Przydomowa hodowla kur cz.1
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowa hodowla kur
Część kur zaczęła się nieść po 5 m-cach a reszta o wiele póżniej ,a były w tym samym wieku jak kupowałam kurczaki,czyli 6 tyg.Od czego to zależy to nie wiem.Teraz te co wcześniej zaczęły się nieść dają duże jajka ,a te póżniejsze takie średniaki.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do jakiego wieku niosą jaja. Jak bym kupiła trzy kury pół roczne i z trzy kurczaczki to te starsze zaakceptują je czy nie.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Te fermowe kury zaczynają się nieść ok. 16 tygodnia, a niosą jajka dokąd żyją. Oczywiście z roku na rok ta ilość jajek będzie mniejsza. Raczej powinny się zaakceptować chociaż na początku może to wyglądać drastycznie bo będą ustalać hierarchię ale gdy jednak okaże się że nie zaakceptują się to trzeba będzie oddzielać.
Pozdrawiam Paweł
- Milcia120
- 500p
To chyba lepiej kupić kurki już niosące a jak zacznie się kwoczyć to podłożyć jaja żeby pisklaczki były.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Nie zawsze, a raczej rzadko kury wyklute w wylęgarniach chcą siadać na jajkach. Chyba, że jest to silka- ponoć najlepszymi kwokami są kurki jedwabiste.
Pozdrawiam
- Milcia120
- 500p
Będę szukać kur z małych hodowli nie chcę z "przemysłu"
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dobry pomysł ale ja bym nie przykrywała z obawy że nie urośnie, lepiej odgrodzić czymś łatwym do rozmontowania np. siatką (leśna jest tańsza).Drako pisze:Wpadłem na pomysł obsiania kawałka podwórka zieleniną na nawóz zielony coby z niego kurki mogły skorzystać. Myślę o facelii i czymś motylkowym (łubin słodki?). Plan jest taki, by obsiać i np. zakryć gałęziami coby kochane dranie nie rozgrzebały. Jakie gatunki roślin na nawóz zielonych nadadzą się jeszcze na taki "zielnik"?
Co do wyboru roślin to sprawdzi się każde zboże (w sensie takiej trawki) , może być peluszka.
My zbieramy w lesie pokrzywy, kury rzucają się na nie i mogą zjeść jej bardzo dużo naraz.
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
Witam. Mam 6 młodych niosek i chciałabym jeszcze dokupić 2 kury jedwabiste. I tu mam problem, ponieważ nie chcę koguta. Nikt, nie chce sprzedać bez kogutka. Czy ktoś z forumowiczów wie może, czy gdzieś jednak można kupić po prostu same kurki?
Bożena
- witch
- 1000p
Nie wiem ale na koguta mam sposób.
Podtuczyć i na rosół
Podtuczyć i na rosół

-
- 50p
Tak. Tylko, że byłby to dość drogi rosół - tak ok. 30 zł. Poza tym silki maja czarne mięso - nie każdy to "przetrawi". Poza tym - jak zabić taki chodzący "wacik"? 

Bożena
- witch
- 1000p
Faktycznie, sama bym nie chciała
To dziwne że nie można kupić samych kurek.

To dziwne że nie można kupić samych kurek.
- Aquaforta
- Kontakt:
W stadzie gdzie są same kury jedna zaczyna pełnić rolę przywódcy. I ta kura-szef nie znosi jajek. Więc może jednak dać żyć kogucikowi..?
Pozdrawiam
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Kontakt:
Mam pytanie jaka jest potrzebna minimalna powierzchnia trawnika przypadająca na jedną kurę nioskę, tak aby trawnik nie zamienił się w klepowisko. Planuję zakup 2-3 kur do małego przydomowego ogródka ale nie chciał bym aby zamieniły teren w ubite błoto. Idealnie było by aby pełniły funkcję ekologicznej kosiarki
Posiada ktoś z forumowiczów takie doświadczenia ?

Posiada ktoś z forumowiczów takie doświadczenia ?
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
-
- 50p
Koguciki są fajne, ale: po pierwsze moje 6 ew. w przyszłości może 8 kur, na jednego koguta może się okazać trochę za mało i mogą wykazywać "zespół kurzego zmaltretowania"
a chciałabym, żeby były także ozdobą. Po drugie - kurnik mam za ścianą sypialni i nie ma opcji, żeby ktoś mi piał np. o 4.00 rano. Wystarczy mi pies, budzący mnie o 5.45 o do sekundy 

Bożena
- Aquaforta
- Kontakt:
No tak, temperament kogut może mieć różny. Mam zamiar spróbować u siebie zrobić "selekcję odwrotną" wśród kogucików (nieseksowane kurczaki). Teoretycznie będzie ich 5-4. Najsilniejszy dominator na rosołek, po ustaleniu kolejnego dominanta znowu rosołek. I mam nadzieje zostawić najspokojniejszego kogutka. Czy się uda- zobaczymy za kilka miesięcy 

Pozdrawiam