Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

Pudelko kartonowe,lub jakaś skrzyneczka .Z jakiegoś sklepu sobie przynieś.A gazeta żeby oddzielić pomidory bo jak jeden zacznie się psuć to zarazi tego obok.dobre jest też siano wtedy latwiej poprzekladać.Fajne jest też zdobyć takie plastikowe wytloczki jak w marketach są ulożone czasami owoce ale to już jak ktoś ma możliwośc ,Ale zapewniam że zwyly karton tez wystarczy.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja robię jak Małgosia. Powoli tez się już zbieram do pokusy. Ponieważ jest zdrowa to będę zrywać całe grona. Część pomidorów pójdzie na okna, reszta na piętro (tam jest chłodniej, bo nie ogrzewam, ale ciepło idzie do góry, więc cieplej niż w piwnicy i mniej wilgoci). Potem je codziennie przeglądam, ewentualnie co dwa dni, aby wyrzucić psujące się owoce. W zeszłym roku jeszcze w grudniu jadłam pomidory, mimo iż od lipca miałam łodygową ZZ.
Reda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 cze 2013, o 16:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszyscy piszą o piwnicy, tak więc sprecyzujmy. Jakie są najlepsze warunki by przechowywać te pomidory?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam piwnicę wilgotną (teren gdzie kiedyś były stawy, sporo żył wodnych) dlatego tam ich nie daję. Wszystko zależy od tego jak u nas to pomieszczenie wygląda.
Te na parapetach łatwo kontrolować (i podjadać). W chłodnym miejscu (ja w spiżarni) trzymam te warzywa co mają być dłużej. Ja nawet kupując pomidory lubię wybrać takie mniej dojrzałe i tam położyć, aby je mieć na dłużej.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Reda.. Jak pisałam wcześniej, zielone pomidory przechowuję w piwnicy w bloku. Układam je pojedynczymi warstwami w kartonach lub w wytłoczkach po jajkach i co kilka dni przeglądam, żeby wybrać dojrzałe i wyrzucić zepsute. W piwnicy jest sucho bo są tu rury od ciepłej wody i c. o.
Pozdrawiam , Bożenka.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Mój kotek wlazł dziś do szafy rano, spryciula sama ją otwiera, wlazła do kartonu z pomidorami już 2 raz, po pierwszym razie karton schowałem. Ale w sumie dobrze wyszło bo okazało się że trzy pomidory są do wyrzucenia a reszta już prawie całkowicie dojrzała a nie minął nawet tydzień. (nie zaglądałem do nich wcale ;:223 ) Są bardziej czerwone niż zielone i spokojnie mógłbym kilka zjeść. Myślałem że to dłużej potrwa ale były dość mocno przyrumienione, wręcz czerwonawe jak je zbierałem do tego wysoka temp i mogę chyba zacząć robić przecier bo nie zjem ich wszystkich:P
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie część P-20 była zaledwie smagnięta fioletem, reszta czerwona. Bardzo smaczne w smaku, czy dawać na akcje?

Czy ktoś potrzebuje nasiona kosmosu ( mieszanka)?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GrazynaW a mas zmoże zdjęcia? :D Co do nasion to pewnie, że daj. Na pewno będą chętni (choćby ja, bo uwielbiam kosztować pomidory).
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Alyaa proszę:

Obrazek

( tylko te 2 górne pomidory są inne).

P-20 zapalone kolorem w smaku bardzo dobre, słodkie, nie mają tego kwasu w sobie.
U mnie zostają na następny rok.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ładnie wyglądają, a tym bardziej jak są smaczne to ja je chcę. Mój mnie chyba wyśmieje, bo w tym roku miałam jakieś 175 krzaków, ale tylko 3 gatunki, a na przyszły rok planuje z akcji mieć dużo różnych :D Niestety w sklepach paczki nasion duże i drogie, więc nie mam takiej możliwości, by kupić 20-30 gatunków (no i bym musiała w necie kupić, a tu przesyłka jeszcze). Patrząc na te Twoje mi się przypomniało zdarzenie z moją mamą :D To już lata temu było (brak internetu ludzie się wymieniali nasionami tak jak się spotkali) i mama dostała sadzonki pomidorów i papryk fioletowych. Ponieważ pierwszy raz je miała, a z sąsiadów nikt nie miał to nie wiedzieli, że tak dziwnie zmieniają kolor. Moja mama myślała, że to jakaś choroba i je wszystkie wyrzuciła. Potem się z niej śmiano :D
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

Jeszcze sporo owoców a tu już przymrozki :(
Obrazek
Pozdrawiam ED.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Mam nadzieję, że wątek odpowiedni.

Jakiś czas temu, wracając z przystanku zauważyłem wystające z kubła na odpady organiczne takie oto cudeńka. To na pewno są pomidory, nie znam niczego innego co ma pomidorowe łęty i pomidorowy zapach owocu a pomidorem nie jest. :lol: Owoce są naprawdę maleńkie. Czy może ktoś miał taką odmianę i wie o niej coś więcej?

Obrazek

czy tylko ja czaję się przy koszach w oczekiwaniu na cuda roślinne...?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Nie martw się, nie tylko ty. Ja się dzisiaj załapałam na likwidację niemieckich pięknych klombów i mam nasiona super czerwonej trawy Pennisetum glaucum Purple Baron i werbeny patagońskiej :tan

A wracając do tematu, gdzieś, chyba u Tournesol, widziałam opis takich mini pomidorków.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Jak to dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam takiego bzika! ;:300

Dziękuję za wskazówkę, idę szukać. :D
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Drako kilka stron wcześniej wklejałam foto moich maciupeńkich Red Currant.
Możliwe że właśnie tego pomidora znalazłeś.

ooo tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p4149752
Pozdrawiam Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”