Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.6
Chociaż polskie wystawy daliowe w tym roku można zaliczyć do udanych, to już nasi sąsiedzi - Czesi narzekali na suszę i brak wystawców dalii na wystawach w ich kraju (np. wystawa w Pardubicach była nader skromna). Stanisław też musiał zrezygnować z wystawiania dalii ze względu na brak odpowiedniej ilości i jakości kwiatów. Okazało się jednak, że niektóre wystawy w Czechach prezentowały się bardzo urokliwie i pięknie. Dziś podesłał mi informację na ten temat i link do zdjęć z tegorocznych czeskich prezentacji.
http://www.dahlia-tu.wz.cz/novinky.html
Szczególnie interesująco wypada zawsze wystawa dalii w Skalicy w podziemiach muzeum Boženy Němcovej (czeska pisarka). Ekspozycje są pięknie oświetlone, a światło włącza się w chwili, gdy podchodzi się do ekspozycji. Dalie w takim otoczeniu prezentują się zjawiskowo. Oceńcie zresztą sami.
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... BDLWkxNlp3
Na tej wystawie nie było ekspozycji Stanisława, ale razem z naszym kolegą Florianem uczestniczyli w wystawie dalii w Horním Lánově, gdzie nie obyło się bez nagrody...
https://photos.google.com/share/AF1QipM ... NYOTdDQy1R
Stanisław ubolewa, że nie miał możliwości uczestniczenia w innych wystawach, bo jego dalie kwitły znikomo, a większość w ogóle, za to karpy pomimo suszy zawiązały się całkiem nie najgorzej, bo nie wysiliły się na kwitnienie... Jest więc nadzieja, że coś niecoś z tego zostanie dla nas.
Kasiu,
jeśli chodzi o tę czerwoną to na pewno wiesz, że nie jest to Emmaüs, która jest przecież pomarańczowa i strzępiasta. Może to Witteman's Best?
Druga to raczej Kidd's Climax - ona ma bardzo zmienne kolory, więc jesienią mogła się wybarwić z małą ilością różu...
https://garden.org/plants/photo/351605/
http://www.dahlia-tu.wz.cz/novinky.html
Szczególnie interesująco wypada zawsze wystawa dalii w Skalicy w podziemiach muzeum Boženy Němcovej (czeska pisarka). Ekspozycje są pięknie oświetlone, a światło włącza się w chwili, gdy podchodzi się do ekspozycji. Dalie w takim otoczeniu prezentują się zjawiskowo. Oceńcie zresztą sami.
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... BDLWkxNlp3
Na tej wystawie nie było ekspozycji Stanisława, ale razem z naszym kolegą Florianem uczestniczyli w wystawie dalii w Horním Lánově, gdzie nie obyło się bez nagrody...
https://photos.google.com/share/AF1QipM ... NYOTdDQy1R
Stanisław ubolewa, że nie miał możliwości uczestniczenia w innych wystawach, bo jego dalie kwitły znikomo, a większość w ogóle, za to karpy pomimo suszy zawiązały się całkiem nie najgorzej, bo nie wysiliły się na kwitnienie... Jest więc nadzieja, że coś niecoś z tego zostanie dla nas.
Kasiu,
jeśli chodzi o tę czerwoną to na pewno wiesz, że nie jest to Emmaüs, która jest przecież pomarańczowa i strzępiasta. Może to Witteman's Best?
Druga to raczej Kidd's Climax - ona ma bardzo zmienne kolory, więc jesienią mogła się wybarwić z małą ilością różu...
https://garden.org/plants/photo/351605/
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę, że linki do czeskiej stronki już są (dzięki Basiu - wyręczyłaś mnie )
Zatem kilka dalii od naszego Mistrza, które zakwitły rzutem na taśmę czyli w ostatnim tygodniu:
Alpen Pauline
Ludvik Mühlstein
nasz Mistrz twierdzi, że to siewka od Brzaka ale gdzieś mi przemknęła bardzo podobna odmiana. Może komuś coś świta? Kwiat niewielki, średnicy 12cm:
a do tej zniknął mi gdzieś znacznik; jest wyjątkowa - kaktusowa o długich rurkowatych płatkach z białymi końcami, średnica ok.22cm, proszę o rozpoznanie :
Zatem kilka dalii od naszego Mistrza, które zakwitły rzutem na taśmę czyli w ostatnim tygodniu:
Alpen Pauline
Ludvik Mühlstein
nasz Mistrz twierdzi, że to siewka od Brzaka ale gdzieś mi przemknęła bardzo podobna odmiana. Może komuś coś świta? Kwiat niewielki, średnicy 12cm:
a do tej zniknął mi gdzieś znacznik; jest wyjątkowa - kaktusowa o długich rurkowatych płatkach z białymi końcami, średnica ok.22cm, proszę o rozpoznanie :
Florianie,
przepraszam, jeśli pokrzyżowałam Twoje plany. Odnosząc się do Twojego zapytania o dwie odmiany- pierwsza, ta siewka Brzáka bardzo podobna jest do odm. Hapet Fancy, może ma nieco bardziej liliowe niż różowe zakończenia płatków.
Moja Hapet Fancy
To bardzo urokliwa i trwała odmiana - świetna na bukiety i plenna.
Ta druga wydawała mi się znajoma - poszukałam...
Czy to nie będzie odm. Tahoma Red Tide?
viewtopic.php?p=5134062#p5134062
I z poprzedniego sezonu ze zdjęć Stanisława
fot. Lipien
fot. Lipien
A może Olga
fot. Lipien
fot. Lipien
viewtopic.php?p=5961629#p5961629
Ta jesienna kolorystyka dalii bywa myląca - w każdym razie odmiana bardzo piękna - wpisuję na listę chciejstw!
Bardzo zazdroszczę Ci dodatkowego miejsca do sadzenia...
przepraszam, jeśli pokrzyżowałam Twoje plany. Odnosząc się do Twojego zapytania o dwie odmiany- pierwsza, ta siewka Brzáka bardzo podobna jest do odm. Hapet Fancy, może ma nieco bardziej liliowe niż różowe zakończenia płatków.
Moja Hapet Fancy
To bardzo urokliwa i trwała odmiana - świetna na bukiety i plenna.
Ta druga wydawała mi się znajoma - poszukałam...
Czy to nie będzie odm. Tahoma Red Tide?
viewtopic.php?p=5134062#p5134062
I z poprzedniego sezonu ze zdjęć Stanisława
fot. Lipien
fot. Lipien
A może Olga
fot. Lipien
fot. Lipien
viewtopic.php?p=5961629#p5961629
Ta jesienna kolorystyka dalii bywa myląca - w każdym razie odmiana bardzo piękna - wpisuję na listę chciejstw!
Bardzo zazdroszczę Ci dodatkowego miejsca do sadzenia...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
Dzięki Basiu! Nie pokrzyżowałaś mi planów; wręcz przeciwnie - wyręczyłaś z obowiązku
'Hapet Fancy' się nie zgadza. Moja ma końcówki czysto różowe i w zasadzie bez smug w głąb płatka.
Następna dalia, o identyfikację której prosiłem, to może być 'Olga'. Na pewno nie ta druga.
Jeszcze jedna zdążyła zakwitnąć:
'Bellamour'
'Hapet Fancy' się nie zgadza. Moja ma końcówki czysto różowe i w zasadzie bez smug w głąb płatka.
Następna dalia, o identyfikację której prosiłem, to może być 'Olga'. Na pewno nie ta druga.
Jeszcze jedna zdążyła zakwitnąć:
'Bellamour'
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Kilka fotek kwitnących jeszcze dalii, które w ubiegłych latach dostałam od Stanisława:
Cafe au Lait
Dunaj
Candy Cane
Vancouver
Gödöllö
Pink Surprise
Anna Donatz
Mom and Dad
Lesk
Cafe au Lait
Dunaj
Candy Cane
Vancouver
Gödöllö
Pink Surprise
Anna Donatz
Mom and Dad
Lesk
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Nie myślałam, że jeszcze w tym roku wstawię zdjęcia kwitnących dalii, ale długa i pogodna w tym roku jesień sprawiła, że zakwitły sadzonki od Stanisława - postanowiłam, że wykopię je później niż wszystkie pozostałe moje dalie, by miały czas urosnąć karpy... Stanisław zawsze twierdził, że karpy najlepiej przyrastają jesienią - i ma rację. Doczekałam się, chyba po raz pierwszy od zawsze, całkiem przyzwoitych karp z sadzonek. Raczej do tej pory nie zdarzyło się, by jeszcze w listopadzie utrzymywała się pogoda bez przymrozków, więc zawsze zmuszona byłam wykopywać wcześniej niż w tym sezonie.
Więc najpierw to, co zakwitło ostatnio:
No i takie daliowe bukieciki z tego wyszły:
Karpy z tegorocznych sadzonek od Stanisława - przysłane kurierem i posadzone początkiem czerwca...
Ale były też takie, co przyrosły słabiej...
Dwie odmiany, na których mi bardzo zależało, mają wielkość paznokcia od kciuka ( , więc daruję sobie prezentację...
Więc najpierw to, co zakwitło ostatnio:
No i takie daliowe bukieciki z tego wyszły:
Karpy z tegorocznych sadzonek od Stanisława - przysłane kurierem i posadzone początkiem czerwca...
Ale były też takie, co przyrosły słabiej...
Dwie odmiany, na których mi bardzo zależało, mają wielkość paznokcia od kciuka ( , więc daruję sobie prezentację...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
Piękne karpy Basiu! Moje jeszcze w ziemi, bo kwitną, a niektóre dopiero teraz wydały pierwsze kwiaty i dwie takie od Naszego Mistrza czekają na identyfikację. Proszę o pomoc.
Ta ma piękny czerwonobrązowy kolor, smugi i jest dość duża (ok. 20cm średnicy:
Druga - intensywnie (bardziej niż na zdjęciu) purpurowa, półkaktusowa, 18 cm średnicy:
Ta ma piękny czerwonobrązowy kolor, smugi i jest dość duża (ok. 20cm średnicy:
Druga - intensywnie (bardziej niż na zdjęciu) purpurowa, półkaktusowa, 18 cm średnicy:
Florianie,
ta pierwsza to myślę, że może być My Pride. U mnie w tym roku kwitła, w szczycie sezonu, tak:
Kwiat jest ogromny, przynajmniej 25 cm lub więcej, przynajmniej u mnie. I wysoka.
Ta druga, to nie jestem pewna, też chyba mam ją właśnie wśród tegorocznych sadzonek, i myślę, że to może być Chloe (Janae?) - u Stanisława jako nr 237...
Też mam jedną zagwozdkę...
Kupiłam tę jedną jedyną w tym roku w sklepie, bo miała to być Kenora Superb - o naiwności!
Ale jest świetna do cięcia!
ta pierwsza to myślę, że może być My Pride. U mnie w tym roku kwitła, w szczycie sezonu, tak:
Kwiat jest ogromny, przynajmniej 25 cm lub więcej, przynajmniej u mnie. I wysoka.
Ta druga, to nie jestem pewna, też chyba mam ją właśnie wśród tegorocznych sadzonek, i myślę, że to może być Chloe (Janae?) - u Stanisława jako nr 237...
Też mam jedną zagwozdkę...
Kupiłam tę jedną jedyną w tym roku w sklepie, bo miała to być Kenora Superb - o naiwności!
Ale jest świetna do cięcia!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Już się ucieszyłam, że teraz ja cos Basi zidentyfikuję, bo wygląda ta dalia znajomo... Ale sprawdziłam i u mnie ona też NN - też w tym roku kupiłam jako Garden Festival dla odmiany.
Kasiu,
dziękuję za dobre chęci. Jakoś przeżyję fakt, że nie zostanie rozpoznana - i tak mam parę takich, więc do nich dołączy...
Nam jeszcze nie całkiem skończył się daliowy sezon, a tu już niektórzy hodowcy i kolekcjonerzy spiesznie ogłaszają nowe katalogi dalii na 2019 rok. Tym razem jako pierwsza zameldowała się z ofertą Rita Za?? z Łotwy. Propozycje oszałamiające! Na pewno coś z tych wspaniałości trafi do Stanisława. Tylko jest ten jeden problem - jak wykombinować miejsce na te przepiękne nowe okazy
http://www.dalijas.lv/all-varieties
dziękuję za dobre chęci. Jakoś przeżyję fakt, że nie zostanie rozpoznana - i tak mam parę takich, więc do nich dołączy...
Nam jeszcze nie całkiem skończył się daliowy sezon, a tu już niektórzy hodowcy i kolekcjonerzy spiesznie ogłaszają nowe katalogi dalii na 2019 rok. Tym razem jako pierwsza zameldowała się z ofertą Rita Za?? z Łotwy. Propozycje oszałamiające! Na pewno coś z tych wspaniałości trafi do Stanisława. Tylko jest ten jeden problem - jak wykombinować miejsce na te przepiękne nowe okazy
http://www.dalijas.lv/all-varieties
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
A ja mam jeszcze kawałek trawnika I już 20 dalii zamówionych u Stanisława i 36 w koszyczku w jednym sklepie... A to przecież dopiero początek.