Arbuz olbrzymi - Carolina Cross Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Arbuz olbrzymi - Carolina Cross

Post »

Seba na początku wątku pisałeś że chciałbyś osiągnąć wynik 40 kg w 2016r., udało się 11.6kg. Jaki jest Twój plan na 2017? Co zamierzasz zrobić żeby osiągnąć wyższy wynik? I jaki jest oficjalny rekord Polski?

Czytam że wiele osób przekopuje glebę na dużej głębokości, zaburzając tym naturalny układ warstw ziemi. Ja bym radził zostawić na dwa sezony glebę nie przekopując tylko ją ściółkując np. obornikiem i na to skoszoną trawą lub słomą, żeby ograniczyć chwasty. Najlepiej dla porównania posadzić arbuza na glebie przekopanej i nieprzekopywanej. Taką nieprzekopywaną delikatnie się spulchnia, a używając materiałów ściółkujących jest to niepotrzebne. Rozmawiałem kiedyś z pewnym Amerykaninem właśnie o takiej uprawie roślin i dowiedziałem się że w Stanach Z. są nawet specjalne siewniki pneumatyczne, które pod wpływem sprężonego powietrza wstrzykują nasiona do gleby żeby nie naruszać jej struktury. Amerykanin ten mówił że rośliny na takich polach przynoszą większe plony w porównaniu do tradycyjnych upraw.

Ja spróbuję w tym roku uprawy arbuza w inspekcie właśnie na nieprzekopywanym gruncie. Może w zacisznym miejscu osiągnie jakiś zadowalający wynik.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oficjalny rekord Polski wynosi 6kg, a nieoficjalny 29.4kg jak dobrze pamiętam. :)

Co do uprawy arbuzów, to warto wypróbować taką metode. Jeśli będziesz zdawał tu relacje z uprawy, to może w kolejnym sezonie i inni spróbują takiej uprawy.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Dobrze, że poruszyłeś ten temat :D
Wydaje mi się, że moje kiepskie wyniki są spowodowane brakiem nawożenia nawozami sztucznymi. Glebę pod arbuzy użyźniam wszelakimi humusami, obornikiem końskim i innymi ekologicznymi specyfikami. Problem tkwi w tym, że brakuje im jedzonka :D Ta odmiana arbuza jest bardzo żarłoczna. Inne zwykłe odmiany plonowały obficie, a zbiory miałem największe odkąd uprawiam arbuzy.
Mam jeden nawóz (z przeznaczeniem m.in do pomidorów) o wysokim składzie potasu. Myślę, że poprzez stosowanie go wyniki polepszą się znacząco. Mam w planach zakupić Kristanol, na pewno pomarańczowy - może też inny :wink:
W tym roku przejmuję drugi tunel to może znajdę miejsce na arbuza ? Ziemia nie była jeszcze przekopana ;:170

Na ten rok nie mam żadnego celu, co urośnie to będzie cieszyło :)

Pozdrawiam,
Seba :wit
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Ja tradycyjnie bez sztucznych nawozów. W tym roku uzbroiłem się jedynie w "ATAMI ATA ORGANICS FLAVOR" który zawiera trochę potasu i "ATAMI ATA ORGANICS ROOT-C" stymulator korzeni.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Przeczytałem temat od początku i zamierzam w tym roku spróbować arbuza i melona. Do tej pory z dyniowatych uprawiałem tylko ogórki i kabaczki takie zwykłe do zjedzenia. Niestety nie pomyślałem żeby wziąć udział w AWN dyniowatych a zdaje się, że już za późno. Czy nasiona arbuza olbrzymiego są gdzieś w sprzedaży?
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Będą w moim wątku ofert jakoś na początku lutego. Poszukaj ten wątk, by zobaczyć jakie nasionka prawdopodobnie będą w ofercie. :) I zaglądaj od czasu do czasu, bo prawdopodobnie nasiona melona giganta też będą. :)
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Ok będę śledził oba watki. Dzięki za info ;:138
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja cały czas czekam na swoje top nasionka, choć jedne super niedawno przyszły. :D Jednak sporo mi świetnych zostało z poprzedniego sezonu. :wink:
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Wiem, że trochę późno i nie udzielałem się w wątku ale chciałem się pochwalić wynikiem. Nasiona od Seby były.
Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek AWN dyniowatych jeszcze się nie zaczęła, nasiona można jeszcze wysyłać ;:131

Marcin brawo ;:oj ;:138 ;:63 Piękny wynik, jestem zachwycony ;:131 ;:215
Co zrobiłeś, że taki duży urósł ? :D
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Byście się wszyscy zdziwili. Sadziłem w tym miejscu pierwszy raz, ziemia nie przekopana, trawę tylko skosiłem jak najniżej podkaszarką, rozłożyłem na ziemi czarną włókninę, nacinałem w miejscu sadzenia krzyżyk i wydrążałem dziurę tym urządzeniem do cebulek. W tą dziurę sadziłem sadzonkę. Czasem podsypałem azofoską i tyle. Wszyscy się dziwili, że mi tak to urosło.

https://images82.fotosik.pl/302/7b08d50682b7f884.jpg
https://images83.fotosik.pl/302/9a30719aa5145caa.jpg
https://images82.fotosik.pl/302/849a04e9760153de.jpg

Za duży rozmiar zdjęć- jokaer.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow, piękne arbuzy (pomidory też olbrzymie i jak dużo ich).
To może lepiej nic przy nich nie robić ? Ja się tyle przy nich ulatam, chucham, dmucham i małe rosną ;:219
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak tak patrze na te zdjęcia i to o czym pisze Marcin, a później sobie przypominam rozmowe z Kamilem, który też pisze że w ogóle gleby nie przygotowywał, to Ja się ptam o co kaman. ;:oj

Marcin super arbuzy. Kurcze aż miło popatrzeć. No musze coś podobnego wyhodować, nie ma zmiłuj. :D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio też gadałem z Kamilem i mówił, że te arbuzy lubią ziemię gliniastą z kamieniami ;:224
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To brzmi logicznie. Kamienie nagrzewają się za dnia, a wieczorem oddają ciepło przedłużając ciepło dla korzeni. Tak samo mogą przyjmować i oddawać wode. Ale Ja raczej wybieram kamienie. ;:306
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”