Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Ja zrobiłam dokładnie tak, jak napisał Mieczysław - sprawdziło się super, chociaż żarówka wcale nie była wypasiona! Dużo daje wyłożenie środka folią.
Jeżeli chodzi o temperaturę, to też nie ma problemu - żarówka na tyle rozgrzewa powietrze w środku, że roślinki maja tam jak w gniazdeczku :D (pod warunkiem, że żarówka nie wisi zbyt nisko, trzeba na to uważać, żeby nie było im ZA gorąco). Siałam z początkiem listopada, miałam w domu temperaturę 16-19 stopni, a im było cieplutko (żarówka dogrzewała powietrze w pudełku do 22-23st), pudełko stało pod stolikiem, świeciłam im ok 12 godzin, całą zimę pięknie rosły. Polecam ten sposób, bo nie jest trudny, a bardzo skuteczny!
Jak dotrę do zdjęcia z tamtego czasu, to tu wrzucę.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Akwelan_2009 i onectica biorąc sobie Wasze cenne rady do serca postanowiłem od ręki stworzyć taką naświetlarkę. Zajęło mi to 3 godziny. Wykorzystałem płytę osb oraz karton. Oto efekty:

Obrazek

Obrazek

Jaka Waszym zdaniem byłaby optymalna temperatura dla 2-tygodniowych adeniaczków? Pytam, ponieważ termometr pokazywał mi 31,1 st.C. Dlatego, aby obniżyć temperaturę i zwiększyć przy tym obieg powietrza, w górnej części naświetlarki wyciąłem wywietrzniki. Jestem na etapie sprawdzania, o ile obniżyła się temperatura po wykonaniu wywietrzników.

Odległość roślinek od końca świetlówki to ok. 12-13 cm. Czy to nie za mało przy świetlówce o mocy 32W (odpowiednik 144 W normalnej żarówki). Nie poparzy mi ich?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odległość roślinek od końca świetlówki to ok. 12-13 cm. Czy to nie za mało przy świetlówce o mocy 32W (odpowiednik 144 W normalnej żarówki). Nie poparzy mi ich?
- jak na takie małe gabaryty "doświetlarki" i niewielką ilość roślinek, to świetlówka o zbyt dużej mocy. Świetlówka o takiej mocy nie może być umieszczona tak nisko nad sadzonkami, bo może je " "ugotować". Proponuję zmianę świetlówki na o mniejszej mocy i umieszczenie jej nie niżej niż około 20 cm nad roślinami. Przy tak małej ilości roślin - stojących na małej powierzchni, wystarczy świetlówka o mocy około 15 W. Żeby odprowadzać część - nadmiar ciepła, również trzeba wyciąć w górnej części "doświetlarki" otwory.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
x-L-k
---

Post »

Z tego co pamiętam, na forum polecano dla takich roślinek temperaturę ok. 28 st.C, ale pod warunkiem że są doświetlane. Ten warunek jest spełniony. Natomiast jak czytam różne inne poza forum opinie, to odpowiednia, zbliżona do warunków naturalnych tej rośliny jest temperatura rzędu 27 - 35 st.C. U mnie po wycięciu wywietrzników, temperatura wewnątrz wynosi 29 st.C. Wydaje mi się, że nie jest to aż tak dużo. Choć wpływ może tu mieć odległość od świetlówki, a nie sama temperatura.

Zastanawiałem się wcześniej nad świetlówką o mniejszej mocy, ale odradziliście mi takie rozwiązanie, gdyż ilość lumenów byłaby za mała.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Świetlówki energooszczędne wytwarzają bardzo małą ilość energii cieplnej więc możemy umieszczać je blisko roślin, temperatura tak jak wspomniałeś dla siewek powinna wahać się w granicach 28 stopni ( z doświetlaniem)

Tak Pan Chochart z Tajlandii radził usuwać korzenie palowe adeniom i zastępować je równomiernie rosnącymi na całym obwodzie kaudeksu pojedyńczymi, długimi korzeniami aby osiągnąć formę bonsai z rozkrzewionymi gałęziami i powykręcanymi korzeniami.

Obrazek

Usuwany korzeń palowy. Arabicum "Black Giant"

Obrazek

Ta sama roślina po 2 miesiącach z ładnie wyrośniętymi, nowymi korzeniami.

Obrazek

Widok z drugiej strony, młode korzenie są grubsze i równomiernie rozłożone.

Obrazek

Ta sama roślina wyjęta na początku marca z doniczki,korzenie ładnie się wydłużyły i pogrubiały.

Obrazek

Posadzone na nowe miejsce z lekko wystającymi korzeniami, przy następnych przesadzaniach będę je mocniej odkrywał.

Obrazek

Widok całej rośliny, wygląda na to, że będzie ładnie się rozkrzewiać.

Obrazek

Dzisiaj wyjęta z boksu doświetlającego.

Obrazek

Korzenie są dwa razy grubsze od pędów górnych.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie po wycięciu wywietrzników, temperatura wewnątrz wynosi 29 st.C. Wydaje mi się, że nie jest to aż tak dużo. Choć wpływ może tu mieć odległość od świetlówki, a nie sama temperatura.
- moja opinia i podpowiedzi oparte są na moich osobistych doświadczeniach z doświetlaniem tak małych siewek i sadzonek. Ty musisz po przeczytaniu wszystkich interesujących Ciebie opinii wyciągnąć "średnią arytmetyczną" - taką, która jest w/g Ciebie najodpowiedniejsza dla Twoich roślin. My podpowiadamy na podstawie naszych doświadczeń w naszych warunkach - każdy z nas ma inne różniące się między sobą spostrzeżenia - doświadczenia. Wszyscy uprawiamy te same rośliny, ale w bardzo różnych warunkach, np moje rośliny nigdy nie będą tak rosły jak Jerzego, ponieważ ja nie jestem w stanie zapewnić im takich warunków do wzrostu jak Jerzy.
Korzenie są dwa razy grubsze od pędów górnych.

Obrazek
- bardzo podoba mi się tak formująca się dolna część kaudexu wraz z korzeniami. Jerzy, tylko jednej sadzonce tak formujesz dolną część kaudexu ? Bardzo ciekawie uformowane korzenie będą, gdy roślina będzie w "starszym wieku".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jerzyk, sprostuj, jeżeli myślę coś nie tak - po skróceniu korzenia palowego po prostu włożyłeś roślinę do substratu i potraktowałeś, jak pęd do ukorzenienia, tak? Czy została poddana jeszcze jakimś zabiegom? Widzę, że powyżej cięcia nie było żadnych niteczek korzonków?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ten też miał obcinane korzenie , ale nowe więcej poplątałem i rosną mniej równo.

Obrazek

Onectica

Tak, włożyłem uciętą roślinę do ukorzeniacza i do ziemi, to wszystko.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
x-L-k
---

Post »

Świetny efekt Jerzyk, gratuluję. Czy tą metodę można zastosować do każdej odmiany Adenium?

Dziś mamy piękną pogodę, pełne słońce, moje adenia wygrzewają się więc na parapecie. I temperaturę wskazuje mi na ok. 29-30 st.C. Muszę wyważyć, jaka u moich roślinek, odległość od świetlówki będzie odpowiednia. Wydawało mi się, że odległość którą zapewniłem moim maluchom (12-13 cm) jest odpowiednia. Sprawdzałem ręką, czuć delikatne ciepło, nie wydaje mi się żeby mogło to poparzyć roślinkę. Wiadomo, że rośliny będą rosły więc odległość od świetlówki, przy obecnym ustawieniu, będzie malała, więc muszę to jakoś rozwiązać.

Co myślicie, gdyby kupić świetlówkę mniejszej mocy (np. 15W), to czy ilość lumenów nie byłaby zbyt niska? Ewentualnie jaka ilość lumenów byłaby konieczna, i jak to wyliczyć (np. do kubatury pojemnika??).
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak tą metodę można stosować do każdej odmiany adenium.

Ilość padającego na konkretną powierzchnię światła mierzy się w Luxach, które odpowiadają lumenom przypadającym na metr kwadratowy. Światła bardzo jasnego (więcej niż 1500 -3000 luxów) potrzebują rośliny tropikalne
zwykła żarówka daje - 17 lm /w
najnowsze świetlówki dają - ~80-90 lm/W

Twoja świetlówka ma 2150 lm (wg.opisu produktu) co jest już dobrym wynikiem. 15 watowa świetlówka daje 900 lm (pasuje dla roślin średnio ciepłolubnych) Powinna wisieć w odległości 10 - 20 cm od czubków roślin, choć zalecane jest mniej, jak niżej. Sam musisz wyczuć i powiesić lampę tak, aby nie paliła roślin.
"Az do wczesnych lat 1980 wiekszosc hodowcow hodujacych w pomieszczeniach zamknietych uzywalo swiatel fluorescencyjnych do iluminacji swojego ogrodu. Rury te maja wiele przewagi nad zarowkami. Emituja okolo 3 razy tyle swiatla niz zarowki (przy tej samej mocy), a widmo swiatla jest wykorzystywane przez rosliny bardzo efektywnie.
Wprawdzie, zdecydowanie maja swoje limitacje. Swiatlo jest emitowane przez duza powierzchnie, wiec nie jest skoncentrowane. Z tego powodu, swiatla musza byc zawieszone bardzo blisko roslin (zwykle okolo 2" [5cm] od czubkow lisci), i ciagle przesuwane aby dopasowac sie do wzrostu roslin. To powoduje iz utrzymanie ogrodu jest raczej trudne,nawet gdy lampy wisza na lancuchach.
Świetlowki sa, pomimo tego, bardzo uzyteczne przy klonowaniu, i sadzeniu nasion, poniewaz w tych stadiach roslina nie rosnie bardzo szybko do gory, niedogodnosc przesuwania swiatel jest zlikwidowana. Daja takze bardziej lagodne swiatlo, niz lampy wyladowcze, i wydzielaja mniej ciepla. Fakt, iz wydzielaja malo ciepla jest bardzo wazny dla tych, ktorzy hoduja w goracych i niespecjalnie-dobrze-wentylowanych pomieszczeniach. "
cyt. "Hodowla marihuany"

-- N 08 gru 2013 21:09 --
Jerzy
x-L-k
---

Post »

Jerzyk pisze:Powinna wisieć w odległości 10 - 20 cm od czubków roślin, choć zalecane jest mniej, jak niżej. Sam musisz wyczuć i powiesić lampę tak, aby nie paliła roślin.
I tak też zrobię. Póki co cały czas kontroluje temperaturę i myślę, że póki co odległość świetlówki od roślin jest odpowiednia, zapewnia właściwą ilość światła, jak też minimalną odległość aby nie spalić roślinek. W miarę wzrostu adeniaczków będę regulował ustawienie świetlówki.

Jerzyk, w jakim wieku swoje roślinki poddajesz zabiegowi odcięcia korzonków?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Według Tajlandzkiego rysunku, wtedy kiedy mają trzy lub cztery liście, ale w wypadku ucięcia korzeni trzeba zapewnić roślinom temperaturę ok 25 stopni i cień. (nie próbowałem stawiać uciętych roślin pod lampy)

-- N 08 gru 2013 21:37 --

Troszkę "golizny" u roślin naszych dalekich forumowiczów.

Obrazek
http://www.greenculturesg.com/forum/ind ... e__st__640
Jerzy
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Witam,
Moje adenium ma taki żółto-rdzawy nalot na kaudexie. Wydaje mi się,że to od wody ale proszę o radę. Nie mogę niestety wstawić zdjęcia....
Ewa
x-L-k
---

Post »

15-dniowe grubaski:

Obrazek
Obrazek

Po kilku już dniowym naświetlaniu, moje roślinki nabierają kolorków, są coraz bardziej zielone i kaudex'y nabierają barwy brązowej. Wyglądają zdrowo. Doświetlam 10-12 godzin dziennie.

Myślicie, że już pora na rozpoczęcie nawożenia? Macie jakieś sprawdzone nawozy w płynie?
ewa84 pisze:Witam,
Moje adenium ma taki żółto-rdzawy nalot na kaudexie. Wydaje mi się,że to od wody ale proszę o radę. Nie mogę niestety wstawić zdjęcia....
Ewa, nalot na kaudexach Twoich adeniaczków wygląda podobnie jak u moich?
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Ja mam troszkę większe roslinki od twoich więc ciężko mi ocenić.....
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”