W sytuacji gdy przeleję roślinę lub myślę , że mogłam przelać , to patyczkiem
delikatnie nakłuwam ziemię głębiej by dotlenić korzenie i ułatwić odprowadzanie
wody .
Ogród warzywny na balkonie
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród warzywny na balkonie
Witajcie, jakie odmiany pomidorka uprawiacie na balkonach? Ja zainwestowałam w odmianę tarasową Vilma. Wygląda pięknie - nieduży, zgrabny krzaczek z małymi, czerwonymi kuleczkami owoców. Jako roślina ozdobna - super. Nie potrzebuje dużego pojemnika, nie wymaga nawożenia (przenawożona wyrasta w wielki krzaczor, który słabo owocuje).
Ale ma jedną wadę. Chociaż owoce są śliczne, zdrowo wyglądają i są aromatyczne - to smakują nijako. Nadają się do skubania prosto z krzaka. Po zerwaniu szybko tracą atrakcyjny zapach i robią się niesmaczne.
Ale ma jedną wadę. Chociaż owoce są śliczne, zdrowo wyglądają i są aromatyczne - to smakują nijako. Nadają się do skubania prosto z krzaka. Po zerwaniu szybko tracą atrakcyjny zapach i robią się niesmaczne.
Pozdrawiam, Ilona
-
- 50p
- Od: 16 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w donicach 10l uprawiam Gartenperle. W stosunku do Vilmy na pewno znacznie więcej pomidorków z krzaka. Odmiana płożąca. Skórka bardziej cienka niż w Vilmie. Bezproblemowe.
-
- 200p
- Od: 5 lut 2018, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świnko
Ja w tym roku wysiałam kilkanaście odmian pomidorów Dwarf
To pomidory dedykowane uprawie pojemnikowej/ donicowej, krępe, zwarte niskie (samokończące) krzaczki a owoce mają różną wielkość od koktajlowych po całkiem spore befsztyki
Jest osobny wątek o Dwarfach
Ja w tym roku wysiałam kilkanaście odmian pomidorów Dwarf
To pomidory dedykowane uprawie pojemnikowej/ donicowej, krępe, zwarte niskie (samokończące) krzaczki a owoce mają różną wielkość od koktajlowych po całkiem spore befsztyki
Jest osobny wątek o Dwarfach
Pozdrawiam Czarna