Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

dziad_Jag pisze: [...] I tu pytanie do Ama Poland: MVGT - co to za silnik?
Silniki chińskie i działają jak chińskie, bez szczególnych wychyleń - czyli ani to awaryjne ani "polecane przez najlepszych hodowców". Pokusiłbym się o stwierdzenie, że do ogrodu w sam raz. Lepszy niż niejeden B&S, słabszy niż Honda czy Kawasaki. Nie tylko u mnie w maszynach to jeździ i sprawdza się. Plasowałbym go krok za Loncinem. Jak trafisz model wadliwy, co jest rzadkie ale się zdarza, to nie zaskoczy Cię to za 2 lata po zakończeniu gwarancji ale po krótkim czasie. Zrobią Ci to na gwarancji i będzie po krzyku.
Silniki lubią falować po odpaleniu ale w pracy na ciepło pracują bez problemów. Jak się będzie próbował rozhuśtać to kwestia regulacji przed sezonem załatwi sprawę. Czasami dzieje się tak, że odkształca się i ma standardowe lekkie falowanie obrotów. Nie przeszkadza to w pracy ale drażni niespokojne ucho. Na gwarancji to Ci załatwią po gwarancji niedrogo to zrobią.

Jakkolwiek pesymistycznie to brzmi, jakbym szukał maszyny "low budget", silnik MVGT byłby ostatnim czynnikiem który wzbudzałby moje wątpliwości. W niektórych maszynach powiedziałbym, że ten silnik to najmocniejsza strona kosiarki :D
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

G48 to jednak w dalszym ciągu trzydzieści parę kilo. A co powiecie o G44 z silnikiem Emak 500? Jak już pisałem trawa u mnie słaba. Druga sprawa to jakby specjalnie Oleo-mac omijał Warszawę. Nie mogę znaleźć sprzedawcy bezpośredniego. Zna ktoś takiego w Warszawie lub okolicy?
mrbzyq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 cze 2015, o 12:37

Post »

Wejdź na stronę oleo-maca i w Warszawie masz 3 punkty sprzedaży i serwisowe od razu
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drogi AmaPoland. Tu wcale nie chodzi o "low budget" tylko o "low weight" jeśli już mamy używać angielszczyzny. Jeśli kosiarka ważyła by 10 kg, to może być napędzana turbiną gazową, i jeszcze być pozłacana na dodatek. :D W moim wieku dźwiganie 25 kg to już duży wysiłek.
mrbzyq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dziad_Jag pisze:Drogi AmaPoland. Tu wcale nie chodzi o "low budget" tylko o "low weight" jeśli już mamy używać angielszczyzny. Jeśli kosiarka ważyła by 10 kg, to może być napędzana turbiną gazową, i jeszcze być pozłacana na dodatek. :D W moim wieku dźwiganie 25 kg to już duży wysiłek.
W tym przypadku akurat LowBudget = LowWeight, więc Ama nie napisał niczego niestosownego. Ciężko będzie znaleźć przyzwoitą spalinówkę o wadze poniżej 23 kg.
Poszukaj może czegoś z aluminiowym lub plastikowym deckiem, ale tutaj albo będzie bardzo drogo, albo bardzo słabo jakościowo.
Nie napisałeś ile tego koszenia masz i jak często, a to dosyć ważna informacja.
Jak jest tego 200-300 m2 to może warto zainteresować się kosiarką akumulatorową. Dla przykładu - AL-KO 38.4 Li Comfort lub STIGA COMBI 40 AE.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

Kosiarka spalinowa przeważnie ma masę większą od 20kg nawet elektryczne ważą z 15kg ja tez bym chciał żeby moja ważyła 15 kg a nie 30 :|
AmaPoland
200p
200p

Post »

dziad_Jag pisze:Drogi AmaPoland. Tu wcale nie chodzi o "low budget" tylko o "low weight" jeśli już mamy używać angielszczyzny. Jeśli kosiarka ważyła by 10 kg, to może być napędzana turbiną gazową, i jeszcze być pozłacana na dodatek. :D W moim wieku dźwiganie 25 kg to już duży wysiłek.
O ile dobrze zrozumiałem, pytałeś mnie o silnik więc Tobie odpowiedziałem. Spalinówki ważą od ok 25kg w górę. Lżej nie będzie. Załatw sobie składany podjazd, który zmieści się z kosiarką w bagażniku i kup normalną kosiarkę a nie "low-weight" co często oznacza "frequent-serwice". Tak będzie łatwiej niż szukanie spalinówki poniżej 20kg.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż. Oleo mac 44 waży 24 kg. To już w granicach moich możliwości. Co powiecie o silniku Emak 500? Zetknął się z nim ktoś? Bo Emak 600 ma raczej niezłą opinię, tylko ta waga 32 kg. ;:185 Może być wersja B&S 450, ale opinie są nie za dobre. Jak już napisałem trawa jest niska i marna, więc szkoda pieniędzy na supermaszyny. Siostra używa już 20 lat kosiarkę n/n, którą szwagier świętej pamięci ZNALAZŁ NA ŚMIETNIKU! ;:306
mrbzyq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Sam na dniach kupuje właśnie g44 po w wcześniejszym zasięgnięciu opinii w punktach sprzedaży i serwisach. Kilka lat temu jak Emak debiutował były z nim jakieś problemy. Ale ponoć wszystko poprawiono i ciężko jest się do czegoś w tej chwili przyczepić. Ten k500 do modelu g44 jest ponoć więcej niż w sam raz. I posiada system autochoke więc bardzo łatwo to uruchomić. I kosiarka bardzo łatwo się manewruje- jak na spalinowke oczywiście.
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09

Post »

dziad_Jag od początku tego sezony używam Vikinga MB443. Waży 24 kg. Silnik to B&S450E. U mnie sprawuje się bez zarzutu.
Kosiarka jest z tworzywa a nie z metalu, co dla mnie jest plusem. Bardzo kompaktowa, ma fajne uchwyty i szybkie składanie uchwytu co jest świetne, gdy myślisz o transporcie w bagażniku...

zmod, pomid.
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
5hiva
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 cze 2015, o 17:35

Post »

Witam,
Mam szybkie pytanie. Zamierzam kupić w tym tygodniu kosiarkę Oleo Mac GV53TK ALLROAD. Czy ze zględu na 3 letnią gwarancję warto jest nie brać faktury na firmę? Nie bardzo wiem jak jest z ich awaryjnością i co bardziej się opłaca: czy ~250zł odliczone czy dodatkowe 2 lata gwarancji. Bardzo będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
daniellw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2015, o 11:16

Post »

Witam
Jestem w temacie kosiarek spalinowych od strony praktycznej prawie zielony, dotychczas używałem na moim pseudo trawniku mini elektrycznej mesko ala :? , teraz zakładam nowy trawnik.
Trawnik 7ar, przeszkód średnio nie za dużo, teren równy, płaski.
Zastanawiam się nad:
1) Stiga COLLECTOR 43 -silnik RS 100 OHV bez napędu
2) Stiga COLLECTOR 46S -silnik RS 100 OHV z napędem
3) Stiga COLLECTOR 46SB -silnik B&S450 z napędem

Raczej preferuję coś lżejszego, nie za wielkiego, w cenie do 1000 zł.
Nie wiem jak wypada silnik RS 100 OHV vs B&S450, oraz czy warto brać z napędem?
Poradzicie coś?
AmaPoland
200p
200p

Post »

5hiva pisze:Witam,
Mam szybkie pytanie. Zamierzam kupić w tym tygodniu kosiarkę Oleo Mac GV53TK ALLROAD. Czy ze zględu na 3 letnią gwarancję warto jest nie brać faktury na firmę? Nie bardzo wiem jak jest z ich awaryjnością i co bardziej się opłaca: czy ~250zł odliczone czy dodatkowe 2 lata gwarancji. Bardzo będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Te maszyny nie były awaryjne kiedy jeździły jako Victus. Poza tym jak coś Ci nie trzaśnie w pierwszym sezonie to już raczej nie będzie problemów. Ja bym nie brał tych dodatkowych 2 lat.
daniellw pisze:[...]
Zastanawiam się nad:
1) Stiga COLLECTOR 43 -silnik RS 100 OHV bez napędu
2) Stiga COLLECTOR 46S -silnik RS 100 OHV z napędem
3) Stiga COLLECTOR 46SB -silnik B&S450 z napędem

Raczej preferuję coś lżejszego, nie za wielkiego, w cenie do 1000 zł.
Nie wiem jak wypada silnik RS 100 OHV vs B&S450, oraz czy warto brać z napędem?
Poradzicie coś?
Jeden pies jeśli chodzi o maszyny. Co do napędu, sam musisz wiedzieć co potrzebujesz. Jak masz dużo prostego to bierz napęd. Jak masz sporo kręcenia i cofania to weź bez napędu.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

Teraz tak jeśli chodzi o spalinówkę to z lekkich z b&s 500 są kosiarki z wyrzutem bocznym i takie są najbardziej zwrotne i lekkie i z dobrym motorkiem ja osobiście bym takiej szukał bo też mi zależy na lekkości i zwinności ale że nie lubię grabić trawy po wyrzucie bocznym to kupiłem kosiarke która mulczuje trawę wystarczy częściej kosić i problem z trawą rozwiązany

Arku! Naprawdę nie ma sensu cytować postu, pod którym bezpośrednio odpowiadasz, pomid.
mrbzyq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki wszystkim za porady - zakupiłem Olka G 44 PK. Po pierwszym koszeniu wrażenia raczej pozytywne. Silnik pracuje faktycznie ciszej niż B&S, moc odpowiednia, dosyć zwrotna. Największy minus to jednak waga - ok.25 kg z olejem i pełnym bakiem. Po przesiadce z elektryka o wadze 13 kg to jednak po godzinie koszenia człowiek jest trochę zmęczony. Ale to raczej kwestia przyzwyczajenia. Za to praca idzie sporo szybciej ;)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”