Ocena stanu
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 kwie 2016, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu
No właśnie byłabym się odcinać mu te młode liście. Odetne mu tylko ten pęd i spróbuję załatwić jutro trochę keramzytu.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ok., przesadziłaś ale co z korzeniami, poucinałaś chore korzenie posypałaś miejsca cięcia sproszkowanym węglem?
Podlewałaś po przesadzeniu? Ile zostało zdrowych korzeni? Jaką masz minimalną temperaturę na parapecie?
Na pewno bym wyciągnął doniczkę z osłonki, można wstawić wtedy gdy storczyk jest zdrowy i ma się większe doświadczenie w uprawie.
Podlewałaś po przesadzeniu? Ile zostało zdrowych korzeni? Jaką masz minimalną temperaturę na parapecie?
Na pewno bym wyciągnął doniczkę z osłonki, można wstawić wtedy gdy storczyk jest zdrowy i ma się większe doświadczenie w uprawie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dodam jeszcze, że naprawdę zdjęcie można by wykonać w lepszym oświetleniu, bo nic nie widać. Wytwarzające wzrok wydaje mi się że zmiana koloru jest na najstarszym lisciu a jeśli tak to nie masz prawdopodobnie się czym martwić, ale to prawdopodobnie, bo wróżę z fusów na podstawie tej foto.
Tak poucinalam zgniłe korzenie jednak nie posypalam węglem nie podlewalam dopiero jakiś tydzień później. Zostały 3 zdrowe korzenie. Za ciepło tez nie ma bo rzadko wlaczam w kaloryfer poza tym odsunęłam go od niego. Zresztą zawsze tam stal jak inne storczyki. Wysylam kolejne zdjecienorbert76 pisze:Ok., przesadziłaś ale co z korzeniami, poucinałaś chore korzenie posypałaś miejsca cięcia sproszkowanym węglem?

- zabkamarta
Hmm teraz widzę że zmiana koloru dotyczy również drugiego liścia. Zmiany są na liściach po tej samej stronie i zaczynają się od trzonu. Moim zdaniem jest to niepokojące. Sprawdź czy w szczególności od strony zmiany nie ma jakiejś plamy bądź innej zmiany na trzonie.
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
- zabkamarta
Liść ja bym zostawiła. Niech biedak skona sam, a roślina jeszcze skorzysta z jego soków.
To coś na liściu. U mnie też coś takiego było i chyba to konsekwencja uszkodzenia mechanicznego. Wg mnie nic poważnego.
To coś na liściu. U mnie też coś takiego było i chyba to konsekwencja uszkodzenia mechanicznego. Wg mnie nic poważnego.
- iskraiskra
- 200p
Dzięki żabko
właśnie tak mi to trochę wyglądało jak narośl z powodu jakiegoś ubytku.No, ale ponieważ jestem bardziej zielona w temacie niż te jego liście,to wolę dopytać zanim kolejnego storczyka dojadę ;)

właśnie tak mi to trochę wyglądało jak narośl z powodu jakiegoś ubytku.No, ale ponieważ jestem bardziej zielona w temacie niż te jego liście,to wolę dopytać zanim kolejnego storczyka dojadę ;)
- norbert76
Bardzo niedobrze, że nie posypałaś miejsc cięcia czy to sproszkowanym węglem czy cynamonem, gdyż działają one aseptycznie, a tym samym mogą powstrzymać albo uniemożliwić powstanie choroby grzybowej.
Najlepsze jak wyjmiesz z doniczki sprawdzisz, jak napisała Marta, stan trzonu. Jeśli jest twardy i nie ma nim przebarwień, obsyp miejsca cięcia węglem najlepszy będzie taki zwykły leczniczy z apteki. Możesz też wymoczyć korzenie w roztworze preparatu grzybobójczego, np. Previcur, Topsin.
Wybierz możliwie największe kawałki kory, wywalając wszelkie inne dodatki, jak włókna itd.
Co do temperatury, mówiłem o minimalnej, a nie maksymalnej. Temperatura dla falenopsisów nie powinna spadać poniżej +15 stopni.
A i wyjmij doniczkę z osłonki.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Jeśli wypuszcza nowe korzenie to dobry znak. W takim razie roślina odchorowuje tracąc stare liście.
Posadź tak jak napisałem w korę o jak największych kawałkach, nie wkładaj doniczki do osłonki i zapewnij na czas regeneracji cieplejsze stanowisko.
Posadź tak jak napisałem w korę o jak największych kawałkach, nie wkładaj doniczki do osłonki i zapewnij na czas regeneracji cieplejsze stanowisko.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuje ale z tego co sobie przypominam to mój maz ostatnio podlewal kwiaty musiał przelać bo dziś kora była strasznie mokra.... Ale juz przesadzony wiec mam nadzieje że odżyje. ;)
- norbert76
Z podlewaniem na razie ostrożnie, dopiero wtedy jak korzenie zrobią się szare i moczyć nie dłużej niż ok. 15 minut.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- iskraiskra
- 200p
Hej kolejny raz. Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam sobie dziś z wyprzedaży hybrydę za 6 zł
Przelaną. Woda zatrzymała się w folii i dwa korzonki nadgniły, reszta wygląda nienajgorzej..chyba..podłoże ma takie drobne , nawet troche mchu tam jest
na razie odlewam wodę.
Zastanawiam się czy go przesadzić w normalne, bo storczyk ma 14 pączków i trzy kwiaty.
Trochę żal by było tych kwiatów, a z drugiej strony jak tam w doniczce takie niewiadomo co to chyba lepiej całego w lepsze podłoże przesadzić żeby przetrwał.
Co sądzicie ?
Zastanawiam się czy by mu dać odsapnąć jednak,zostawić w spokoju,dać mu przeschnąc i poczekać na rozwój sytuacji.

Zastanawiam się czy go przesadzić w normalne, bo storczyk ma 14 pączków i trzy kwiaty.
Trochę żal by było tych kwiatów, a z drugiej strony jak tam w doniczce takie niewiadomo co to chyba lepiej całego w lepsze podłoże przesadzić żeby przetrwał.
Co sądzicie ?
Zastanawiam się czy by mu dać odsapnąć jednak,zostawić w spokoju,dać mu przeschnąc i poczekać na rozwój sytuacji.