Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.6

Post »

Dlaczego kiepsko? Może dopiero się rozkręca? Z jakiej dyni pochodzi nasionko? :wink:
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

LenaMagda Z dyniami różnie bywa. Jedne startują jak głupie, by później zwolnić, inne zaczynają powoli, a później dostają kopa. Tego nigdy nie wiadomo. W pewnym wywiadzie nawet Pan Styra o tym wspomniał. :)
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

Moja mama pytała sąsiada czy ma w tym roku dynie a on że coś tam ma. Potem on się pyta czy my mamy, a moja mama mówi że są. A on się pyta czy duże i mu odpowiada, że takie jak balon dosłownie a on nie wiedział co powiedzieć. A ma balon na ogrzane powietrze. :wink:

D1 28 DAP 483 OTT
D2 28 DAP 461 OTT
D3 24 DAP 389 OTT

D1
Obrazek
D2

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wczoraj przeszła ogromna ulewa przez moją miejscowość. Mam nadzieje że dynia nie pęknie z nadmiaru wody, bo woda dosłownie potokiem płynęła, aż straż musiała interweniować w odprowadzaniu wody. :shock:

Przysiadłem i podstawiłem wyniki liderki z weekendu pod jedną tabele i wygląda to następująco:

29.07-> Dap26-> Ott512->84.5kg
30.07->Dap27->Ott533->95kg
31.07->Dap28->Ott559->109kg

Dzisiaj pojadę na działke z lekkim strachem jak dynia. :roll:
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

BobejGS pisze:Wczoraj przeszła ogromna ulewa przez moją miejscowość. Mam nadzieje że dynia nie pęknie z nadmiaru wody, bo woda dosłownie potokiem płynęła, aż straż musiała interweniować w odprowadzaniu wody. :shock:

Przysiadłem i podstawiłem wyniki liderki z weekendu pod jedną tabele i wygląda to następująco:

29.07-> Dap26-> Ott512->84.5kg
30.07->Dap27->Ott533->95kg
31.07->Dap28->Ott559->109kg

Dzisiaj pojadę na działke z lekkim strachem jak dynia. :roll:
Masz spore doświadczenie, to może odpowiesz na moje wątpliwości.
Czytałem trochę o olbrzymach, śledzę też wątek drugi sezon, no i właściwie rekordowe dynie ponoć nie nadają się za bardzo do konsumpcji z uwagi na mocne nawożenie. Czytałem, że po konkursach dynie jedzą zwierzęta itd. Jak czytam Twoje relacje, to widzę, że też masz swoje przepisy na odpowiednie nawożenie. Widać to po przyrostach. Zresztą chyba też wody za mało leję, bo jak czytam, że niektórzy nawet po 200 litrów, to u mnie przez dwa tygodnie tyle nie dostaje... Ja swoją podlałem w całym sezonie dwa razy rozpuszczonym granulatem z gnojówki bydlęcej, co zresztą przenosi się na (słabe) wyniki. Przy DAP25 miała chyba 373OTT, teraz przez słabą pogodę u mnie przyhamowała, jak normalnie miała przyrostu 6-7 cm w obwodzie na dobę, to wczoraj zaledwie 2 cm. Jak myślisz, jak ma się nawożenie do późniejszej konsumpcji, założyłem sobie w tym roku wyhodowanie 100 kg dyni, da się dobić do tego wyniku mając jednocześnie zjadliwą dynię? Czy podlanie nawozem raz na tydzień eliminuje dynię do zjedzenia? Co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak masz nasiona z rodowodem, to do 100kg nie powinno być problemu. Natutalne nawożenie też daje dobre rezultaty. Ja z nawozami kombinuje, bo nie mam jakiegoś określonego trybu nawożenia. Na rynku jest wiele nawożów z naturalnych składników(wodorosty, z ryb itp) ale na pewno nie zaszkodzi podanie nawozu typu Kristalon czy Florovit raz na dwa tygodnie. To wielki krzak i on się po roślinie rozejdzie i nie skumuluje się w dyni, Co do podlewania, to jest to kwestia indywidualna. Ja np na mojej ziemi gliniastej w tym sezonie podlewałem trzy raz z czego za pierwszym razem dwa wiadra 30l, a później już tylko po jednym na krzak, a to tylko dlatego by podać nawóz pod korzenie. Pogoda w tym sezonie jest taka, że ziemia obecnie jest aż za mokra.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

BobejGS pisze:Jak masz nasiona z rodowodem, to do 100kg nie powinno być problemu. Natutalne nawożenie też daje dobre rezultaty. Ja z nawozami kombinuje, bo nie mam jakiegoś określonego trybu nawożenia. Na rynku jest wiele nawożów z naturalnych składników(wodorosty, z ryb itp) ale na pewno nie zaszkodzi podanie nawozu typu Kristalon czy Florovit raz na dwa tygodnie. To wielki krzak i on się po roślinie rozejdzie i nie skumuluje się w dyni, Co do podlewania, to jest to kwestia indywidualna. Ja np na mojej ziemi gliniastej w tym sezonie podlewałem trzy raz z czego za pierwszym razem dwa wiadra 30l, a później już tylko po jednym na krzak, a to tylko dlatego by podać nawóz pod korzenie. Pogoda w tym sezonie jest taka, że ziemia obecnie jest aż za mokra.
Nasiona nie miały rodowodu, przy zakupie powiedziano mi, że miała ok 100 kg. W pierwszym roku hodowli nie zależało mi specjalnie na rodowodzie.
Kupiłem wczoraj Florovit, więc podleję nim ze dwa razy do końca wakacji.
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja zeszłoroczna miała 200kg i była smaczna :heja ale podlewałem tylko naturalnymi nawozami :wink:
skrzyp-skrzyp
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2016, o 22:32

Post »

Ja w ogóle nie nawożę ...ale wypisuję sobie różne Wasze uwagi i opracowuję program uprawy na przyszły rok ...chyba mnie wciągnęło:)

Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć czy popryskanie fungicydem Ridomil Gold (były nim pryskane ogórki, a wcześniej ziemniaki) zadziała na mączniaka, a przynajmniej nie zaszkodzi dyniom?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

RIDOMIL GOLD MZ 68WG

ogórek (w gruncie).
- mączniak rzekomy.
Zalecana dawka: 2,5 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.
Ilość wody dostosować do zagęszczenia roślin.
Środek stosować 2-3 razy w sezonie. Pierwszy zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, tzn. przed
wystąpieniem objawów chorobowych na plantacjach, następne co 7-10 dni, przemiennie z
fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
Stosuj w dawce jak do ogórka i powinno być ok.
skrzyp-skrzyp
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2016, o 22:32

Post »

BobejGS pisze:
RIDOMIL GOLD MZ 68WG
/ciach.../
Stosuj w dawce jak do ogórka i powinno być ok.
Dzięki:) Ogóreczki rosły w tym roku w kosmicznych ilościach - czy to dobry prognostyk dla dyń czy bez związku?
Błażej, i czy dobrze wyczytałem że taki PRO jak Ty nie stosuje automatycznego nawadniania?
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49

Post »

Moja D2 DAP4 ;:138 Może do zimy urośnie ;:173 Rośnie na dziko bo miała być skasowana .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

ogrodnikk ja mam takie dwie ;:222 ;:306
Zablokowany