Arbuz olbrzymi - Carolina Cross Cz.1
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Arbuz olbrzymi - Carolina Cross
Seba na początku wątku pisałeś że chciałbyś osiągnąć wynik 40 kg w 2016r., udało się 11.6kg. Jaki jest Twój plan na 2017? Co zamierzasz zrobić żeby osiągnąć wyższy wynik? I jaki jest oficjalny rekord Polski?
Czytam że wiele osób przekopuje glebę na dużej głębokości, zaburzając tym naturalny układ warstw ziemi. Ja bym radził zostawić na dwa sezony glebę nie przekopując tylko ją ściółkując np. obornikiem i na to skoszoną trawą lub słomą, żeby ograniczyć chwasty. Najlepiej dla porównania posadzić arbuza na glebie przekopanej i nieprzekopywanej. Taką nieprzekopywaną delikatnie się spulchnia, a używając materiałów ściółkujących jest to niepotrzebne. Rozmawiałem kiedyś z pewnym Amerykaninem właśnie o takiej uprawie roślin i dowiedziałem się że w Stanach Z. są nawet specjalne siewniki pneumatyczne, które pod wpływem sprężonego powietrza wstrzykują nasiona do gleby żeby nie naruszać jej struktury. Amerykanin ten mówił że rośliny na takich polach przynoszą większe plony w porównaniu do tradycyjnych upraw.
Ja spróbuję w tym roku uprawy arbuza w inspekcie właśnie na nieprzekopywanym gruncie. Może w zacisznym miejscu osiągnie jakiś zadowalający wynik.
Czytam że wiele osób przekopuje glebę na dużej głębokości, zaburzając tym naturalny układ warstw ziemi. Ja bym radził zostawić na dwa sezony glebę nie przekopując tylko ją ściółkując np. obornikiem i na to skoszoną trawą lub słomą, żeby ograniczyć chwasty. Najlepiej dla porównania posadzić arbuza na glebie przekopanej i nieprzekopywanej. Taką nieprzekopywaną delikatnie się spulchnia, a używając materiałów ściółkujących jest to niepotrzebne. Rozmawiałem kiedyś z pewnym Amerykaninem właśnie o takiej uprawie roślin i dowiedziałem się że w Stanach Z. są nawet specjalne siewniki pneumatyczne, które pod wpływem sprężonego powietrza wstrzykują nasiona do gleby żeby nie naruszać jej struktury. Amerykanin ten mówił że rośliny na takich polach przynoszą większe plony w porównaniu do tradycyjnych upraw.
Ja spróbuję w tym roku uprawy arbuza w inspekcie właśnie na nieprzekopywanym gruncie. Może w zacisznym miejscu osiągnie jakiś zadowalający wynik.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oficjalny rekord Polski wynosi 6kg, a nieoficjalny 29.4kg jak dobrze pamiętam. 
Co do uprawy arbuzów, to warto wypróbować taką metode. Jeśli będziesz zdawał tu relacje z uprawy, to może w kolejnym sezonie i inni spróbują takiej uprawy.

Co do uprawy arbuzów, to warto wypróbować taką metode. Jeśli będziesz zdawał tu relacje z uprawy, to może w kolejnym sezonie i inni spróbują takiej uprawy.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Dobrze, że poruszyłeś ten temat
Wydaje mi się, że moje kiepskie wyniki są spowodowane brakiem nawożenia nawozami sztucznymi. Glebę pod arbuzy użyźniam wszelakimi humusami, obornikiem końskim i innymi ekologicznymi specyfikami. Problem tkwi w tym, że brakuje im jedzonka
Ta odmiana arbuza jest bardzo żarłoczna. Inne zwykłe odmiany plonowały obficie, a zbiory miałem największe odkąd uprawiam arbuzy.
Mam jeden nawóz (z przeznaczeniem m.in do pomidorów) o wysokim składzie potasu. Myślę, że poprzez stosowanie go wyniki polepszą się znacząco. Mam w planach zakupić Kristanol, na pewno pomarańczowy - może też inny
W tym roku przejmuję drugi tunel to może znajdę miejsce na arbuza ? Ziemia nie była jeszcze przekopana
Na ten rok nie mam żadnego celu, co urośnie to będzie cieszyło
Pozdrawiam,
Seba

Wydaje mi się, że moje kiepskie wyniki są spowodowane brakiem nawożenia nawozami sztucznymi. Glebę pod arbuzy użyźniam wszelakimi humusami, obornikiem końskim i innymi ekologicznymi specyfikami. Problem tkwi w tym, że brakuje im jedzonka

Mam jeden nawóz (z przeznaczeniem m.in do pomidorów) o wysokim składzie potasu. Myślę, że poprzez stosowanie go wyniki polepszą się znacząco. Mam w planach zakupić Kristanol, na pewno pomarańczowy - może też inny

W tym roku przejmuję drugi tunel to może znajdę miejsce na arbuza ? Ziemia nie była jeszcze przekopana

Na ten rok nie mam żadnego celu, co urośnie to będzie cieszyło

Pozdrawiam,
Seba

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Ja tradycyjnie bez sztucznych nawozów. W tym roku uzbroiłem się jedynie w "ATAMI ATA ORGANICS FLAVOR" który zawiera trochę potasu i "ATAMI ATA ORGANICS ROOT-C" stymulator korzeni.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Przeczytałem temat od początku i zamierzam w tym roku spróbować arbuza i melona. Do tej pory z dyniowatych uprawiałem tylko ogórki i kabaczki takie zwykłe do zjedzenia. Niestety nie pomyślałem żeby wziąć udział w AWN dyniowatych a zdaje się, że już za późno. Czy nasiona arbuza olbrzymiego są gdzieś w sprzedaży?
Pozdrawiam. Jacek 

- BobejGS
- Kontakt:
Będą w moim wątku ofert jakoś na początku lutego. Poszukaj ten wątk, by zobaczyć jakie nasionka prawdopodobnie będą w ofercie.
I zaglądaj od czasu do czasu, bo prawdopodobnie nasiona melona giganta też będą. 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja cały czas czekam na swoje top nasionka, choć jedne super niedawno przyszły.
Jednak sporo mi świetnych zostało z poprzedniego sezonu. 

-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
- seba1999
Jacek AWN dyniowatych jeszcze się nie zaczęła, nasiona można jeszcze wysyłać
Marcin brawo
Piękny wynik, jestem zachwycony
Co zrobiłeś, że taki duży urósł ?

Marcin brawo

Co zrobiłeś, że taki duży urósł ?

-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Byście się wszyscy zdziwili. Sadziłem w tym miejscu pierwszy raz, ziemia nie przekopana, trawę tylko skosiłem jak najniżej podkaszarką, rozłożyłem na ziemi czarną włókninę, nacinałem w miejscu sadzenia krzyżyk i wydrążałem dziurę tym urządzeniem do cebulek. W tą dziurę sadziłem sadzonkę. Czasem podsypałem azofoską i tyle. Wszyscy się dziwili, że mi tak to urosło.
https://images82.fotosik.pl/302/7b08d50682b7f884.jpg
https://images83.fotosik.pl/302/9a30719aa5145caa.jpg
https://images82.fotosik.pl/302/849a04e9760153de.jpg
Za duży rozmiar zdjęć- jokaer.
https://images82.fotosik.pl/302/7b08d50682b7f884.jpg
https://images83.fotosik.pl/302/9a30719aa5145caa.jpg
https://images82.fotosik.pl/302/849a04e9760153de.jpg
Za duży rozmiar zdjęć- jokaer.
- seba1999
Wow, piękne arbuzy (pomidory też olbrzymie i jak dużo ich).
To może lepiej nic przy nich nie robić ? Ja się tyle przy nich ulatam, chucham, dmucham i małe rosną
To może lepiej nic przy nich nie robić ? Ja się tyle przy nich ulatam, chucham, dmucham i małe rosną

- BobejGS
- Kontakt:
Jak tak patrze na te zdjęcia i to o czym pisze Marcin, a później sobie przypominam rozmowe z Kamilem, który też pisze że w ogóle gleby nie przygotowywał, to Ja się ptam o co kaman.
Marcin super arbuzy. Kurcze aż miło popatrzeć. No musze coś podobnego wyhodować, nie ma zmiłuj.

Marcin super arbuzy. Kurcze aż miło popatrzeć. No musze coś podobnego wyhodować, nie ma zmiłuj.

- seba1999
Ostatnio też gadałem z Kamilem i mówił, że te arbuzy lubią ziemię gliniastą z kamieniami 

- BobejGS
- Kontakt:
To brzmi logicznie. Kamienie nagrzewają się za dnia, a wieczorem oddają ciepło przedłużając ciepło dla korzeni. Tak samo mogą przyjmować i oddawać wode. Ale Ja raczej wybieram kamienie.