Kolekcje Floriana cz.1
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Dziękuję ,cudna roślinka a ja ostatnio uwielbiam biały kolor na jesiennych rabatach.
Pięknie rozświetla ponure dni dodaje radości.
Nic dziwnego, że kochasz astry, skoro teraz kwitną.
Aż się boję czy do wiosny wszystkie wstawisz, bo 120 odmian to niezła kolekcja.
Pięknie rozświetla ponure dni dodaje radości.
Nic dziwnego, że kochasz astry, skoro teraz kwitną.
Aż się boję czy do wiosny wszystkie wstawisz, bo 120 odmian to niezła kolekcja.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Oj gdybym miała więcej miejsca też posadziłabym więcej astrów lecz niestety nie można mieć wszystkiego ,więc podziwiać będę u Ciebie i muszę obejść się smakiem Biel i żółć to kolory rozjaśniające ogródek.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam gdzie sadzić ale tylu odmian nie mam .Tworzę nową rabatę przy żywopłocie i brakuje mi ciemnych kolorów marcinka bo jasnych już mam spore kępy i mogę podzielić ..
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Grażynko, wkrótce skończy się pokaz astrów Nie wszystkie zakwitły, a niektórym nie zrobiłem zdjęć. Następny rok będzie już stabilny dla mnie i moich astrów
Białych astrów nie brakuje więc skoro je lubisz - następny dla Ciebie, choć o tej porze to już pojedyncze kwiatuszki:
Jadziu, rzecz oczywista; ogranicza nas miejsce ale też własne siły więc trzeba się cieszyć z tego, co mamy i możliwości podziwiania innych kwiatków poza naszym ogrodem
Ubiegłoroczny aster nowobelgijski już się zaaklimatyzował:
Janko, ciemnych odmian astrów nie brakuje. Na pewno znajdziesz odpowiadające Ci odmiany Ten aster - średniociemny ale bardzo udana krzyżówka, bo obficie kwitnąca i nie rozłazi się:
Białych astrów nie brakuje więc skoro je lubisz - następny dla Ciebie, choć o tej porze to już pojedyncze kwiatuszki:
Jadziu, rzecz oczywista; ogranicza nas miejsce ale też własne siły więc trzeba się cieszyć z tego, co mamy i możliwości podziwiania innych kwiatków poza naszym ogrodem
Ubiegłoroczny aster nowobelgijski już się zaaklimatyzował:
Janko, ciemnych odmian astrów nie brakuje. Na pewno znajdziesz odpowiadające Ci odmiany Ten aster - średniociemny ale bardzo udana krzyżówka, bo obficie kwitnąca i nie rozłazi się:
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
To coś dla mego ogrodu .. Jak się rozłażą to będę miała szybko piękne i duże kępy ..
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dziękuję śliczna gwiazdeczka.
Chyba będę i ja musiała posadzić o kilka sztuk więcej.
O tej porze to nawet najmniejszy kwiatek cieszy.
Martwię się tylko o wiosenne rośliny, bo sporo cebulowych mam już na wierzchu.
Chyba będę i ja musiała posadzić o kilka sztuk więcej.
O tej porze to nawet najmniejszy kwiatek cieszy.
Martwię się tylko o wiosenne rośliny, bo sporo cebulowych mam już na wierzchu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Przedwczoraj też przysypałam nosy hiacyntom, wychodzą także przebiśniegi lecz nie wszędzie .
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Zawsze myślałam, że savatieri jest późnym astrem, bo mój rozpoczyna kwitnienie jako ostatni. Powodem może być jego stanowisko, słońce dociera tam dopiero po południu.
Do listy zakupów dopisuję astra tatarskiego. Kolejne piękności, nad którymi muszę się zastanowić, to 'Treffpunkt' i 'Crimson Brocade'.
Do listy zakupów dopisuję astra tatarskiego. Kolejne piękności, nad którymi muszę się zastanowić, to 'Treffpunkt' i 'Crimson Brocade'.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj . Wcześniej jakoś ominęłam to ile masz astrów. 120 to bardzo spora kolekcja . No musisz kochać te rośliny i masz na pewno na nie miejsce bo muszą zajmują sporo ogrodu . Kolorystyka genialna . Pozdrawiam .
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Florianie,
masz może jakieś zdjęcia ogrodu jako całości?
masz może jakieś zdjęcia ogrodu jako całości?
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Oooo i ja reflektuje na takie zdjęcia .
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Bardzo lubię jesienne astry i wydawało mi się, że mam dużo bo i fioletowy i różowy pusty i pełny i jasny róż a tu u Ciebie Florianie dopiero mi się otworzyły.
Ależ piękne są te białe czy ten róż z białym 'Prince"...coś pięknego.
Ależ piękne są te białe czy ten róż z białym 'Prince"...coś pięknego.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Janko, masz na myśli astra przedstawionego pod odpowiedzią dla Ciebie? Tak jak napisałem - 'Treffpunkt' się nie rozłazi. To jego zaleta, bo rozłażące się astry bywają kłopotem i trzeba je mieć nieustannie pod kontrolą. Oto jeden z takich astrów, który już wywalony, bo rozrósł się za bardzo. Zostawiłem maleńki kawałeczek:
Grażynko, moje cebulowe były sadzone w październiku i grzecznie siedzą w ziemi. Glina nie ociepla się zbyt szybko więc tulipany i inne nie poczuły skoków temperatury.
Kawałek słonecznego miejsca i można zapraszać astry do ogrodu, bo one z reguły lubią naszą gliniastą glebę i śląskie ciepłe powietrze
Kolejny nowobelgijski; uwielbiam takie pastelowe ale wyraziste jesienne kolory!:
Jadziu, może za płytko posadzone? Inny powód - ziemia czasem wypycha cebulki do góry. U mnie to się nie dzieje, bo wszystkie są wykopywane i sadzone na odpowiedniej głębokości w osłonkach.
Lidziu, aster savatieri u mnie nie jest zbyt późny ale może to dlatego, że mam dużo astrów późniejszych A rzeczony aster kwitnie w październiku, jeśli dobrze pamiętam.
Aster tatarski, to taka ciekawostka, bo rzadko zdąży w pełni zakwitnąć. U mnie sczerniał na wpół otwarty. Ale za oryginalność na pewno warty uwagi 'Treffpunkt' to co innego - rzuca się w oczy intensywnością kwitnienia!
Podobny do 'Crimson Brocade' jest ten aster:
Ewelinko tak, kocham astry i jesienny ogród! Nie mam za dużo miejsca ale mam ostry szpadel, którym ograniczam rozrastanie się astrów Kiedyś wymknęło mi się to spod kontroli i miałem niezły busz (czytaj: wbajzel)
Zgadzam się, co do kolorystyki; jak na tę porę roku genialna!
Madziu, do zrobienia zdjęcia całości ogrodu potrzebowałbym drona Rzadko ale czasem robię zdjęcia ogólne. Może takie Ci się spodoba (sprzed miesiąca)? :
Elżbietko, bardzo dziękuję w imieniu swoim i astrów Jeszcze kilka lat temu i ja byłem astrowym dyletantem, posiadającym "kilka kolorów" astrów. Teraz nie tylko kolor ale kształt kwiatu, pokrój rośliny, wielkość, pora kwitnienia, ulistnienie i inne cechy uświadamiają mi bogactwo tej grupy roślin
Grażynko, moje cebulowe były sadzone w październiku i grzecznie siedzą w ziemi. Glina nie ociepla się zbyt szybko więc tulipany i inne nie poczuły skoków temperatury.
Kawałek słonecznego miejsca i można zapraszać astry do ogrodu, bo one z reguły lubią naszą gliniastą glebę i śląskie ciepłe powietrze
Kolejny nowobelgijski; uwielbiam takie pastelowe ale wyraziste jesienne kolory!:
Jadziu, może za płytko posadzone? Inny powód - ziemia czasem wypycha cebulki do góry. U mnie to się nie dzieje, bo wszystkie są wykopywane i sadzone na odpowiedniej głębokości w osłonkach.
Lidziu, aster savatieri u mnie nie jest zbyt późny ale może to dlatego, że mam dużo astrów późniejszych A rzeczony aster kwitnie w październiku, jeśli dobrze pamiętam.
Aster tatarski, to taka ciekawostka, bo rzadko zdąży w pełni zakwitnąć. U mnie sczerniał na wpół otwarty. Ale za oryginalność na pewno warty uwagi 'Treffpunkt' to co innego - rzuca się w oczy intensywnością kwitnienia!
Podobny do 'Crimson Brocade' jest ten aster:
Ewelinko tak, kocham astry i jesienny ogród! Nie mam za dużo miejsca ale mam ostry szpadel, którym ograniczam rozrastanie się astrów Kiedyś wymknęło mi się to spod kontroli i miałem niezły busz (czytaj: wbajzel)
Zgadzam się, co do kolorystyki; jak na tę porę roku genialna!
Madziu, do zrobienia zdjęcia całości ogrodu potrzebowałbym drona Rzadko ale czasem robię zdjęcia ogólne. Może takie Ci się spodoba (sprzed miesiąca)? :
Elżbietko, bardzo dziękuję w imieniu swoim i astrów Jeszcze kilka lat temu i ja byłem astrowym dyletantem, posiadającym "kilka kolorów" astrów. Teraz nie tylko kolor ale kształt kwiatu, pokrój rośliny, wielkość, pora kwitnienia, ulistnienie i inne cechy uświadamiają mi bogactwo tej grupy roślin