Czereśnia - cięcie

Drzewa owocowe
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia - cięcie

Post »

Metoda powyższa sprawdza się, o ile ciężka zima nie zmodyfikuje :wink: ale najprościej trzymać krótko cięciem letnim " za piątym liściem". Może być i za szóstym, siódmym, idzie o to by każdy roczny przyrost skrócić gdy rośnie bo więcej go nie trzeba - pąki kwiatowe zakładane są tylko u nasady.
I te przyrosty które już są można tak przyciąć wiosną, koło kwitnienia, kilka liści ponad kwiatem a wyrastające nowe lepiej uszczykiwac latem od razu, gdy osiągną długość, bo to skieruje energię na rozwój pąków kwiatowych. No i uszczknąć łatwiej a bez ryzyka zakażenia.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50

Post »

W temacie cięcia czereśni polecam ten przewodnik: https://www.canr.msu.edu/uploads/resour ... e3247).pdf

Są tam świetnie wyjaśnienia jak i kiedy ciąć przy różnych sposobach prowadzenia.
Ja najbardziej lubię opcje z centralnym przewodnikiem i najbardziej spodobał mi się Tall Spindle Axe.

Bardzo ciekawy jest też sposób prowadzenia Upright Fruiting Offshots, ale tutaj nie każda odmiana się nadaje. Wg tabeli powinny to być odmiany "spur-type", czyli raczej nie Kordia czy Regina, chociaż w publikacjach są wzmianki, że te odmiany też dobrze sobie radzą. Podjrzewam, że mogą też nadawać się odmiany średnio-silnie rosnące i słabo rosnące.

W polskim sadownictwie jest też znany sposób prowadzenia "na flagę". Metoda zaczerpnięta chyba z Włoch. Fajnie to wygląda. :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=JGhP7yuIY1A
Wg mnie to taka pochodna Upright Fruiting Offshots.

Zaskoczyła mnie też metoda Super Slender Axe przy której czereśnie można sadzić nawet co 50 cm (na karłowych podkładkach typu Gisela 3 czy Gisela 5). Wg mnie ten sposób prowadzenia świetnie nada się przy uprawie w donicach.
Dzonzi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lip 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaki sposób prowadzenia proponujecie? Mam Vegę, Burlat, Kordię i Reginę na podkładce Colt. Ziemia dosyć ciężka, gliniasta, ale nie sama glina, IV klasy. Stanowisko przewiewne i nasłonecznione na górce więc wody gruntowe głęboko. Mogę podlewać. Posadziłem zeszłej jesieni drzewka ok. 150 cm.
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54

Post »

Dzonzi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lip 2015, o 15:59

Post »

Dzięki Antek ;:304
mateo123
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:32

Post »

Witam, chciałbym odmłodzić ok 25 letnią czereśnie, najprawdopodobniej Rivan na podkładce antypka. Myślałem żeby wyciąć suche gałęzie sanitarnie oraz ściąć czuby aby obniżyć koronę. Drzewko wygląda jakby było w dobrej kondycji. Po mocnym cięciu czereśnia powinna wybić sporą ilością nowych gałęźi do formowania korony. Czy to dobry pomysł aby jednorazowo wyciąć ok 30-40% gałęzi?
Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Masz na myśli drzewo ze zdjęcia? Bo ono wygląda na 5 lat a nie 25.
Tak czy inaczej ja bym nie bał się przycięcia 30-40% części naziemnej.
Pozdrawiam,
Tomek
mateo123
100p
100p

Post »

Tak drzewo ze zdjęcia ma ok 25lat(ok 4m wysokości). Od kilku lat już nie rośnie praktycznie. U mnie na działce jest bardzo słaba piaszczysta gleba. Ze wzrostem drzew szału nie ma. Czereśnia owocuje co rok. Jeśli okryje siatką i ptaki nie zjedzą to wiaderko czereśni można zebrać. Jutro spróbuje przyciąć mocniej i zobaczę czy da dobre przyrosty w tym roku.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Jak masz miejsce to wsadź jeszcze jedną na czereśni ptasiej. Ta wygląda rzeczywiście słabo jak na 25 lat.
Tą po cięciu bardziej formuj, tj przyginaj gałęzie żeby szły bardziej w poziomie.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Mateo, kto Ci wcisnął antypkę na te piachy? ;:oj Sorki, nie mogłam się powstrzymać :wink:
Kolega dobrze radzi. Wsadź drugą na czereśni ptasiej, tylko wpierw przygotuj odpowiednio glebę. Czereśnie wolą glebę o pH neutralnym do lekko zasadowego oraz sporo obornika.
mateo123
100p
100p

Post »

Akurat tą czereśnie to nie ja sadziłem. Ale obok posadziłem już ja Lapins też na antypce(drzewko ma trochę ponad 2m po 4 latach). W opisach podkładek niby można znaleźć, że antypka jest dobrą podkładką na suche piaszczyste gleby i tym się kierowałem, przy wyborze. Nienawożę drzew i podlewam tylko w pierwszym 2 latach, żeby drzewa same budowały silniejszy system korzeniowy, może jedank powinienem coś podzucić od czasu do czasu. Jedyny nawóz to opadnięte liście i skoszona trawa. W miejscu gdzie jest sad zawsze zostawiam skoszoną trawę aby się tam rozłożyła.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

A nie masz jakiegoś obornika albo z taczkę, dwie kompostu tej 25-letniej chociaż dać do jedzenia? To potrafi zdziałać dużo.

Mam też obawy odnośnie pH twojej gleby czy tam nie jest sporo za nisko, aż ciężko uwierzyć, że nawet na słabej glebie tak słabo drzewo rośnie, oprócz ubogiej gleby musi być coś jeszcze typu niewłaściwe pH.

A na kwaśnej czereśnia potrafi stać w miejscu z przyrostem, dosłownie. Nada się cokolwiek - jakiś popiół z kominka, ogniska, wapno, etc. i myślę, że możesz w ciemno sypać nawet bez mierzenia pH.
Pozdrawiam,
Tomek
mateo123
100p
100p

Post »

Dwa lata temu sypałem popiół z drzew liściastych. W tym roku mogę rozrzucić obornik granulowany jeśli pomogło by to odżywić drzewo. Gdzieś na forum czytałem(chyba w postach Rossyant), że wapnowanie na piaszczystej kwaśnej glebie przynosi ofekt tylko na chwilę bo i tak pH szybko wraca do poziomu wyjściowego przez szybkie wypłukiwanie w głąb na piaskach.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

To wapnuj co rok lub dwa, jak masz sam piach i nie żałuj materii organicznej. Przyda się coś, co zatrzyma trochę składników mineralnych i trochę powstrzyma wypłukiwanie. Tylko wtedy jednak mierz pH gleby, żeby nie przesadzić.
mateo123
100p
100p

Post »

Dzięki za podpowiedzi. W tym roku rozsypie obornik granulowany bydlęcy wokół drzewa. Jak cięcie i obornik nie ruszą drzewa to na jesień pójdzie ponownie popiół drzewny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”