Arbuz z nasion

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Re: Arbuz wykiełkował

Post »

Moje arbuzy wysiane w poniedziałek(28.03.2011) dzisiaj tak wyglądaja:

Obrazek

Złoto Wolicy z 9 posianych nasionek wzeszło 9 roślinek(Legutko).
Z akcji wiosna 2011 od Neli z 5 posianych nasionek wzeszło 4 roślinki.
Janosik z własnego zbioru z 20 posianych nasionek wzeszło 19 roślinek.
Crimson Sweet z owocu kupionego w zeszłym roku w Makro z 20 posianych nasionek wzeszło 19 roślinek.
Ze wschodów jestem bardzo zadowolony.
wodnik
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, ladnie, ładnie ;:63 ;:63
Siałeś odrazu do kubków czy moczyłeś?
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

Nie moczyłem.Wysiewałem na spodek, na mokrą chusteczkę higieniczną i przykrywałem folią spożywczą, jak miały 2-3cm korzonki sadziłem do kubków. Spodek stawiałem na bojler elektryczny(stała temp.) Po dwóch dniach pokazywały sie pierwsze korzonki. Na trzeci i czwarty dzień wsadzałem do kubków. Wszystkie nasiona tak wysiewam. "Świeże nasiona," że tak powiem, wschodzą szybko i w dużych ilościach.
wodnik
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witja, toż to prawie uprawa towarowa :shock: - śliczne maluchy :uszy
Moje mają listek właściwy, ale pędzą do góry jak szalone.. :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

Część sadzonek w maju porozdaję znajomym, a część wysadzę do gruntu. Liczyłem się z mniejszymi wschodami, a okazało sie inaczej. Tak to nieraz bywa.
wodnik
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

O kurcze witia to mnie pocieszyłeś, myślałam, że ja mam dużo.. coś pod niecałe 20 sztuk :D
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

witia pisze: Janosik z własnego zbioru z 20 posianych nasionek wzeszło 19 roślinek.
Crimson Sweet z owocu kupionego w zeszłym roku w Makro z 20 posianych nasionek wzeszło 19 roślinek.
Ze wschodów jestem bardzo zadowolony.
Witam,

mam do Ciebie takie pytanie. Jak rozumieć to informację, że nasionka z własnego zbioru. Czyli co, zbierasz nasiona z dojrzałego owocu arbuza? myślałem, że tak się nie da?! oczywiście nasionka nie są drogie, ale jeżeli istnieje możliwość wysiania tego arbuza, który uda się pod folią to byłoby fajnie. Co robiłeś z nasionkami przez okres zimy? (trzymałeś w lodówce? czy nic specjalnego?)

Moje arbuzy zaczynają wypuszczać już drugiego liścia, czy to jest okres do rozsady? mam dość gęsto w donicy, od wykiełkowania w niej rosną.
x-suzana

Post »

Na torebce z Rosario F1 to oznaczenie F1 oznacza , że nie powtórzy cech po zbiorze nasion.
Złoto Wolicy np. nie ma tego oznaczenia F1 i pisze, że to mieszaniec więc pewnie można zbierać nasiona.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

suzana pisze:F1 oznacza , że nie powtórzy cech po zbiorze nasion.
Może nie powtórzyć.

Pozdrawiam
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Jak nie ma oznaczenia, że F1 ale pisze że mieszaniec, to oznacza to samo. Niskie prawdopodobieństwo, że coś powtórzy po zbiorze bo F!/mieszaniec oznacza krzyżówkę 2 różnych roślin. Tym nie mniej NADAL wyrośnie z tego JAKIŚ arbuz:D
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

wampirku, dowiedziałam się tu na forum, że arbuzy nie lubią przesadzania. Szkoda, że nie posiałeś do osobnych doniczek, bo potem można łatwo wyjąć z całą bryłką korzeniową, a tak jak są w kupie i trochę już duże, to trudno będzie, korzonki na pewno są poplątane.
Moim zdaniem za wcześnie jeszcze na sadzenie arbuza do nieogrzewanego tunelu, a co dopiero do gruntu.

Loeb ma racje, F1 i mieszaniec, znaczy to samo. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

wampir_wawelski pisze:
Witam,

mam do Ciebie takie pytanie. Jak rozumieć to informację, że nasionka z własnego zbioru. Czyli co, zbierasz nasiona z dojrzałego owocu arbuza? myślałem, że tak się nie da?! oczywiście nasionka nie są drogie, ale jeżeli istnieje możliwość wysiania tego arbuza, który uda się pod folią to byłoby fajnie. Co robiłeś z nasionkami przez okres zimy? (trzymałeś w lodówce? czy nic specjalnego?)

Moje arbuzy zaczynają wypuszczać już drugiego liścia, czy to jest okres do rozsady? mam dość gęsto w donicy, od wykiełkowania w niej rosną.
[/quote]

Nasiona zbierałem z dojrzałych arbuzów, wymyłem je pod wodą i wysuszyłem je w temperaturze pokojowej, tak 2-3 dni, potem do papierowej torebki i to przechowuję w suchym miejscu, w pokoju. Arbuzy powinno się pikować jak najwcześniej w stanie liścieni, bo źle znoszą przepikowania, dlatego zawsze je podkiełkowuję a potem sadzę do oddzielnych kubków.
Przepikuj je jak najszybciej. Moja rada podlej dobrze arbuzy przed pikowaniem, tak aby woda była na wierzchu ziemi tego pojemnika w którym je masz . Poczekaj tak z 15 minut i wyciągnij z tego pojemnika razem z ziemią. Potem delikatnie porozdzielaj je i wysadź do oddzielnych pojemniczków. Podlej tak, żeby miały mokro i postaw w cieniu, w ciepłym miejscu (temp. około 15-18*C). Z początku mogą Ci powiędnąć, ale potem odżyją i większość z nich powinna Ci sie przyjąć.
wodnik
magnoliama
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2011, o 13:10

Post »

Wzeszło mi 5 arbuzów z akcji.Mają po dwa listki.Tylko dlaczego są żółte?Poradżcie co mam robić,arbuzy mam po raz pierwszy. :?:
x-suzana

Post »

Moje też były żółte ale zielenieją.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

magnoliama pisze:Wzeszło mi 5 arbuzów z akcji.Mają po dwa listki.Tylko dlaczego są żółte?Poradżcie co mam robić,arbuzy mam po raz pierwszy. :?:
Te dwa pierwsze listki to liścienie. Jak jesteś niecierpliwy(a) to podlej je wapnovitem, za dwa dni będą zielone.
wodnik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”