Czereśnia - cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Rysie
50p
50p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia - cięcie

Post »

Metoda powyższa sprawdza się, o ile ciężka zima nie zmodyfikuje :wink: ale najprościej trzymać krótko cięciem letnim " za piątym liściem". Może być i za szóstym, siódmym, idzie o to by każdy roczny przyrost skrócić gdy rośnie bo więcej go nie trzeba - pąki kwiatowe zakładane są tylko u nasady.
I te przyrosty które już są można tak przyciąć wiosną, koło kwitnienia, kilka liści ponad kwiatem a wyrastające nowe lepiej uszczykiwac latem od razu, gdy osiągną długość, bo to skieruje energię na rozwój pąków kwiatowych. No i uszczknąć łatwiej a bez ryzyka zakażenia.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W temacie cięcia czereśni polecam ten przewodnik: https://www.canr.msu.edu/uploads/resour ... e3247).pdf

Są tam świetnie wyjaśnienia jak i kiedy ciąć przy różnych sposobach prowadzenia.
Ja najbardziej lubię opcje z centralnym przewodnikiem i najbardziej spodobał mi się Tall Spindle Axe.

Bardzo ciekawy jest też sposób prowadzenia Upright Fruiting Offshots, ale tutaj nie każda odmiana się nadaje. Wg tabeli powinny to być odmiany "spur-type", czyli raczej nie Kordia czy Regina, chociaż w publikacjach są wzmianki, że te odmiany też dobrze sobie radzą. Podjrzewam, że mogą też nadawać się odmiany średnio-silnie rosnące i słabo rosnące.

W polskim sadownictwie jest też znany sposób prowadzenia "na flagę". Metoda zaczerpnięta chyba z Włoch. Fajnie to wygląda. :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=JGhP7yuIY1A
Wg mnie to taka pochodna Upright Fruiting Offshots.

Zaskoczyła mnie też metoda Super Slender Axe przy której czereśnie można sadzić nawet co 50 cm (na karłowych podkładkach typu Gisela 3 czy Gisela 5). Wg mnie ten sposób prowadzenia świetnie nada się przy uprawie w donicach.
Dzonzi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lip 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaki sposób prowadzenia proponujecie? Mam Vegę, Burlat, Kordię i Reginę na podkładce Colt. Ziemia dosyć ciężka, gliniasta, ale nie sama glina, IV klasy. Stanowisko przewiewne i nasłonecznione na górce więc wody gruntowe głęboko. Mogę podlewać. Posadziłem zeszłej jesieni drzewka ok. 150 cm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”