Koty kontra rośliny

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Coleus Canina-odstrasza psy i koty?

Post »

... zwany psim Coleusem. Interesuje mnie ta roślina ze względu na swoje właściwości stanowiące naturalną barierę chroniącą przed niechcianymi wizytami psów i kotów. Kochamy zwierzaki, ale chyba każdy ma w ogrodzie miejsce, które czworonogi odwiedzać nie powinny. U mnie w moim żurawkowie ostatnio z przyczyn bliżej nieznanych nagle zaczęły więdnąć trzy rosnące obok siebie Żurawki. Myślę, że przychodzące w nocy do ogrodu psy, wypuszczane na noc przez sąsiadów mogły je załatwić :? Czy ktoś ma tę roślinę? Czy nie jest przereklamowana? Planuję na wiosnę zakup większej ilości ...
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Coleus Canina-odstrasza psy i koty?

Post »

widać, że roślina mało popularna ...
Ewelinka231281
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 cze 2012, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lorrie, nie wiem czy pomogę, bo sama nie mam tej roślinki, ale w ostatnim odcinku Mai w ogrodzie była właśnie mowa o tym, że odstrasza koty i psy.
Jak kupisz i będzie działał odstraszająco to daj znać, mam ten sam problem ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Nie odstrasza, wręcz przeciwnie.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aneto, skad to stwierdzenie?
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Z własnego ogrodu. Dwa razy kupowałam i dwa razy koty w nich się wylegiwały, podgryzały, w końcu zżarły. Wszystkie koty z okolicy. To chyba najlepszy dowód na to, że jednak nie działa :wink:
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hehe więc to chyba najlepszy wabik dla zwierzaków :-) :-) :-)
Athenka
50p
50p
Od: 13 kwie 2007, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakich roślin w ogrodzie nie lubią koty?

Post »

Ja również mam problem z kotami w ogrodzie (koty sąsiadów), moje wnioski i apel do włascicieli wypuszczanych kotów (na zrozumienie nawet nie liczę, puszczę w przestrzeń ale przynajmniej wywale z siebie co o tym sądzę):

- zacznę od szkód - podkopywanie bylin z donic, wysypywanie z nich ziemi, obgryzanie wrzosów, załatwianie potrzeb fizjologicznych co w upalnie dni jest nie do zniesienia, ja chcę żeby mój ogródek pachniał a nie śmierdział kupami i sikami
- dlaczego właściciele kotów uważaja że ich zwierzaki wypuszczone z domu mogą biegac gdzie chcą i robić co chcą (samo wypuszczanie kota z domu jest potwierdzeniem na to), koty NIE MUSZĄ wychodzic z domu żeby dobrze funkcjonować. Gdybym miała psa i biegałby innym po ogródkach - wtedy byłby problem i to nie jest akceptowane, miałabym policje pewnie w domu. A kot tez ma zęby i sra gdzie popadnie. Skoro jest obowiązek sprzątanie po psach to dlaczego nie powinno sie tego robić po kotach? Znam posiadacza kota, który irytował sie że psie odchody wszędzie, a ja zapytałam czy on wypuszcza kota z domu... i tu się zmieszał bo nie kontroluje gdzie jego kot się załatwia, obraził się:)
- nie mam zamiaru dalej inwestować w odstraszacze czy inne skórki pomarańczowe, to niech właściciele pilnują żeby ich koty nie załatwiały się w czyichś ogródkach (bzdura że koty mieszkające w domu załatwiaja sie tylko do kuwety). Śmiesznym jest również jak to właściciele kotów na czyjeś narzekanie na kupy w ogródkach odpowiadaja jak mają je humanitarnie odstraszać. sami je pilnujcie.
- odstraszacze ultradźwiekowe są jak najbardziej słyszalne dla ludzi, ich pisk doprowadza nie tylko do szału koty ale również i ludzi - to podpowiedź dla tych którzy zastanawiaja sie nad takim zakupem.
- pryskanie wodą odstrasza na chwilę, jak zamykam drzwi na taras - zaraz się złażą, nie jestem w stanie stac w oknie i czatować
- strzelac z wiatrówki nie będę ale nie będę też zupełnie bezczynna
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Jak znajdziesz skuteczną metodę, to daj znać.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Michalina
50p
50p
Od: 9 gru 2010, o 17:10

Post »

Ależ jest na to rada. Zamiast wysilac się na " pachnący" ogród , teren wybetonowac lub wyłożc przesliczną kostką Bauma.
Ewentualnie wokół posadzic gustowne żywotniki kolumnowe i postawic może donicę z pelargonią / koty nie lubią jej zapachu/.
Krety wytłuc , myszy i nornice wytruc , podobnie jeże i ślimaki. Następnie począwszy od wczesnej wiosny często stosowac
środki owadobójcze bo przcież może coś przyfrunąc . Ptaki nie będą przylatywac i nie zanieczyszczą takiego ładnego
i sterylnego ogródka. A tak na prawdę to jest interesujace co tacy przeciwnicy kotów robią z własnymi śmieciami i
odpadkami?? Czy interesują się własnymi ściekami?
Athenka
50p
50p

Post »

Michalina pisze:Ależ jest na to rada. Zamiast wysilac się na " pachnący" ogród , teren wybetonowac lub wyłożc przesliczną kostką Bauma.
Ewentualnie wokół posadzic gustowne żywotniki kolumnowe i postawic może donicę z pelargonią / koty nie lubią jej zapachu/.
Krety wytłuc , myszy i nornice wytruc , podobnie jeże i ślimaki. Następnie począwszy od wczesnej wiosny często stosowac
środki owadobójcze bo przcież może coś przyfrunąc . Ptaki nie będą przylatywac i nie zanieczyszczą takiego ładnego
i sterylnego ogródka. A tak na prawdę to jest interesujace co tacy przeciwnicy kotów robią z własnymi śmieciami i
odpadkami?? Czy interesują się własnymi ściekami?
Proszę spojrzeć, to jest tekt napisany dla typowo zacietrzewionego obrońcy kotów, wyolbrzymi, poprzekręca, zrobi bałagan słowny. Szanowna Pani, nie lubię zywotników i pelargonii, kocham róże, lawendę, wrzosy, budleje, mam 2 budki lęgowe i karmniki zimą, nawet ślimakom daję obżerać moje funkie a myszom zjadać cebulki kwiatowe więc przyroda kompletnie mi nie przeszkadza, przeszkadza mi że właściciel kota ma w nosie co jego kot robi poza domem a potem ma np pretensje że ktoś trutkę wysypał i kotek się zatruł. Porównywanie kociej kupy na moim kapciu do globalnego problemu ścieków jest conajmniej nie na miejscu. Nie pisałam niczego o sterylności, pani tekst jest tylko wylaniem jadu i złośliwości "kociej mamy". Przykre.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Athenka, pewna jesteś, że warto odpowiadać ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Athenka
50p
50p

Post »

Tula pisze:Athenka, pewna jesteś, że warto odpowiadać ?
niektórzy po prostu nie próbują zrozumieć co przeczytali, wyrywaja z kontekstu i potem wychodzi bełkot pełen jadu, nie warte dyskusji. :wink:
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06

Post »

Athenka popieram i podpisuję się pod Twoją wypowiedzią obiema rękami ;:303
Chodzi tylko o odpowiedzialność właścicieli piesków i kotków i zrozumienie innych .
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Waszą dyskusję posumuję : świat należy do wszystkich nie tylko do ludzi i każdy ma prawo do życia do jakiego jest stworzony. Nie jest winą zwierząt, że nie mają takiego rozumu jak człowiek. Człowiek rozumny a wyrządza większe szkody niż nie jeden kot wystarczy popatrzeć po weekendzie na poszycie leśne, pasy przy dogach itp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”