Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Wilec ziemniaczany bordowy powinien dać radę, do czerwieni pasuje.Lobelia na silnym w słońcu w lipcu zawsze mi padła, a jeśli nawet nie to ma pełno suchych i przekwitłych kwiatków, szpecących niestety, a przycinanie bezsensowne.
U mnie w zeszłym sezonie na południowej wystawie świetnie wyglądała biało- czerwona pelargonia i do tego biały wilczomlecz Diamond Frost.W tym roku też tak będzie.
U mnie w zeszłym sezonie na południowej wystawie świetnie wyglądała biało- czerwona pelargonia i do tego biały wilczomlecz Diamond Frost.W tym roku też tak będzie.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam okna z wystawą południową i co roku zarzekam się ze nie kupię petunii ani surfinii a potem i tak w ogrodniczym ulegam ich urokowi. Skwar
jest tam niemożliwy ale zawsze dają radę ,niestety podlewanie dwa a nawet trzy razy dziennie.

Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
witam
Również posiadam balkon południowy, bardzo słoneczny latem i zastanawiam się co w tym roku posadzić do skrzynek.
Wysiałam sobie w pojemniku nemezję i jeśli mi uda się ją utrzymać w dobrym stanie po pikowaniu to zastanawiam się czy poradzi sobie ona na tym balkonie?
Co byście jeszcze polecali na taki balkon, poza petuniami, pelargoniami i surfiniami?
Również posiadam balkon południowy, bardzo słoneczny latem i zastanawiam się co w tym roku posadzić do skrzynek.
Wysiałam sobie w pojemniku nemezję i jeśli mi uda się ją utrzymać w dobrym stanie po pikowaniu to zastanawiam się czy poradzi sobie ona na tym balkonie?
Co byście jeszcze polecali na taki balkon, poza petuniami, pelargoniami i surfiniami?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też okna od południa. Co roku mam pelargonie, petunie i mrozy. Aksamitki też wytrzymują i begonie stale kwitnąca.
Pozdrawiam Kaśka
-
właśnie może spróbuję jak poradzi sobie aksamitka na balkonie.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Jak czytam niektóre posty to cieszę się jednak że mam wystawę zachodnią a nie patelnie od południa.Przy patelni musiał bym chyba wodociąg podłączyć
U mnie obsadzenie zróżnicowane w tym sezonie.Postawiłem na podwójne petunie serii Sylvana Double King i Double Queen,Million Bells choć tu marzy mi się odmiana Kameleon o niesamowitych mazanych kwiatach,niebieskie podwójne petunie,pelargonie angielskie (mało doceniane a szkoda bo piękne) odmiany Aristo Beauti,Burgund i Alba.Facelia dzwonkowa,Porcelanka błękitna,Wilec odmiany Heavenly Blue,Torenia,Godecja wielkokwiatowa,Begonia wielkokwiatowa w czterech odmianach kolorystycznych.Pewnie też coś złapie jeszcze pod wpływem emocji.

Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Ja też mam wystawę południową i na ten rok planuje "śmierdzący" zestaw pelargonia + komarzyca. W zeszłym roku dostałam brutalną prawdą po oczach... Otóż nasturcja i wilec nie przeżyją na południowym balkonie, nawet jeśli bardzo się tego chce i podlewa się je kilka razy dziennie.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Hmmm, wilec (pnący) co roku rośnie u mojej mamy w malutkiej skrzynce gęsto sadzony. Wystawa zachodnia, mury w okładzinie z piaskowca - bardzo sie nagrzewają. Daje radę. Mialam go tez na oknie kuchennym (wystawa południowa, miejsce osłonięte), ale zamienilam na kobeę.
Czy chodziło o wilec ziemniaczany?
Czy chodziło o wilec ziemniaczany?
Mój wilec był oblężony przez przędziorki i to było zdaje się główną przyczyną mojego niepowodzenia. Opryski domowe nie pomogły a na chemię nie mogłam sobie pozwolić, bo pod balkonem dzieci mają "domek" i piaskownicę. Ale ogólnie wilce w innych miejscach ( północny taras) prezentowały się fajnie posadzone z domową zielistka. Jak znajdę zdjęcie to dodam.
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie na południowym komarzyca zdychała, ale ja nie miałam czasu z konewka latać dwa razy dziennie. Pelargonie dały radę zwykłe, bluszczolistne nie specjalnie, fajnie rosły i długo kwitły goździki szabo, smagliczka nadmorska super, po ostrzyżeniu w lipcu bardzo szybko znów dała czadu i kwitła do jesieni. Lobelię wciąż trzeba było skubać - nigdy więcej! Begonie, cynie, nawet aksamitki - nie wyglądały dobrze.
Ale podlewanie mnie znudziło i posadziłam w końcu rozchodnik okazały. Super rośnie, kwitnie, zimę przezywa bez problemu, nie trzeba kupować co roku na nowo, tylko wczesna wiosną trzeba pilnować bo gołębie lubią młodą "kapustkę" podjeść.
Ale podlewanie mnie znudziło i posadziłam w końcu rozchodnik okazały. Super rośnie, kwitnie, zimę przezywa bez problemu, nie trzeba kupować co roku na nowo, tylko wczesna wiosną trzeba pilnować bo gołębie lubią młodą "kapustkę" podjeść.

Pozdrawiam
Magda
Magda
Tak. Nie wiem czy moje obserwacje są słuszne, ale u mnie ten bordowy jest trwalszy.Agrestowa pisze: Czy chodziło o wilec ziemniaczany?
A taki pnacy wilec też był kiedyś na balkonie ale on kwitnie wcześnie rano i rzadko udało mi się to zobaczyć.
A komarzyca będzie eksperymentem, bo pierwszy raz tam.
Zdjecie z północnej strony, niestety tylko takie świeżo po posadzeniu. Później były bujniejsze i przewieszały się z donicy.

- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magda, u mnie na południowo zachodniej patelni też królują teraz rozchodniki...
Smagliczka również się sprawdziła. Ale i nasturcja.
Natomiast wilec purpurowy nie przetrwał upałów choć na początku wyglądał super.
Petunie, begonie bulwiaste, lobelia też nie dały rady.
Smagliczka również się sprawdziła. Ale i nasturcja.
Natomiast wilec purpurowy nie przetrwał upałów choć na początku wyglądał super.
Petunie, begonie bulwiaste, lobelia też nie dały rady.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
W tym roku zmądrzałem nauczony doświadczeniem żeby nigdy nie sadzić wilca od południa.Tym razem pójdzie od zachodu i dam go do ogrodu przy ratce na której wspina się wiciokrzew odmiany Gold Flame a wilec piękny niebieski i duże kwiaty odmiana Heavenly Blue więc liczę na te kwiaty.
Paweł
-
piszecie że na południowym balkonie sprawdziły się smagliczka i rozchodnik, jednak mam pytanie czy te rozchodniki to macie w skrzynkach, bo wg mnie są one dobrze w ogródkach, na balkonie jeszcze nie spotkałam stąd moje pytanie?
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bobinka u mnie w donicach i skrzynkach. Zobacz wątek byliny i krzewy na balkon, tam są zdjęcia.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska