Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion, proszę o porady

Post »

Mam pytanie, a skąd wziąć dorosłą kwitnącą roślinę? :shock:
queen992
50p
50p
Od: 2 lut 2012, o 10:06

Post »

dam wam rade.. dobra;)

meluzyna jak czesto przesadzasz plumerię? zalącz zdjęcie prosze.

ja zauważyłam po swoich roślinach że jak mają ciasno w doniczce to sie biorą za kwitnięcie. może dziwne mam sposoby ale skuteczne.
i druga rada - rośliny które mam w pokoju gdzie gra radio lepiej mi rosną.. szybciej i widzę że są ładniejsze.. może cos w tym jest .. oglądnijcie sobie na youtube - "inne głosy".
plumerii są setki odmian.. myśle ze zakwitnie tylko wlasnie.. to jest roślina dla cierpliwych.
pozdrawiam wszystkich:*
miłego dnia:D
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09

Post »

Oglądałem kiedyś film na discovery science, który właśnie wyjaśniał tą muzykoterapię na rośliny , jeśli dobrze pamiętam chodzi tu o wibracje :-) . Jeśli chodzi o doniczki to rzeczywiście radzą np. do pelargonii dawać mniejszą doniczkę by obficiej kwitła. Może to jest klucz do zakwitnięcia plumerii, jeszcze raz przytoczę agnieszkę, która mówiła, że jej plumeria była w bardzo małej i ciasnej doniczce i może dlatego zakwitła.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

No cóż ja jestem gotów czekać nawet 10 lat na kwiaty, choć mam nadzieję, że szybciej zakwitnie. Meluzyna po kwitnącą plumerię jedź do ameryki środkowej albo do azji są to już piękne drzewa utniesz kawałek nikt nie zauważy :lol: .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58

Post »

Spokojnie dziewczyny - bez nerw.... w takiej atmosferze to i chwasty się w ziemi chowają ;) zaraz wyjdzie słonko i wszystko ruszy w górę. Ja zaczynam na początku przyszłego tygodnia. Pierwsza bitwa z plumerią przegrana, ale to jeszcze nie koniec wojny.

Życzę wszystkim wielkich wzrostów ...i nie tylko, a przede wszystkim więcej entuzjazmu :heja

Pozdrawiam
Pit
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Piterrs witamy, grono wielbicieli plumerii rośnie :-) . Powodzenia z twoją plumerią o tak piękny kwiat warto walczyć :-) .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Moja roczna plumcia.
Joaquin
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Piękna plumeria, doświetlasz ją, ma wszystkie listki w, tym trudnym okresie dla roślin. Witaj na naszym Forum :D .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Moja plumeria wyglądała tak w październiku. 31 X obciąłem wszystkie liście i poszła spać do piwnicy (ok. 8stC). Pobudka nastąpi na początku marca, nowa doniczka, ziemia i dużo ciepła ;:161 , za kilka tygodni zapodam nowe zdjęcie.
Joaquin
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Wszyscy już nie możemy się doczekać wiosny :D, budzą się plumerie i zaczyna się robić cieplej.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

Nasionka dostarczone :D - trwa moczenie - tym razem bitwa o korzonki będzie prowadzona taktycznie - czyli każde nasionko będzie traktowane innym sposobem :) Pierwsze podejście kielkowanie na keramzycie zalanym wodą - jeden z forumowiczów twierdzi, że wschodzi 100/100 - w związku z tym, że moczy sie póki co tylko jedno nasionko - sprawdzimy metodę w dosłownym tego słowa znaczeniu - albo wyjdzie albo nie.

A tak odbiegajac od tematu po 3 dniach wykiełkowało 100% (4/4) bawełny ;:138 - ziarenka pochodzą z zasuszonych gałązek, które stoją w mieszkaniu od ponad roku jako ozdoba łazienki ;:4 spontaniczne podejście póki co się sprawdza.
Z innych ciekawostek - czekam na wyjście Kawy, Herbaty.

Trzymajcie kciuki :D

Pozdrawiam zakręconych ogrodników - nię mogę się doczekać na efekty eksperymentu z Plumerią
Pit
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Ja też kiełkowałem plumerie podobnie, na wacie i także udało się w 100% jak na keramzycie :-) . Też lubie egzotyczne rośliny, ale brak miejszca uniemożliwia mi dalsze wysiewy :-) , szkoda, że nie ma takiego nie kończącego się parapetu :lol:. Gratuluję za to skiełkowania bawełny. Powodzenia z nasionami plumerii.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
kasiakas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2013, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
w ubiegłym roku wysiałam 5 nasionek. Wzeszły wszystkie :D Do jesieni miały po kilka listków i ok. 10cm wysokości każda. Jesienią wszystkie listki opadły, a ja ograniczyłam podlewanie. Teraz wszytkie łodyżki jakby więdną :( są pomarszczone i jakby umierały :(
Czy to normalne????? Czy powinnam zacząć je częściej ppodlewać? Uda się jej jeszcze uratować???
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!! ;:145
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Możesz wstawić zdjęcia plumerii, łatwiej będzie zidentifikować problem.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

ehhhh ciągle nic - ale otrzymała wspaniały inkubatorek więc mam nadzieję, że docelowo mi to wynagrodzi :D
;:65
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”