Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015/2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015/2016

Post »

Izuś wiesz jak to jest.
Czasem im bardziej się staramy tym mniej nam wychodzi.
Ja już się nie martwię, jak ma u mnie rosnąć to będzie a jak nie to trudno i więcej takiego zakupu nie powtarzam.
Nakupiłaś rarytasów i znajomość pożyteczną zawarłaś a to wszystko jest na plus. ;:333
No to czekam na zdjęcia z miejsc gdzie posadzisz te rarytasy. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twój iris bucharica chyba jakiś szlachetniejszy, odmianowy, bo na moim nie zauważyłem tych czarnych smug.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Cóż mogę powiedzieć Dorotko... Mnie coraz częściej zdarza się nic nie kupić w ogrodniczym. Nie wiem jak to tłumaczyć. Albo zrobiłam się wybredna, albo rozsądna ;:224 Dobrze przypuszczasz - to pąki liliowca ;:108

Janku jeden zeszyt (wieloletni) już mam. Panuje w nim jednak taki chaos, że trudno się z niego korzysta. Oprócz zeszytu mam mnóstwo luźnych karteczek. Niektóre niewiele większe od biletu autobusowego :roll: Od przynajmniej 2 lat przymierzam się by go ogarnąć i przepisać. Minęła kolejna zima i nic...Ale przyjdzie taki czas, że to zrobię. Mam nadzieję. Ta niespodzianka to pąki na liliowcu. I to nie jest najwcześniej kwitnący u mnie liliowiec. Kilka dni temu miałam jeszcze większą niespodziankę, bo odkryłam na róży Little Artist małego pączuszka :heja

Grażynko na razie delektuję się wiosną i kwitnieniem tulipanów. Część z nich w nieznany mi sposób wróciła do koloru czerwonego lub żółtego, ale i tak jest pięknie. Jeszcze nie wszystkim nabytkom wymyśliłam miejscówkę. Jednak powolutku wynoszę rośliny na działkę i sadzę.

Jacku nie mam pojęcia czy to jest gatunek czy jakaś odmiana. Pierwszy raz iris bucharica zobaczyłam tu na FO, u Danusi-ktoś. Nabyłam go chyba 6 lat temu i to o dziwo na rynku. Od tamtej pory co roku kupuję rośliny u tej pani. Zawsze ma coś ciekawego.

Obrazek - a to inny irysek, który już o dziwo kwitnie - od Ani-Raczek - irysek całą zimę rósł w donicy na balkonie

Obrazek

Obrazek

Obrazek wawrzynek główkowy

Obrazek

Obrazek - pierwsze kwiaty na jabłoni

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Izo, piękna ta twoja wiosna. i bardziej posunięta (że tak powiem) niż kaszubska...
U nas czereśnia dopiero wczoraj rozwinęła kwiatki, podobnie jak pierwsze tulipany.
Nic to, mam podwójna radość, najpierw podziwiam na FO, potem cieszę się z moich :D .
Zakupy przednie. U nas dzisiaj Święto kwiatów, ciekawa jestem...To dopiero początki i na ogół królują jednoroczne i takie, na które popyt...Może jednak zostanę mile zaskoczona...
Też tak mam, że czasami brak weny do ogrodniczych zakupów. Szczególnie, kiedy po zimie tyle strat. Jakoś nie mogę się w tym roku pozbierać. Zła jestem sama na siebie :twisted: .
Pozdrawiam zielono i majowo ;:196 .
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Irysek od Ani jest sliczny ;:oj ;:oj . Te malunie są napiękniejsze :D .
Super zakupy ;:63 .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Albo zrobiłam się wybredna, albo rozsądna
Izo, pierwsze to skutek, a drugie to przyczyna. I tak trzymać!
A co do karteluszek, nie byłem i nie jestem ich zwolennikiem, bo mały z nich pożytek więc namawiam Cię na bardziej trwały i sensowny wspomagacz pamięci - zeszyt, terminarz itp. ;:136
Tego iryska od Ani-Raczek też miałem ale niestety nie chciał ze mną współpracować :(
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Co tu tak cicho ? Nic na działce nie dzieje się ? Pytam więc co jest na ostatnim obrazku ? Kupiłem to jako śliwa wczesna.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko wiosna sama z siebie jest piękna. Czasem trzeba jej ciut pomóc. Kilku lat potrzebowałam by była kolorowa. Strat po zimie też mam sporo. Wciąż jeszcze ich nie podsumowałam, ale co jakiś czas rośliny miło mnie zaskakują. Np. wczoraj odkryłam, że budleja odbija od korzeni. Straciłam jednak krzewuszkę, guzikowca, kilka róż i prymulki, 2 lub 3 powojniki, najstarszego rododendrona. Trochę tego jest. Wybieram się w sobotę do Renku ( na Renk?). Może trafię tam coś ciekawego...

Danusiu masz rację co do tych maleństw. Też mi się podobają i mam ich coraz więcej. Wybieram się na kolejne zakupy. Mam nadzieję, że też będą udane.

Jacku zeszyty już mam dwa. Teraz jeszcze trzeba robić notatki ;:224 Zobaczymy czy na kolejnych targach będę taka rozsądna. Mój irysek zimował na balkonie. Wkrótce pójdzie na działkę i liczę, że będzie się ładnie rozrastał.

Janku cicho, bo albo czasu, albo chęci brak. Na działce dzieję się dużo i szybko. Jak w kalejdoskopie. Roślina na ostatniej fotce to krzew. Dostałam ją jako migdałek mniejszy. Kilka lat temu ktoś zidentyfikował go jako Amygdalus nana, ale w sieci występuje też pod nazwą Prunus tenella. Bardzo go lubię. U mnie bezproblemowy. Wiosną pięknie kwitnie, a jesienią ładnie przebarwia. Potrafi rozłazić się, ale z umiarem.

Mile zaskoczyła mnie róża Little Artist - pięknie przezimowała w donicy i jako pierwsza zawiązała pąki już 2 tygodnie temu. W tej chwili kilka innych róż też ma już małe pączki. Niestety oblepione mszycą :evil: W końcu zrobiło się ciepło, a nawet gorąco ( wręcz za gorąco jak na początek maja) i wszystko ruszyło z kopyta. Tulipany w przyśpieszonym tempie przekwitają przy tych temperaturach a ich miejsce zajmują czosnki, irysy, floksy szydlaste i kilka innych gatunków. W tym roku rododendrony nie dały popisu. Kwitnie tylko jeden. Dwa inne złapały chyba grzyba :( Azalie japońskie bardzo marne, ale mam nadzieję, że żadna nie wypadnie. Nawet jeden z bzów zakwitł raptem kilkoma kiściami chociaż w zeszłym roku tonął w kwiatach. Nie wiem co o tym sądzić. Tradycyjnie mam problemy z wodą na działce. Nie dość, że późno puścili to często mam suchy kran.

Obrazek - tulipan botaniczny Bakera Lilac Wonder

Obrazek - liliowiec botaniczny - zawsze tak wcześnie zaczyna

Obrazek - piwonia officinalis mollis - mam ją od roku, nie sądziłam, że tak wcześnie kwitnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek - pachnący narcyz Tresamble

Obrazek - coś małego, żółtego ze skalniaka od Ani-Raczek

Ps. W sobotę posadziłam już pomidory do skrzyni.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Actinella scaposa.Teraz zmieniono na nazwę mądrzejszą ale nie pamiętam.Na FO "chodzi" pod nazwą ,którą podałem.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuś piwonią i liliowcem to chyba pobiłaś wszystkich.
Lilaki tak mają, że jak jeden rok kwitną bardzo obficie to w następnym już o wiele mniej na nich kwiatów.
Ja u siebie dopiero dzisiaj zauważyłam kilka mszyc na 2 różach.
Zmiętosiłam palcami na amen i będę obserwować czy znowu się pojawią.
Pierwsze irysy mam dopiero w pąkach.
Ale moja Burnetka kwitnie na całego.
I rozkwitła jakaś marketówka, może coś z niej będzie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aktinella śliczna! Chyba też ją mam na skalniaku, bo nazwę kojarzę ale kwiatów nie, bo nie zakwitła u mnie.
Piękny narcyz pachnący!
Mnie też jeszcze niektóre rośliny zaskakują, bo wypuszczają, choć już im nie dawałem szans.
Pisałaś niedawno, że masz porzeczkę ozdobną, która urodą nie grzeszy, choć zdaje się miała być krwistą. Przyszło mi na myśl, że może to być porzeczka alpejska :idea: Sprawdź na zdjęciach.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku dziękuję za nazwę. Na Ciebie zawsze można liczyć w tej kwestii. Szczególnie jeśli dotyczy roślin małych i skalnych. Zdaje się, że to u Ciebie widziałam dzwonek Collina. Kupiłam go na gdańskich targach :tan Tego co mi nie przeżył zimy ( chamissonis ) niestety nie spotkałam i żałuję.

Grażynko piwonie już u wielu osób widziałam kwitnące. Zajrzyj do peoniowego wątku - można dostać oczopląsu tyle piękności pokazują Forumki. Do wątku o liliowcach dawno nie zaglądałam i nie wiem jak to to wygląda u innych. Niewiele osób ma botaniczne, więc muszą dłużej czekać na kwiaty. U mnie już kolejny liliowiec zaczyna kwitnąć. Mszycy u mnie zatrzęsienie. Chociaż wciąż jeszcze róże, których nie dopadły. Nie wiem, może są mniej smaczne. Pierwsze odmiany irysów pumila już przekwitają u mnie.

Jacku wielkie dzięki! To może być ta porzeczka alpejska. Choć rośnie u mnie już kilka lat nie widziałam ani jednego kwiatka, ani owoców. Miejsce może nie jest najlepsze, ale obok rosną krokusy, tulipany, lilie i liliowce oraz kilka innych roślin i całe to towarzystwo kwitnie. Więc nie ma wymówki. Decyzja zapadła - do usunięcia. Jak tylko znajdę czas i siłę. Narcyz sadzony ostatniej jesieni. Ciekawe czy w przyszłym roku też zakwitnie. Actinella w pierwszym roku mi nie kwitła. To jej chyba pierwsze tak ładne kwitnienie.

Zaczęło w końcu padać. Szalenie mnie to cieszy. Niestety zrobiło się też bardzo zimno przy tym. Po tych upałach zeszłotygodniowych obecne 8-10 st. to zimnica. Moje pomidory mimo to mają się dobrze i nawet kwitną. Ładnie wzeszły mi przypołudniki, słoneczniki i powój trójbarwny. Jednak nadal nie widać miny. Chyba będę musiała dosiać i skorzystać z rady Oli by namoczyć i uszkodzić nasiona. Może trudno w to uwierzyć, ale skusiłam się i posiałam rzodkiewkę ;:224 Ciekawe co z tego wyjdzie. W sobotę byłam w Gdańsku i kupiłam tylko 2 rośliny: dzwonek collina i serduszkę Burning Hearts. Tym razem nie poszalałam, ale za miesiąc kolejne targi w Starym Polu. Wciąż jeszcze czekam na rośliny od forumowego Mariusza-Szczytnicy.

Obrazek

Obrazek - Omoshiro wyprzedził pozostałe powojniki - dzisiaj był w pełni rozwinięty, ale nie miałam aparatu ze sobą

Obrazek - zaczynają kwitnienie goździki

Obrazek - kolejny liliowiec wystartował

Znalazłam nowe miejsce na ten kupny domek dla owadów. W zeszłym roku wisiał na altance, zimę spędził niestety na korytarzu, ale po małych poprawkach wrócił na działkę. Mam nadzieję, że teraz lepiej spełni swoje zadanie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izuniu :wit
podziwiam Twoją działeczkę z otwartą buzią :D już wszystko kwitnie!!! U nas same pączki, chyba mamy jakieś wiosenne opóźnienie? ;:219
Twoje ciemne, burgundowe irysy mnie zauroczyły, piwonia piękna i oryginalna, ja mam tylko pełne ... poza tym znajomość łacńskiego nazewnictwa zawsze mi imponuje ;:63 Domek dla owadó rewelacyjny! Kłopotów z wodą bardzo współczuję, szczególnie, gdy nadejdą upały.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ciekawie zainstalowałaś ten domek dla owadów.
Jaką rolę ma spełniać skrzynka ?
U mnie na razie mszycy mało, ale jest zimno i ciągle popaduje a one zmoczone i w zimnie giną.
Ale jak przyjdą upały to pewno będzie ich wysyp. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo fajnie się prezentuje ten domek ;:333 . Ja też wybredna co do zakupów, a może niezdecydowana , nic mi w oko nie wpada.
Dobrze, że popadało, u mnie susza okropna, z węża tydzień lane, a woda nie wsiąka. Teraz się poprawi. :wink: Uwielbiam zapach goździków i maciejki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”