wampir_wawelski pisze:
Witam,
mam do Ciebie takie pytanie. Jak rozumieć to informację, że nasionka z własnego zbioru. Czyli co, zbierasz nasiona z dojrzałego owocu arbuza? myślałem, że tak się nie da?! oczywiście nasionka nie są drogie, ale jeżeli istnieje możliwość wysiania tego arbuza, który uda się pod folią to byłoby fajnie. Co robiłeś z nasionkami przez okres zimy? (trzymałeś w lodówce? czy nic specjalnego?)
Moje arbuzy zaczynają wypuszczać już drugiego liścia, czy to jest okres do rozsady? mam dość gęsto w donicy, od wykiełkowania w niej rosną.
[/quote]
Nasiona zbierałem z dojrzałych arbuzów, wymyłem je pod wodą i wysuszyłem je w temperaturze pokojowej, tak 2-3 dni, potem do papierowej torebki i to przechowuję w suchym miejscu, w pokoju. Arbuzy powinno się pikować jak najwcześniej w stanie liścieni, bo źle znoszą przepikowania, dlatego zawsze je podkiełkowuję a potem sadzę do oddzielnych kubków.
Przepikuj je jak najszybciej. Moja rada podlej dobrze arbuzy przed pikowaniem, tak aby woda była na wierzchu ziemi tego pojemnika w którym je masz . Poczekaj tak z 15 minut i wyciągnij z tego pojemnika razem z ziemią. Potem delikatnie porozdzielaj je i wysadź do oddzielnych pojemniczków. Podlej tak, żeby miały mokro i postaw w cieniu, w ciepłym miejscu (temp. około 15-18*C). Z początku mogą Ci powiędnąć, ale potem odżyją i większość z nich powinna Ci sie przyjąć.