Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Tomku, pomimo,iż nie jestem fanką dużych odmian to serdecznie gratuluję . Piękna ;:333
Forumowiczka Kasia...;)
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś zerwałem największą dynię Bambino, waga 19kg.
ewamaria
100p
100p
Od: 9 sie 2012, o 10:01

Post »

Tomku, Johny, gratuluję i cieszę się z Wami. To naprawdę duża frajda...własne, dorodne dynie. Przeżywałam to w ub.r. W tym roku, niestety, totalna klapa u mnie z dyniami. Ale miło dowiedzieć się, że komuś się udało. Jeszcze raz gratuluję (i trochę Wam zazdroszczę).
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Pośpieszyłam się :( i za wcześnie zerwałam dynie ambar. Nie rosły już, przy pukaniu wydawały głuchy dżwięk. Po rozkrojeniu jednak widzę, że trochę im brakuje. Są blade w środku. Czy jest szansa, że dojdą leżąc w spiżarni? Czy lepiej się nie łudzić?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Dynie dojrzeją w spiżarni. Teraz jest jeszcze za wcześnie. Ja też zerwałam te największe, ułożyłam na tarasie i czekam, aż stwardnieje skórka i zaschną ogonki. Potem włożę je do piwnicy. Dynia to jesienne i zimowe warzywo nie ma się co spieszyć z jedzeniem, bo można się rozczarować. W ubiegłym roku późne odmiany Lunga di Napoli i Muscade De Provance były dojrzałe w grudniu, bez porównania lepsze od rozkrojonych wcześniej. Oczywiście te z rodzaju maxima dojrzewają szybciej, około miesiąca od zerwania.
A co do odmiany Ambar, wg mnie słabo plenna i kiepski smak, polecam Hokkaido.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Doradźcie mi czy zerwać już Blue Hubbard i niech leżakuje w domu czy lepiej jak jeszcze powisi na krzaku?
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Ja już swoje zaczynam powoli zbierać, za długo też nie ma co "na polu" trzymać, u mnie w zeszłym roku kilka (zawiązanych w czerwcu) przejrzało i "wybuchło", zapach bezcenny :roll:
Kontra, obejrzyj ogonek hubbarda, jeśli zaczyna się robić drewniany- ścinaj.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p

Post »

Dzięki wegetarianko, poczekam więc z konsumpcją pozostałych. O hokkaido dowiedziałam się dopiero czytając to forum. Kupiłam więc najpiękniejszą w sklepie, wydłubałam nasionka i czekam z niecierpliwością na nowy sezon. Rzeczywiście była smaczna i cudna w kolorze. :wink:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Nasiona dyni Hokkaido, inaczej Uchiki Kuri, można kupić w markecie LM, pochodzą z firmy Vilmorin.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

oxalis pisze:Kupiłam więc najpiękniejszą w sklepie, wydłubałam nasionka i czekam...
Będziesz miała szczęście jeśli nie trafiłaś na okaz, który został zapylony pyłkiem innej odmiany, inaczej w przyszłym sezonie doczekasz się krzyżówek niekoniecznie niemile widzianych :wit
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p

Post »

No tak... Więc będę miała niespodziankę. Dobrze, że pamiętam wygląd i smak tej kupnej, więc będę miała do czego porównać :lol:
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oxalis, dojrzałość dyni nie sprawdza się pukaniem, lepsze jest wbicie paznokcia. Dynia po zakończenia rośnięcia jeszcze dojrzewa na krzaku, niedojrzałe nie będą się dobrze przechowywały i nie będą tak smaczna jak dojrzałe. W wielu odmianach dojrzałość można też ocenić po wyglądze ogonka, zasychający świadczy, że dynie można i zwykle już trzeba od razu zerwać.
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09

Post »

I ja się pochwalę. :oops: Pierwsza przygoda z dynią Big Max. :D Ale chyba coś nie tak poszło, bo największa strasznie popękała. :?

Obrazek
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Caterino, możesz pokazać na zdjęciu lub w linku mandolinę, której używasz, o ile polecasz? To jest jakiś jednofunkcyjny przyrząd czy kombajn? ;)
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Ja dziś też zaczełam dyniobranie, by wykorzystać ciepłe dni zerwałam pierwsze boston marrow i blue kuri. Postawione od południowej strony domu niech im teraz ładnie zaschnie skórka :) Z tymi drugimi jest o tyle problem że strasznie pozaszywały się w trawie, a zielone w zielonym trudno dojrzeć :lol:
Ania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”