Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
No chyba to przędziorek.szkla powiększającego nie mam,ale na liściach robia sie biały plamy i pod spodem takiego listka jest pajęczyna.i to tylko na tych co rośli bez przykrycia.w drugim miejscu mam posiany Atomic.Roslinki maja po3-4 listka i są jakiś blado zielony.czego im moze brakować?
Pozdrawiam Ekaterina
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pomidormen , Karate dziś oglądałem i jest na przędziorki ale mam opakowanie z wiosny i na nim jest tylko między wierszami wymieniony przędziorek , na ogórkach mam przędziorka zastosuję ortusa .
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Też kupiłam ortusa i magiczną sile do ogórków.tylko kiedy opryskać jak pada i wieje.poczekać do poniedziałku?zapowiadają ocieplenie.
Pozdrawiam Ekaterina
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
coco12 Jeśli chodzi o ogórki to jestem specjalistą w jedzeniu ale u mnie pajęczynek niema a przędziorek jest bo widzę przez lupę , w twoim przypadku wygląda na niedobór czegoś ale to znawcy się wypowiedzą .
Do oprysków dobrze jest dodawać adiuwant np. SUPERAM 10 AL
Do oprysków dobrze jest dodawać adiuwant np. SUPERAM 10 AL
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Lucioperca- Rafał, ogłaszam ALARM, u mnie inwazja pasiastych żuczków. Na ogórkach od strony gdzie nie ma kukurydzy znalazłam dziś 4 szt, na cukinii obok 1 szt ale na dyniach ozdobnych na każdym liściu siedziało po 4 - 5 szt. Wszystkie ogóreczki wyzbierałam, które nadają się do kiszenia, zostały tylko świeżo zawiązane.
Miałam kupiony gotowy preparat (marka-taka nazwa ;"Captain Jack's deadbug", zabija: bagworms, borers, beetles, catepillars) i zlałam ogórki, cukinie i dynie. Dynie ozdobne, więc nikt ich jadł nie będzie, na dodatek nie rosną przy warzywach tylko przy kwiatach i malutkiej winorośli a na ogórki jest karencja , pisze tak: "all except cucumber ,3, cucumber,1" - nie wiem jak to rozumieć?
Po półtorej godziny poleciałam sprawdzić i nie było ani jednego gada!
Przed chwilą powiesiłam przy dyniach żółte, lepne tablice ze śmierdzącą wkładką w środku. Zobaczymy czy zwabią się na ten lep, czy nie. W ub. roku jak je powiesiłam to już było późno i już ich nie było.
Miałam kupiony gotowy preparat (marka-taka nazwa ;"Captain Jack's deadbug", zabija: bagworms, borers, beetles, catepillars) i zlałam ogórki, cukinie i dynie. Dynie ozdobne, więc nikt ich jadł nie będzie, na dodatek nie rosną przy warzywach tylko przy kwiatach i malutkiej winorośli a na ogórki jest karencja , pisze tak: "all except cucumber ,3, cucumber,1" - nie wiem jak to rozumieć?
Po półtorej godziny poleciałam sprawdzić i nie było ani jednego gada!
Przed chwilą powiesiłam przy dyniach żółte, lepne tablice ze śmierdzącą wkładką w środku. Zobaczymy czy zwabią się na ten lep, czy nie. W ub. roku jak je powiesiłam to już było późno i już ich nie było.
Pozdrawiam! Gienia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Karencja , tak przypuszczam, wszystkie oprócz ogórka 3, a ogórek 1.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ciekawa sprawa z tym kapitanem ameryka.Jest to preparat bakteryjny ,który po raz pierwszy został wyizolowany z ziemi pobranej w opuszczonej gorzelni rumu na jednej z karaibskich wysp. Jest to tak nieprawdopodobne, że może być prawdziwe.Poza tym jest to preparat ponoć całkowicie bezpieczny, dopuszczony do użytku nieprofesjonalnego, ale jednocześnie jest objęty zakazem użycia w uprawach towarowych, profesjonalnych. Ki diabeł? http://www.bonide.com/assets/Products/Labels/l252.pdf
I jeszcze jedno,każdy widział pajęczynki na strychu czy w piwnicy i kojarzy z przędziorkami.TO NIE TAKIE PAJĘCZYNKI.To raczej oprzęd słabo dostrzegalny bez lupy.Mogą też być wciornastki,troszkę większe i bez pajęczynek.
I jeszcze jedno,każdy widział pajęczynki na strychu czy w piwnicy i kojarzy z przędziorkami.TO NIE TAKIE PAJĘCZYNKI.To raczej oprzęd słabo dostrzegalny bez lupy.Mogą też być wciornastki,troszkę większe i bez pajęczynek.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To chyba dotyczy Stanów. W Europie jest zdaje się inaczej:kaLo pisze:Poza tym jest to preparat ponoć całkowicie bezpieczny, dopuszczony do użytku nieprofesjonalnego, ale jednocześnie jest objęty zakazem użycia w uprawach towarowych, profesjonalnych. Ki diabeł?
http://tchie.uni.opole.pl/ecoproc09a/Ko ... CO09_1.pdf
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dzięki za linka. Szukałem tylko na stronach amerykańskich.
Do tej samej grupy srodków co "kapitan Ameryka" ,makrocyklicznych laktonów, należy abamektyna zawarta w Vertigo 018EC i pochodnych. Jak tak popatrzeć po forach sadowniczych, zdania użytkowników co do skuteczności są b.podzielone.Trudno się dziwić,skoro litr kosztuje 4 stówy, a na hektar potrzeba 0,75 l !
Do tej samej grupy srodków co "kapitan Ameryka" ,makrocyklicznych laktonów, należy abamektyna zawarta w Vertigo 018EC i pochodnych. Jak tak popatrzeć po forach sadowniczych, zdania użytkowników co do skuteczności są b.podzielone.Trudno się dziwić,skoro litr kosztuje 4 stówy, a na hektar potrzeba 0,75 l !
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Gienia , nie mam zbyt wiele czasu do pisania ciagle w pracy siezde. Dzisiaj rano pryskalem florovitem I znalazlem kopulujace sie dziadostwo . Juz sie to przyplatalo. Po pracy zajrze do home depot czy maja ten preparat . Bedziemy w kontakcie. Kalo Dzięki za odp . na pw . Ciagle nie wiem jak przeliczyc oprysk mocznikiem
Pozdrawiam Rafal
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
U mnie przędziorek aż huczy , hula jak nigdy , poszedł już magus i na razie nie powstrzymany ..przędziorek 1: Gosiek 0 Nawet na iglakach się pojawił
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magus działa kontaktowo a przędziorki siedzą pod liściem. Trzeba dokładnie zwilżyć liście od spodu.