Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lip 2022, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ścieżka
Witam, planuję budowę ścieżki z kostki granitowej łupanej, czy potrzebna jest do tego podbudowa pod tą kostkę jeśli gleba jest dość przepuszczalna ? a jeśli jest potrzebna to czy mogę wykonać podbudowę z pokruszonego gruzu betonowego ? mam trochę i mi zalega a wolałbym jak najmniejszym kosztem to zrobić. A może macie jakieś ciekawe rozwiązania z własnego ogródka ? Chętnie wysłucham wszystkich porad i opinii ;)
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp
Polecam zrobić podbudowę pod ścieżkę, nie ważne jaką masz tam ziemię. Na necie jest mnóstwo artykułów jak to dobrze zrobić, ale tutaj masz schemat mniej więcej jak to wykonać.
https://pozbruk.pl/wp-content/uploads/2 ... rzchni.png
https://pozbruk.pl/wp-content/uploads/2 ... rzchni.png
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paczkovsky
Ja też radzę zrobić podsypkę pod ścieżką. Najpierw z grubszej frakcji ,potem z drobniejszej.
Ja też radzę zrobić podsypkę pod ścieżką. Najpierw z grubszej frakcji ,potem z drobniejszej.
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Re: Chwasty na scieżce
A gdyby tak wyrwać te chwasty i posadzić coś co będziesz tolerować? Wtedy by chwasty już tam nie wyrastały.labeo pisze: ↑26 wrz 2020, o 14:05 Mam kłopot z utrzymaniem ścieżki, wykonana z kamienia wapiennego więc jest sporo piachu/ziemi między nimi i sporo zielska wyrasta. Macie jakieś sprawdzone metody żeby uniknąć ręcznej pracy z wyrywaniem? Jakieś opryski najlepiej naturalne ale i lekką chemię też w desperacji mógłbym zastosować.
Kamień wapienny, piasek? jeśli jeszcze masz tam słońce to aż się prosi o macierzankę wczesną. Mam taką co rośnie na 5cm i kwitnie na czerwono.
Fajnie by było poprawić ścieżkę i pod kamieniami umieścić agrowłókninę, co by pewnie zabezpieczyło nie tylko przed większością chwastów, ale też przez działalnością kreta/nornicy.
- kiperwin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lip 2015, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Chwasty na scieżce
Folia, agrowłóknina ochronią ścieżkę przed chwastami tylko częściowo. Chwasty zawsze znajdą odrobinę ziemi do życia. Systematycznie trzeba je usuwać ręcznie lub chemią.
🍒
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
I dlatego zaleciłem posadzenie macierzanki, która lubi piasek i słońce i zaanektuje tę odrobinę ziemi wyłącznie dla siebie.
Czym zasypać fugi w płytkach chodnikowych żeby nie rosło zielsko?
Mam chodnik z płytek ozdobnych 20mx20m fugi w nim były wypełnione mieszaniną piasku ziemii i brudu i bardzo rosła trawa.
Wyczyściłem wszystko kercherem, między płytkami jest 1-2 cm czym to zasypać, żeby jak najsłabiej rosły chwasty?
Podbudowa w chodniku jest cienka i korzenie roślin są pod płytkami.
Myślałem o czymś co by powoli uwalniało jakąś sól albo coś czego rośliny nie lubią, ale nie wiem czy jest coś takiego.
Mam dużo iłu z urobku z wiercenia studni, myślałem tez o tym.
Proszę Was o radę.
Wyczyściłem wszystko kercherem, między płytkami jest 1-2 cm czym to zasypać, żeby jak najsłabiej rosły chwasty?
Podbudowa w chodniku jest cienka i korzenie roślin są pod płytkami.
Myślałem o czymś co by powoli uwalniało jakąś sól albo coś czego rośliny nie lubią, ale nie wiem czy jest coś takiego.
Mam dużo iłu z urobku z wiercenia studni, myślałem tez o tym.
Proszę Was o radę.
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widziałem coś takiego jak fuga żywiczna na kanale Dominik maluje, ale niestety do tej pory nie ma nowego filmiku, który pokazuje jak to wygląda po roku i jak mróz wpływa na taki rodzaj fugi.
Ja ma kostkę betonową i u mnie też pojawiają się chwasty ale oprysk raz na jakiś czas robi robotę.
pozdrawiam
Ja ma kostkę betonową i u mnie też pojawiają się chwasty ale oprysk raz na jakiś czas robi robotę.
pozdrawiam