Ogródek KLEO CZ. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek KLEO CZ. 2

Post »

Asiu - clematisy są po prostu boskie gdy kwitną, nic nie jest wtedy od nich piękniejsze. Ja już widziałam pierwszego bociana, mam nadzieję, że nie przyjdą mrozy bo biedne będą głodować.

Soniu - już naprawdę robi się kolorowo, krokusy kwitną jak szalone.

Aneczko - Beata ma piękne kwiaty choć nie rośnie zbyt bujnie to jednak ją polecam. Naprawdę warta kupienia. Romantika jest faktycznie ciemna, może nie granatowa, ale bardzo ciemnofioletowa. Taki fiolet przełamany czernią. Dark Eyes powinien przypaść Ci do gustu, choć Romantika jest ciemniejsza. Lubię takie zdecydowane kolory, ładnie się prezentują z bladeuszami np. z bladym różem. Choć z pomarańczem też wygląda ładnie - tak kontrastowo. A Ashvę nabyłam w centru ogrodniczym niedaleko domu. Ale w e-clematis też chyba widziałam.
Margo - po dzisiejszym dniu chyba nie masz wątpliwości, że wiosna nadeszła???

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czosnki chyba oszalały - mnożą się bez umiaru.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No wreszcie, żeś się kobieto zlitowała! :lol:
U mnie jeszcze nic nie kwitnie, ot tylko pojedyncze znajdy z trawnika. To nic, postaram się cierpliwie wytrwać w czekaniu... ;:65
dzięki za słowo o Beacie. Jak ją spotkam, to kto wie..? ;:224
Hah! A myślałam, że Dark Eyes jednak ciemniejszy od Romantiki. :oops: No nic. U mnie będzie rósł z różą Lavender Lassie. ;:131
Awatar użytkownika
AleksandraB
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lut 2015, o 09:36

Post »

Kleo, masz wspaniałe rośliny, można nie wychodzić z ogrodu tylko patrzeć bez końca. Ciekawa jestem czy siadasz z kawą podziwiając je czy biegasz i ciągle coś podcinasz itd (ja tak mam :) ). Pisałam maila a teraz znalazłam post :). Chciałabym zapytać o odmianę (czy Aleksandra?) i kolor Twojej bugenwilli. Planuję kupić dwie w tym roku. Chciałabym, żeby były intensywnie różowe a nie purpurowe, koniecznie odmiany Aleksandra (przeczytałam, że najobficiej kwitnie).
Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Witaj na wiosnę! ;-)
Masz już co pokazywać, ilość jak zwykle delikatnie ujmując duża.
A co tam na drugiej działce? czy też widać wiosnę?
Plany na ten rok? ;:oj
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wczoraj było przepieknie, ale dzisiaj było już gorzej, a jutro podobno ma być jeszcze gorzej
Trzeba jeszcze chwilę poczekać
Musze poszukać tych irysków, miałam kiedyś, ale mi wygineły
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Aneczko - zaglądałam do Ciebie i wiem że też już wiosna zawitała. Szalejesz z zakupami, ale to dobrze, ktoś to nasze PKB musi poprawić. ;:306 Ja niestety jestem niepocieszona, bo niewiele nabyłam - miejsca brak, a na nowej działce będę sadziła dopiero jak ogrodzimy (wystarczy że mi magnolie ukradli). Ale nabyłam dwie cudne róże - oczywiście w kolorze moim ukochanym fioletowym. Jedna to Princesse Sibilla De Luxembourg o cudownym zapachu, a druga to Hippolyte, rambler - mam do ramblerów zdecydowaną słabość. Nabyłam jeszcze tylko lilie - co roku u mnie na bazarku sprzedaje lilie jeden pan po 2 zł, cebule są ogromne jak pięść, tylko wybór odmian nie jest za duży. I póki co to tylko tyle szaleństw zakupowych...

Aleksanda - witaj w moich skromnych progach. Oczywiście, że biegam po ogrodzie i coś poprawiam. Tu coś przytnę, tam uszczknę przekwitnięte kwiatki itp. Odmiana którą mam to chyba faktycznie Aleksandra, kwitnie bardzo obficie i ma piękny ciemnoróżowy kolor. Okres kwitnienia jest bardzo długi.

Monifd - tak jak pisałam, najpierw musimy działkę ogrodzić, bo niestety kradną, na dodatek jeszcze okazało się że ktoś sobie przez naszą działkę skrót traktorem zrobił, i porozjeżdżał posadzone klony. Szlag mnie normalnie trafił. Więc priorytetem będzie ogrodzenie, no i wykopanie stawu. Dopiero potem jakieś nasadzenia. A tak chciałam, żeby już mi tam rosły drzewa magnolii. Ale niestety jak widać tak się nie da. Musi być ochrona i ogrodzenie, dopiero można coś zrobić.

Margo - temperatury faktycznie zmienne, w sobotę było tak ciepło, że zrobiliśmy grilla, a w niedzielę obudziłam się, a tam śnieg za oknem. Dobrze, że znów robi się ciepło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szafirkowe poletko szykuje się do kwitnięcia.

Obrazek

Serduszki już wychodzą, boję się tylko o to, że uszkodzą je nocne przymrozki.

Obrazek

Róża LO ma pięć lat, a jest już całkiem okazała, w tę zimę nie wymarzł jej nawet jeden pęd, a w poprzednim roku mocno urosła, więc kwitnienie zapowiada się bardzo obiecująco.

Obrazek

Inne róże też są już pełne wigoru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze pączki clemka VP
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kleo, widzę , że LO dałaś solidną podporę. Muszę mojej jakąś kupić, bo bardzo rozłazi się na boki, a z małego kółeczka już wyrosła.
Jak ją będziesz cięła :?: Cały czas się zastanawiam o ile ją skrócić. Najdłuższe pędy wypuściła prawie trzymetrowe.
Czy cyklameny wysiewają się u Ciebie :?:
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Aniu - LO tnę dość oszczędnie, bo najpierw chciałam aby urosły jej długie pędy które da się powyginać dookoła stojaka, tak aby pędy nie były ułożone poziomo i aby kwitnienie było obfitsze. Teraz jednak nowe pędy zwłaszcza te od rosnące na górze będę przycinała tak za drugim- trzecim pąkiem. Spodziewam się w tym roku dużej ilości kwiatów, bo róża jest już dość okazała i ma sporo pędów. Swoje pędy najlepiej powyginaj jak najbardziej. Róże najlepiej kwitną gdy mają pędy ułożone jak najbardziej płasko, wtedy soki wolniej krążą. Jeśli pędy są proste to kwiaty są zazwyczaj tylko na końcach pędów.
Cyklamenów jest coraz więcej więc chyba się rozsiewają - tak mi się wydaje. :D
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p

Post »

Witaj!
A róże już przycinałaś? Ja dotychczas chyba robiłam to zbyt wcześnie ale teraz nie chciałabym znów przesadzić.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Tak, właśnie w tę sobotę robiłam pierwsze cięcia. Staram się ciąć je w okresie kwitnięcia forsycji, a one właśnie zaczynają kwitnąć. To podobno optymalny termin.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie forsycja jeszcze nie kwitnie, ale w tym roku nie czekam na nią. Ta zima była specyficzna i róże już wymagały natychmiastowej interwencji
Ty masz poletko szafirków, a ja częsciowo musze je przerzedzić.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Faktycznie róże w tym roku szybko "ruszyły", a forsycje zaspały. Choć u mnie już zaczynają kwitnąć. Szafirki po kilku latach muszą być rozsadzone, cebulki mają za ciasno i zaczynają się robić drobne i słabo kwitną. Z ciekawości porównałam zdjęcia z ubiegłej wiosny, która przecież była dość wczesna, i okazuje się, że wszystko kwitnie jakieś dwa tygodnie szybciej niż w ubiegłym roku.

Pierwsi wiosenni goście zawitali do mojego ogrodu..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posiadanie oczka ma różne plusy, w tym jeden istotny - jest gdzie moczyć róże przed wsadzeniem. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p

Post »

A jakie róże kupiłaś?

Twoje cebulowe w dużych kępach powalające;-)
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobry pomysł z tym oczkiem ;:333
A tego szafirkowego pola ci zazdroszczę ;:oj
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Masz niezły patent na moczenie nóżek. Czy Ty latem też korzystasz? :lol:
Ropuszka już wyżera larwy komarów. Będziesz miała ulgę latem.
Ta kępa krokusów jest imponująca. Też muszę o takiej pomyśleć jak nadejdzie jesień. ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”