Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Paczkovvsky
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2022, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

ścieżka

Post »

Witam, planuję budowę ścieżki z kostki granitowej łupanej, czy potrzebna jest do tego podbudowa pod tą kostkę jeśli gleba jest dość przepuszczalna ? a jeśli jest potrzebna to czy mogę wykonać podbudowę z pokruszonego gruzu betonowego ? mam trochę i mi zalega a wolałbym jak najmniejszym kosztem to zrobić. A może macie jakieś ciekawe rozwiązania z własnego ogródka ? Chętnie wysłucham wszystkich porad i opinii ;)
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp

Post »

Polecam zrobić podbudowę pod ścieżkę, nie ważne jaką masz tam ziemię. Na necie jest mnóstwo artykułów jak to dobrze zrobić, ale tutaj masz schemat mniej więcej jak to wykonać.
https://pozbruk.pl/wp-content/uploads/2 ... rzchni.png
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paczkovsky
Ja też radzę zrobić podsypkę pod ścieżką. Najpierw z grubszej frakcji ,potem z drobniejszej.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Re: Chwasty na scieżce

Post »

labeo pisze: 26 wrz 2020, o 14:05 Mam kłopot z utrzymaniem ścieżki, wykonana z kamienia wapiennego więc jest sporo piachu/ziemi między nimi i sporo zielska wyrasta. Macie jakieś sprawdzone metody żeby uniknąć ręcznej pracy z wyrywaniem? Jakieś opryski najlepiej naturalne ale i lekką chemię też w desperacji mógłbym zastosować.
A gdyby tak wyrwać te chwasty i posadzić coś co będziesz tolerować? Wtedy by chwasty już tam nie wyrastały.
Kamień wapienny, piasek? jeśli jeszcze masz tam słońce to aż się prosi o macierzankę wczesną. Mam taką co rośnie na 5cm i kwitnie na czerwono.
Fajnie by było poprawić ścieżkę i pod kamieniami umieścić agrowłókninę, co by pewnie zabezpieczyło nie tylko przed większością chwastów, ale też przez działalnością kreta/nornicy.
Awatar użytkownika
kiperwin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lip 2015, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Chwasty na scieżce

Post »

Folia, agrowłóknina ochronią ścieżkę przed chwastami tylko częściowo. Chwasty zawsze znajdą odrobinę ziemi do życia. Systematycznie trzeba je usuwać ręcznie lub chemią.
🍒
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

I dlatego zaleciłem posadzenie macierzanki, która lubi piasek i słońce i zaanektuje tę odrobinę ziemi wyłącznie dla siebie.
PrzemoBB
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2022, o 19:21

Czym zasypać fugi w płytkach chodnikowych żeby nie rosło zielsko?

Post »

Mam chodnik z płytek ozdobnych 20mx20m fugi w nim były wypełnione mieszaniną piasku ziemii i brudu i bardzo rosła trawa.
Wyczyściłem wszystko kercherem, między płytkami jest 1-2 cm czym to zasypać, żeby jak najsłabiej rosły chwasty?
Podbudowa w chodniku jest cienka i korzenie roślin są pod płytkami.
Myślałem o czymś co by powoli uwalniało jakąś sól albo coś czego rośliny nie lubią, ale nie wiem czy jest coś takiego.
Mam dużo iłu z urobku z wiercenia studni, myślałem tez o tym.
Proszę Was o radę.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widziałem coś takiego jak fuga żywiczna na kanale Dominik maluje, ale niestety do tej pory nie ma nowego filmiku, który pokazuje jak to wygląda po roku i jak mróz wpływa na taki rodzaj fugi.
Ja ma kostkę betonową i u mnie też pojawiają się chwasty ale oprysk raz na jakiś czas robi robotę.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”