładnie ten sam gymnolek będzie pod nazwą Gymnocalycium schickendantzii ale nie martw się w kaktusach to częsta przypadłość
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie to Gymnocalycium pungens - wizualnie różni się mocno od tych które wymieniłeś.
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu , dziękuję Ma ciernie . A początkowo byłam przekonana , że stapelia.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Tu może być pewien problem gdyż rodzaj ten jest bardzo zmienny nawet w obrębie własnego gatunku. I jeżeli nie mamy kaktusa z pewnego źródła to najlepiej podpisać go Stenocactus sp.lalaith pisze:Myślałam, że Stenocactus crispatus, ale ma takie śliczne białe kłębki wełny, też mi to nie pasuje...
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Proszę o szybką identyfikację:
1.
Jakieś astrophytum,a jakie? Ma takie białe kropki które można zdrapać.m a 10 cm wysokości. Czy jeżeli przejmuje je na parapecie przy rozszczelnionym oknie ( 16-17 °C ) ,pod spodem kaloryfer ale go nie używam .zakwitnie czy trzeba znaleźć inne miejsce? Dobrych warunków niemam - mogę zapewnić 12 °C i trochę jasno albo mrok i 8°C.kwiaty chcę głównie dla nasion .
2.
To kupiłem parę dni temu i miało 2 białe kropki na skórce ,które się powiększały i jedna z nich wygląda teraz jak kwiat! Bardzo dziwne.jeżeli to kwiat ( ma płatki ,Słupsk i pręcik ) to mógłbym uzyskać nasiona?
Jaki to gatunek?
3. Mammilaria painteri ?wypuszcza dużo odrostów.
4. Włohacz. Białe włoski ,brązowe kolce haczyki i dużo odrostów.
Bardzo proszę o identyfikację, za identyfikację z góry dziękuję.
1.
Jakieś astrophytum,a jakie? Ma takie białe kropki które można zdrapać.m a 10 cm wysokości. Czy jeżeli przejmuje je na parapecie przy rozszczelnionym oknie ( 16-17 °C ) ,pod spodem kaloryfer ale go nie używam .zakwitnie czy trzeba znaleźć inne miejsce? Dobrych warunków niemam - mogę zapewnić 12 °C i trochę jasno albo mrok i 8°C.kwiaty chcę głównie dla nasion .
2.
To kupiłem parę dni temu i miało 2 białe kropki na skórce ,które się powiększały i jedna z nich wygląda teraz jak kwiat! Bardzo dziwne.jeżeli to kwiat ( ma płatki ,Słupsk i pręcik ) to mógłbym uzyskać nasiona?
Jaki to gatunek?
3. Mammilaria painteri ?wypuszcza dużo odrostów.
4. Włohacz. Białe włoski ,brązowe kolce haczyki i dużo odrostów.
Bardzo proszę o identyfikację, za identyfikację z góry dziękuję.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
1. Astrophytum ornatum (mam go od wielu lat, a jeszcze nigdy nie zakwitło - temperatura 16-17 będzie za wysoka na zimowanie).
3. Mammilaria longimamma
4. Mammilaria bocasana?
3. Mammilaria longimamma
4. Mammilaria bocasana?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Dzięki za nakierowanie na Mammilaria bocasaana i gogle podało w obrazach i Mammilaria bocassana v .ruseiflora - tą najbardziej przypomina.
To co zrobić aby kwitło astrophytum? Mam niewielkie doświadczenie a to ponoć bardzo trudny rodzaj i poza gymnocalycium jest moim ulubionym
To co zrobić aby kwitło astrophytum? Mam niewielkie doświadczenie a to ponoć bardzo trudny rodzaj i poza gymnocalycium jest moim ulubionym
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
2 to Mammillaria gracilis.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek