Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
magda2013
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )

Post »

Przemku jaka ty masz odmianę? Wygląda jak ta sklepowa czy smakuje podobnie?
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zostało mi troszkę roślin z tamtego roku które aktualnie kwitną, jest szansa na dochowanie się nasion?
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I nasion się worek dochowasz i się też rozsieją i będziesz miał chwastowisko rukolowe :lol: :lol: :lol: No u mnie zarosła pół jednej grządki i przelazła na drugą i też zarosła... Większość kwitnie i się pewnie znów rozsieje ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Akurat jadalny (i to całkiem niezły) chwast więc płakał nie będę :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

magda2013 Moja rukola to zwykły gatunek(czasami określa się ją jako włoska)-nasiona z Franchi Sementi. Co prawda firma ta posiada w swojej ofercie również odmiany rukoli ale tylko w bardzo dużych opakowaniach więc mimo, że chętnie bym je wysiał to z powodów finansowych wstrzymałem się z ich zakupem.
marta3145
50p
50p
Od: 30 wrz 2013, o 08:24

Post »

W internecie i w ogrodniczych spotkałam się z:
- Eruca sativa - rokietta siewna - listki okrągłe, kwiatki białe
- Rucola selvatica - rukola polna - liski podłużne, wicięte
- Diplotaxis teniufolia - listki bardzo wąskie "lancetowate".

Ja zasiałam rukolę (Eruca sativa) najpierw z rozpędu na rozsadę, bo myślałam, że ją trzeba traktować jak sałatę. A potem zobaczyłam, że są inne "odmiany" rukoli. Nie znam się na botanice, ale może jest na forum jakiś znawca rukoli i pomoże uporządkować wiedzę na ten temat albo chociaż zostawi namiary na jakąś lekturę. A może ktoś uprawia wszystkie trzy "odmiany"?

Mi posmakowała moja własna okrągłolistna rukolka ale chętnie spróbuje z pozostałymi, jeśli uda mi się zdobyć nasionka. Ciekawa też jestem czy one mogą się wzajemnie zapylać i krzyżować.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Witam.
Wysialam rukole> na op.jest rukola siewna .Sialam wcześnie już pod koniec lutego pod folią.Wzeszla ladnie ,w kwietniu przepikowalam do gruntu.Trochę się rozczarowalam wyglądem a raczej pokrojem roślin.Niewiele listków zjedliśmy,wyrosla do góry i wypuścila pączki ,będzie kwitnąć.Na zdjęciach Przemka to piękne rozrośnięte kępy, to można poszaleć i zrywać.Moje listki są szersze i tak naprawdę nie ma co zrywać :( Proszę podpowiedzcie jaką odmianę wysiać ,albo może coś żle zrobilam.
Malgosia
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Trzeba było jej uciąć kwiatostany. Moje też są szerokie - teraz już kwitną więc są też wysokie - prawie do ramion mi sięgają ;:306 ;:306
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

MalgosiaR pisze:Witam.
Wysialam rukole> na op.jest rukola siewna .Sialam wcześnie już pod koniec lutego pod folią.Wzeszla ladnie ,w kwietniu przepikowalam do gruntu.Trochę się rozczarowalam wyglądem a raczej pokrojem roślin.Niewiele listków zjedliśmy,wyrosla do góry i wypuścila pączki ,będzie kwitnąć.Na zdjęciach Przemka to piękne rozrośnięte kępy, to można poszaleć i zrywać.Moje listki są szersze i tak naprawdę nie ma co zrywać :( Proszę podpowiedzcie jaką odmianę wysiać ,albo może coś żle zrobilam.
Malgosia
Moja też wybija w kwiatostany. Jeden zostawię, ale resztę obrywam, żeby się rozrastała. U mnie też nie bardzo jest jeszcze co jeść. Prawdopodobnie mamy tę samą odmianę, bo moja też jest mniej strzępiona, niż np. na zdjęciach wyżej.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Rukola rośnie bardzo szybko. Woli chłód. Kwiaty zostawcie i poczekajcie na nasionka. Nie nadążaliście jej jeść lub czekaliście zbyt długo z konsumpcją :lol:
Katarinka
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 11:30

Post »

Moja kwitnie (na żółto) i chciałabym zebrać nasiona. Skąd będę wiedziała, że już czas na ich zebranie? Po zebraniu muszę je jakoś przygotować? Podsuszyć? Może głupie pytanie, ale nigdy nie zbierałam nasion :)
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

To nie jest głupie pytanie. Mogę podać tylko ogólne zasady, bo nie zbierałam nasion rukoli konkretnie.

Trzeba zebrać nasiona maksymalnie dojrzałe (suche i brązowe), kiedy już zaczynają się wysypywać albo ciut wcześniej. Osypanie się nasion oznacza straty w ich zbiorze i... samosiejki na grządce. (Zostawienie nasion na roślinie oznacza, że liście też się postarzeją i będą mniej smaczne).

Jeżeli zebrane, dojrzałe nasiona nie są wystarczająco suche (np. zmoczył je deszcz lub rosa), to trzeba je podsuszyć do przechowywania. Nie mogą być mokre, bo spleśnieją.

Nasiona przed wysiewem zwykle zaprawia się przeciw chorobom grzybowym.

Może ktoś uzupełni?
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

U mnie rukola zaczyna kwitnąć. Celowo pozwoliłam na to, by wiedzieć jaka to odmiana. Kwiaty są białe, więc to odmiana jednoroczna. Może sama się rozsieje i będzie wychodziła każdej wiosny na nowo :wink:
ogrodowo
Zapraszam :-)
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Będzie się rozsiewać na pewno. Zostawiłam w ubiegłym roku kilka sztuk na rozsianie, na niewielkiej grządce (niecałe 2 m2). Wyrosło jej mnóstwo, również poza grządką. Jest jednak pewien problem z takimi samosiejkami - rosną bez ładu i składu, a na dodatek nie tylko rukola, ale również inne cuda, które trzeba z tej gęstwiny systematycznie wybierać. W początkowej fazie wyrywałam całe roślinki z miejsc, gdzie wzeszła zbyt gęsto, a niektóre przesadzałam na łyse placki. W przyszłym roku chyba jednak posieję ją w rządki, chociaż nie wiem czy nie zrezygnuję z niej na rzecz wieloletniej, którą w tym roku pierwszy raz posiałam i bardziej mi smakuje, muszę jednak zobaczyć jak to będzie z jej wydajnością i odbijaniem po zimie.
Dorota
kik81
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 sty 2014, o 10:51

Post »

Ja zawsze zbierałem nasiona rukoli bo w zaprzeszłych latach ciężko było kupić.
Naciona będą w strączku podobnym do groszku/fasoli/bobu/rzepaku - oczywiście odpowiednio mniejszym.

Obecnie wg mnie nie warto zmierać nasion - dojrzewają długo a w tym czasie można już z tego miejsca po rukoli skonsumować np. szpinak i jeszcze raz rukolę.
To tylko moje zdanie - lecz warzywniak mam mały i musze mocno zarządzać miejscem.
Pozdrawiam Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”