Cytryniec chiński ( Schisandra chinensis )- wymagania,pielęgnacja i inne

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytryniec chiński ( Schisandra chinensis )- wymagania,pielęgnacja i inne

Post »

Nad moimi cytryńcami posadzonymi ok 10 lat temu już dawno straciłem kontrolę. Rozrosły się niemiłosiernie i owocowały tylko raz. Natomiast moje nowe Sadova nr 1 rokują lepiej i już po 2 latach mamy nieliczne co prawda, ale pierwsze owoce. Tutaj pojawia się problem. Bo szkółkarze mówią, że powinno się je wiosna ciąć nad 12 - 15 pąkiem. Wynika z tego, że powinienem obciąć zwisające pędy, na fotce po lewej stronie. Czy na pewno. Może ktoś mądry podpowie?

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zagiel, spróbuję sprowadzić jakiś pęd z drzewa do ziemi i przysypać.
Ciekawe info co do poprawy owocowania cytryńca uzyskałam od Pana dyrektora arboretum w Bolestraszycach, a on z kolei dostał tą receptę od leśników. Owocowanie cytryńców ma poprawiać ściółkowanie ziemi liśćmi z lipy. Dyr. Piórecki twierdził, że faktycznie odkąd zaczęli ściółkować, owoców na cytryńcach jest więcej.
Jak tak przeglądam zdjęcia cytryńców na forum, to w porównaniu z moim rosną bardziej wegetatywnie. Mój jest posadzony blisko pnia pigwy, więc musi z nią konkurować. Wyraźnie wpływa to na zmniejszenie siły wzrostu i zwiększenie ilości kwiatów i owoców. Pomysł nie jest mój. Cytryńca posadzonego przy orzechu włoskim widziałam u mojego nauczyciela sadownictwa. Owocował szalenie, tyle że zbiór z tak wielkiego drzewa był problematyczny. Tak sobie myślę, że w naturze cytryńce tak właśnie rosną i sadzenie przy drzewie jest odtworzeniem ich naturalnego środowiska.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Ciekawi mnie bardzo jaki wpływ mają liście lipy na cytryńca. I dlaczego muszą to być liście lipy a nie np leszczyny, czy derenia. Ja moje cytryńce zawsze sciółkowałem korą sosnową. Do liści lipy nie mam dostępu, ale leszczyny czy dereni mam w bród. Tylko czy to mają być liście zerwane z drzewa, czy opadłe jesienią. I co zrobić z wiatrem, żeby tych liści nie rozwiewał po całym ogrodzie. Derenie sciółkuję skoszoną trawą i to na nie działa super.
Nie mam orzecha włoskiego i nie chcę mieć, ale czy można posadzić cytryńca na sośnie?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Co do rodzaju liści, to są to obserwacje leśników, które potwierdziły się w arboretum. Na pewno nikt ich nie zrywał z drzew, a ściółkował opadłymi. Rodzaj liści z pewnością ma znaczenie. Dla przykładu brzoza ,,tępi" rośliny dwuliścienne, więc jej liście raczej nie będą przez nie mile widziane. Lipę uwielbiają fiołki i widocznie cytryniec też, skoro potwierdziło się lepsze plonowanie.
Sosna może być zbyt widna dla cytryńca, bo on nie lubi zbyt ostrego słońca. Ewidentnie bardzo dobrze czuje się na liściastym drzewie.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Koegzystencja cytryńca z blisko rosnącym klonem może się sprawdzić w przypadku podlewania cytryńca lub w przypadku gdy mamy go wcześniej posadzonego (klon dosadzony był później).
Mój nie podlewany pięcioletni cytryniec rośnie 3 metry od starego klonu (pień o średnicy około 40cm). Pomimo ściółkowania liśćmi i drobnymi zrębkami klonów rośnie słabo i owocuje symbolicznie.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

To poczekam do przyszłego sezonu. Kora mi się sprawdza jako ściółka, co roku dosypuję w ogrodzie ponad 30 worków kory. Igliwie z sosem zostawiam pod borówkami i ocieplam nimi na zimę hortensje. Ale na wiosnę z reguły sprzątam spod roślin około 10 worków igliwia.
Poczekam na owocowanie Sadowy nr 1, Teraz bardziej martwi mnie, jak je ciąć.Bo już zaczynają bardzo się rozrastać A zauważyłem, że owoce rodzą się na górnej części pionowych pędów. Więc na płocie 180 cm, praktycznie wszystko nad płotem powinienem obciąć?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”