Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

No chyba to przędziorek.szkla powiększającego nie mam,ale na liściach robia sie biały plamy i pod spodem takiego listka jest pajęczyna.i to tylko na tych co rośli bez przykrycia.w drugim miejscu mam posiany Atomic.Roslinki maja po3-4 listka i są jakiś blado zielony.czego im moze brakować?
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pomidormen , Karate dziś oglądałem i jest na przędziorki ale mam opakowanie z wiosny i na nim jest tylko między wierszami wymieniony przędziorek , na ogórkach mam przędziorka zastosuję ortusa .
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

A moje ogóreczki mają żółte liście i plamki , zaglądałam pod spód ,żadnej pajęczynki nie znalazłam . Co im może dolegać
Obrazek
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Też kupiłam ortusa i magiczną sile do ogórków.tylko kiedy opryskać jak pada i wieje.poczekać do poniedziałku?zapowiadają ocieplenie.
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

coco12 Jeśli chodzi o ogórki to jestem specjalistą w jedzeniu :lol: ale u mnie pajęczynek niema a przędziorek jest bo widzę przez lupę , w twoim przypadku wygląda na niedobór czegoś ale to znawcy się wypowiedzą .
Do oprysków dobrze jest dodawać adiuwant np. SUPERAM 10 AL
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Lucioperca- Rafał, ogłaszam ALARM, u mnie inwazja pasiastych żuczków. Na ogórkach od strony gdzie nie ma kukurydzy znalazłam dziś 4 szt, na cukinii obok 1 szt ale na dyniach ozdobnych na każdym liściu siedziało po 4 - 5 szt. Wszystkie ogóreczki wyzbierałam, które nadają się do kiszenia, zostały tylko świeżo zawiązane.
Miałam kupiony gotowy preparat (marka-taka nazwa ;"Captain Jack's deadbug", zabija: bagworms, borers, beetles, catepillars) i zlałam ogórki, cukinie i dynie. Dynie ozdobne, więc nikt ich jadł nie będzie, na dodatek nie rosną przy warzywach tylko przy kwiatach i malutkiej winorośli a na ogórki jest karencja , pisze tak: "all except cucumber ,3, cucumber,1" - nie wiem jak to rozumieć?
Po półtorej godziny poleciałam sprawdzić i nie było ani jednego gada!
Przed chwilą powiesiłam przy dyniach żółte, lepne tablice ze śmierdzącą wkładką w środku. Zobaczymy czy zwabią się na ten lep, czy nie. W ub. roku jak je powiesiłam to już było późno i już ich nie było.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Karencja , tak przypuszczam, wszystkie oprócz ogórka 3, a ogórek 1.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Ciekawa sprawa z tym kapitanem ameryka.Jest to preparat bakteryjny ,który po raz pierwszy został wyizolowany z ziemi pobranej w opuszczonej gorzelni rumu na jednej z karaibskich wysp. Jest to tak nieprawdopodobne, że może być prawdziwe.Poza tym jest to preparat ponoć całkowicie bezpieczny, dopuszczony do użytku nieprofesjonalnego, ale jednocześnie jest objęty zakazem użycia w uprawach towarowych, profesjonalnych. Ki diabeł? http://www.bonide.com/assets/Products/Labels/l252.pdf

I jeszcze jedno,każdy widział pajęczynki na strychu czy w piwnicy i kojarzy z przędziorkami.TO NIE TAKIE PAJĘCZYNKI.To raczej oprzęd słabo dostrzegalny bez lupy.Mogą też być wciornastki,troszkę większe i bez pajęczynek.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze:Poza tym jest to preparat ponoć całkowicie bezpieczny, dopuszczony do użytku nieprofesjonalnego, ale jednocześnie jest objęty zakazem użycia w uprawach towarowych, profesjonalnych. Ki diabeł?
To chyba dotyczy Stanów. W Europie jest zdaje się inaczej:
http://tchie.uni.opole.pl/ecoproc09a/Ko ... CO09_1.pdf
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Dzięki za linka. Szukałem tylko na stronach amerykańskich. ;:180

Do tej samej grupy srodków co "kapitan Ameryka" ,makrocyklicznych laktonów, należy abamektyna zawarta w Vertigo 018EC i pochodnych. Jak tak popatrzeć po forach sadowniczych, zdania użytkowników co do skuteczności są b.podzielone.Trudno się dziwić,skoro litr kosztuje 4 stówy, a na hektar potrzeba 0,75 l ! ;:202
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Gienia , nie mam zbyt wiele czasu do pisania ciagle w pracy siezde. Dzisiaj rano pryskalem florovitem I znalazlem kopulujace sie dziadostwo . Juz sie to przyplatalo. Po pracy zajrze do home depot czy maja ten preparat . Bedziemy w kontakcie. Kalo Dzięki za odp . na pw . Ciagle nie wiem jak przeliczyc oprysk mocznikiem
Pozdrawiam Rafal
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

U mnie przędziorek aż huczy , hula jak nigdy , poszedł już magus i na razie nie powstrzymany ..przędziorek 1: Gosiek 0 ;:222 Nawet na iglakach się pojawił ;:202
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magus działa kontaktowo a przędziorki siedzą pod liściem. Trzeba dokładnie zwilżyć liście od spodu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”